Kunst, fællesskab og frugttræer blomstrer i Helsingør Nordvest. Hvordan skaber man mere liv, endnu større trivsel og flere sociale fællesskaber i et byområde? Med poesi, jord under neglene og nærvær i kunstneriske og naturbaserede oplevelser. Det skriver Helsingør Teater i en pressemeddelelse.
I Helsingørs Nordvest kvarter er det i hvert fald dét, de fem lokale partnere i samarbejdsprojektet Kunsten at Trives har fokuseret på. Der er bygget bro mellem lokale beboere, foreninger, kunstnere og naturformidlere, og den færdige, uafhængige evaluering viser, at denne slags samarbejder og projekter har en stor og positiv effekt på den sociale sammenhængskraft i et lokalt boligområde.
Fra foråret 2024 til vinteren 2025 har 36 aktiviteter fået bydelen til at blomstre med kunstneriske oplevelser og workshops, teaterforestillinger, blomsterengsplantning, podning og udplantning af frugttræer og fællesspisninger. Nu er projektets evaluering færdigt, og rapporten viser at Kunsten at Trives har båret frugt: 98 % af deltagerne oplevede øget glæde og trivsel, 94 % følte sig inkluderet og 90 % følte sig som del af et fællesskab.

Kunst, natur og naboskab
Teaterleder på Helsingør Teater, Jens Frimann Hansen udtaler:
”Vi har altid haft en antagelse om, at mange af de teaterprojekter, vi har gennemført i bolig- og byområder, har haft en effekt, der rakte ud over den kunstneriske oplevelse. Med denne rapport, som ikke er udarbejdet af os selv, kan vi rent faktisk dokumentere, at det også er tilfældet. Der er mange ting, vi kan blive bedre til, men helt overordnet beviser rapporten i sine ret utvetydige hovedkonklusioner, at teaterprojekter ude blandt borgerne er meget, meget meningsfulde.”
Jeg kom for at lave keramik, men endte med at tale med en nabo, jeg ellers aldrig havde mødt
Kunsten at Trives er skabt i fællesskab mellem Boliggården Helsingør, Kulturhus Nordvest, Klimahave3000, Naturstemt og Helsingør Teater/Passage festival – med støtte fra Region Hovedstaden, Nordea-fonden og Helsingør Kommune. Ønsket for projektet var at være med til at skabe en øget trivsel og lokal følelse af sammenhængskraft blandt områdets beboere gennem kultur- og naturoplevelser – og så påvirkede aktiviteterne områdets biodiversitet.
“Jeg kom for at lave keramik, men endte med at tale med en nabo, jeg ellers aldrig havde mødt. Det var trygt og sjovt – og lige det, jeg havde brug for,” udtaler en deltager i Kunsten at Trives.

Sammensmeltning af fagligheder
Heidi Johanne Engsig fra Helsingør Teater siger:
“At fem forskellige organisationer er gået sammen har været en virkelig god oplevelse. Vi supplerede hinanden godt i aktiviteterne, og sammen skabte vi både en udvidet tilknytning til vores forskellige målgrupper, og løftede oplevelserne ved, at man kunne deltage i flere forskellige aktiviteter efter hinanden.”
At fem forskellige organisationer er gået sammen har været en virkelig god oplevelse
Netop sammensmeltningen af fagligheder – fra professionelle kulturorganisationer til boligsociale medarbejdere, kulturformidlere, naturvejledere og lokale ildsjæle – har givet projektet sin særlige kraft. Det er også et eksempel på, hvordan kunst og kultur kan arbejde hånd i hånd med kommunale forvaltninger og NGO’er om både at skabe sjove, vedkommende aktiviteter, give borgere medindflydelse på deres lokalområde og sætte synlige aftryk både i form af nye sociale fællesskaber og på bydelens biodiversitet.

Fra pindsvinesti til cykelforestilling
Aktiviteterne var tilrettelagt omkring de fire årstider med forskellige tilbud i løbet af året:
Foråret stod på workshops i podning af æbletræer, naturinspireret keramik, såning af vild blomstereng, naturtegning, fællesspisning og natursnak. Deltagerne kunne også opleve forestillingen Under Skov af Secret Hotel.
Sommeren præsenterede PASSAGE Festival og flere workshops i at tegne naturen og skabe naturinspireret keramik. Man kunne også opleve vandreforestillingen Kleist & Krise af Boys* in Sync og cykelforestillingen The Champion and The Mosquito af Faber.
Efteråret bød på plantning af frugttræer i Nordvest og flere workshops med tegning, keramik og i at skabe en pindsvinesti. Forestillingen Månevandring af Myrkr kunne opleves, ligesom der fortsat var fællesspisning og natursnak.
Vinteren tilbød forestillingen Damen der blev et træ af Flyvende Prinsesse med tilhørende workshop for børn, der kunne lave musikinstrumenter. Naturinspireret keramik og fællesspisning med natursnak fortsatte.

Sociale, kunstneriske og biodiverse aftryk
I Helsingør Nordvest kan man nu finde 40 nyplantede frugttræer, en ny vild blomstereng og pindsvinestier, mens deltagerne i de kreative workshops blandt andet har sørget for keramiske planteskilte til området. Og så er der ikke mindst opstået fælles oplevelser med samtaler, grin og samarbejde på tværs af generationer og baggrunde. “Projektet har i det hele taget været et energiboost for aktørerne i området,” siger Kurt Bjerregaard Christensen fra Klimahave3000.
Projektet har i det hele taget været et energiboost for aktørerne i området
“Det skal starte i det små, så kan der måske også ske noget i det store,” udtaler en deltager.
Der er sået frø til fortsatte samarbejder både hos partnere og deltagere: Fællesspisningerne videreføres i Kulturhus Nordvest og udvides af Boliggården til andre boligområder i Helsingør. Klimahave3000 og Kulturhus Nordvest er partnere i projektet UDELIV, som fortsætter med grønne tiltag i bydelen, mens projektets metoder og samarbejder videreføres som en del af Helsingør Kommunes samarbejde med Statens Kunstfond under titlen KUNST PÅ BANEN.

Formidling og dokumentation
Projektet blev formidlet gennem partnernes egne hjemmesider, nyhedsbreve og profiler på de sociale medier. Samarbejdspartnerne oprettede desuden fælles profiler til promovering af projektet på Facebook og Instagram.
Samtidig blev aktiviteterne dokumenteret på videoer, der blev delt på de sociale medier og findes på Helsingør Teaters Vimeo-profil.
I alt deltog 1.039 mennesker fordelt på 36 arrangementer.
“Jeg synes der er et rigtig godt udbud af aktiviteter. Jeg er imponeret over alt det der sker i Kulturhus S + NV, Klimahaven mm.,” udtaler deltager.

Projektets resultater
Projektets uafhængige evalueringsrapport viser tydelige effekter og ikke mindst på børnefamilier og mennesker i risiko for ensomhed og isolation.
- 98 % af deltagerne oplevede øget glæde og trivsel
- 94 % følte sig inkluderet
- 90 % følte sig som del af et fællesskab
- 78 % blev inspireret til at engagere sig i deres omgivelser
- Projektet opnåede en Net Promoter Score (tilfredshedsundersøgelse, red.) på hele 92 – et exceptionelt højt resultat i kulturprojekter.
Med poesi, jord under neglene og nærvær, kan man skabe trivsel i praksis. Deltagerne følte sig velkomne uanset baggrund, og de kunstneriske involverende aktiviteter blev anledning til nye relationer: Keramikværksteder og vandreforestillinger blev fremhævet som steder, hvor man naturligt faldt i snak og fik nye perspektiver. Og så skabte aktiviteterne en naturlig ramme for møder og samvær for deltagere i alle aldre.
Læs evalueringsrapporten HER.
KUNSTEN AT TRIVES
Projektperiode: April 2024 – Marts 2025. Projektområde: Nordvestkvarteret i Helsingør Kommune
Projektpartnere: Helsingør Teater (projektleder), Boliggården Helsingør, Kulturhus Nordvest, Klimahave3000, Naturstemt.
Kunsten at Trives blev støttet af Region Hovedstadens Kulturpulje med 369.000 kr. og Nordea-Fonden med 50.000 kr. Helsingør Kommune har støttet projektet med stor velvilje og opbakning, faciliteter og medarbejderressourcer. Projektets partnere har tilsammen bidraget med egne ressourcer og en stor indsats i tid, viden, erfaring og gode netværk.