Seniorforsker fra Teatersamlingen på Det Kgl. Bibliotek Anna Lawaetz har modtaget 3.173.000 kr fra Carlsbergfondet til etablering af en digital forskningsinfrastruktur for dramatik. Projektet har dermed opnået i alt 7,4 millioner i fondsmidler, der vil skabe et helt nyt forskningsgrundlag for dramatik i Danmark og samtidig formidle og gøre værkerne bredt tilgængelige.
Det Kgl. Bibliotek har en national særstatus i forhold til dramatik, fordi der ikke er en stærk udgivertradition på feltet i Danmark. Derfor har man hidtil skullet til læsesalen i Diamanten for at læse en stor del af dansk dramatik.
”Det er mit håb, at vi med denne indsats for dramatikken, kan være med til at styrke både forskningen i feltet og læseglæden i hele landet. I gamle dage, før radioen, udgav Familie Journalen skuespil til højtlæsning: Tænk, hvis man hjemme i stuerne begyndte at læse dramatik højt igen” siger seniorforsker Anna Lawaetz.
Projektet Danmarks Dramatiske DNA, fase 2, for perioden 1848-1950 skal digitalisere Det Kgl. Biblioteks ældre samling af teatermanuskripter, og dermed etablere et digitalt tekstkorpus på ca. 6000 teatermanuskripter med blandt andet teatermanuskripter fra Betty Nansen Teateret (1917-1943), Casinoteatret (1848-1937), Dagmarteateret (1888-1937) og Folketeatret 1857-1950).
Dansk dramatik helt frem i rampelyset
Projektet ligger i forlængelse af den igangværende fase 1 af Danmarks Dramatisk DNA, hvor Det Kgl. Biblioteks samling af opførte, ikke-publicerede, danske teatermanuskripter fra 1950 bliver digitaliseret. Denne del er finansieret af Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens fond.
Med støtten fra Carlsbergfondet er det nu muligt at etablere et helt unik samlet tekstkorpus af dansk dramatik fra 1848 og frem til i dag. Det giver signifikante forskningsmæssige muligheder. Samtidig bringer det dansk dramatik helt frem i (rampe)lyset. Alle vil kunne tilgå og læse samlingen af danske teatermanuskripter digitalt takket være den særlige aftalelicens, der er indgået på området.
Samlet er der bevilliget 7,4 millioner kr. til det storstilede projekt, der både tilgængeliggør, formidler og skaber et nyt forskningsgrundlag for dramatik i Danmark.
Man kan allerede nu blive inspireret til, hvad man kan læse af en række dramatikere og teaterforskere her.
Kilde: Pressemeddelelse Det kgl. Bibliotek