Populært lige nu

Annonce

★★★★☆☆ Human Can – sjov og skræmmende performance om evigt liv

Ville du takke ja til chancen for at leve igen? Og har du overvejet fordele og ulemper ved et sådant valg? I den morsomme, kropslige performance Human Can sætter Nordisk Teaterlaboratorium fokus på netop dette dilemma.

Annonce

”Human Can? Yes We Can!”

Sådan lyder sloganet – eller måske nærmere kampråbet – hos den fiktive virksomhed Human Can A/S, som publikum denne aften er indbudt til konference hos. En virksomhed, der siden 1970’erne har tilbudt mennesker at få nedfrosset deres hoveder. Så kan de optøes igen på et senere tidspunkt og blive sat fast på en ny, ung krop og dermed opnå en form for evigt liv.

Det kan måske virke tillokkende, hvis altså man ikke tænker nærmere over detaljerne. Så som verdens konstante udvikling mod mere og mere kaos. Eller det dobbelttydige i firmaets navn, som både henviser til evnerne til at gøre noget, og til den blikdåse, hovederne opbevares i.

Human Can
Human Can, Nordisk Teaterlaboratorium. Foto: Nordisk Teaterlaboratorium.

Ingen gale videnskabsfolk

Efter en kort velkomst i foyeren ledes publikum ind i salen, hvor vi – ledsaget af kunstige klapsalver og demonstrativ intromusik – præsenteres for CEO og forsker hos Human Can A/S, Max Moore. Som om navnet i sig selv ikke understregede hans vigtighed, så er hele hans fremtræden også indbegrebet af åleglat folkeforfører.

Annonce

Iført stramme, sorte læderbukser, højhalset, sort trøje og et strålende tandpastasmil kører Ward Mortier, i rollen som Max Moore, ind på scenegulvet på et Segboard. Teknologien er allestedsnærværende hos Human Can A/S, der – med direktørens egne ord – i langt højere grad er frelsere, end de er drømmere eller gale videnskabsfolk.

Max Moore fremviser begejstret Frank, der fik nedfrosset sit hoved i 70’erne

Rammefortællingen til Nordisk Teaterlaboratoriums Human Can er netop denne konference, hvor publikum skal præsenteres for det første genoptøede menneske. Max Moore fremviser begejstret Frank, der fik nedfrosset sit hoved i 70’erne. En mand, der består af Villads Bugge Bangs stærke, smidige krop og et ældet, hårløst hoved.

Annonce
Human Can
Human Can, Nordisk Teaterlaboratorium. Foto: Nordisk Teaterlaboratorium.

Kropslige krumspring

Moore demonstrerer, hvordan han som forsker arbejder med genoptræningen af den genoptøede. Og det går hårdt for sig, når den nu kittelklædte CEO bøjer Franks arme, ben eller krop i sære vinkler. Point for såvel Bugge Bangs smidighed som Mortiers evne til at få alt til at virke overdrevet voldsomt.

Point for såvel Bugge Bangs smidighed som Mortiers evne til at få alt til at virke overdrevet voldsomt

Søs Banke har virkelig haft fokus på at fremhæve de to medvirkendes stærke sider i sin instruktion, og det giver pote. For selvom det først går langsomt med den genoptøede Frank, som har en 75-årigs erfaring og en 25-årigs krop, så tager de kropslige krumspring snart fart.

En stemme synger “Human Can” igen og igen til en fængende popmelodi, mens Frank, der er i fuld gang med at opdage egne motoriske evner, kravler op på Max Moore. Fra ryggen videre op på hans skuldre indtil han ender siddende højt oppe på Moores strakte arme.

Human Can
Human Can, Nordisk Teaterlaboratorium. Foto: Nordisk Teaterlaboratorium.

Mere end bare underholdning

Selvom der er en del akrobatiske udfoldelser og imponerede koreograferede duetter i Human Can, så er det alligevel det etiske aspekt af forestillingen, der sætter sig i kroppen efterfølgende. Når den tavse Frank ser på videoprojektioner fra 1900-tallets store begivenheder og indser, at alle han har kendt er borte, så rammer det lige i mellemgulvet.

Dét gør iscenesættelsen relevant og til mere end bare underholdning

Det er et overraskende twist på en ellers latterfremkaldende forestilling. Men netop dét gør iscenesættelsen relevant og til mere end bare underholdning.

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Journalist og kritiker på ISCENE. Freelance kulturjournalist, teaterkritiker for Jyllands-Posten og medlem af Årets Reumert-juryen. Tidligere teaterkritiker ved Dagbladet Information. Cand.mag. i Moderne Kultur fra Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi fra Aarhus Universitet.