Populært lige nu

Annonce

ILT FESTIVAL bryder grænser ned

I næste uge præsenterer ILT Festival for niende gang international scenekunst i Aarhus. Årets program byder på ti oplevelser fra VR-opera og dukketeater til et korværk, en installation og forestillinger. Vi talte med festivalproducer Malene Cathrine Pedersen og Maj-Britt Mathiesen fra Efter- og Videreuddannelsen på Den Danske Scenekunstskole om perspektiverne i at møde og lære af international scenekunst og -kunstnere.

Annonce

ILT Festival kurateres i samarbejde mellem Malene Cathrine Pedersen, der har været festivalens producent siden 2017, og kuratorgruppen, der repræsenterer de tre teatre bag festivalen. Den består således af chefdramaturg på Aarhus Teater Hanne L. Joensen, kunstnerisk leder for Teatret Svalegangen Per Smedegaard og kunstnerisk leder for Teatret Gruppe 38 Bodil Alling.

”Vi rejser en del, fx til andre festivaler, men prøver at sprede os ud i bæredygtighedens navn, så alle ikke rejser til alt, og vi ser også en del på video. Vores fokus har flyttet sig, siden jeg startede, hvor festivalens profil var at begejstre. Vi vil stadig gerne begejstre, men nu har vi mere fokus på at bryde grænser og vise hvor vigtig kulturens rolle er i den proces. Vi har altid haft fokus det perspektiv også, men det er blevet endnu mere tydeligt i den situation, vi befinder os i verden i i dag, at det er vigtigt at komme ud af vores eget ekkokammer og møde andre verdenssyn,” fortæller Malene Cathrine Pedersen.

ILT Festival 2025
Perfect show for Rachel af Zoo Co Theatre og Improbable spiller på ILT Festival. Foto: Danny Khan

Giv magten til nogle andre

Hun understreger, at det handler om at nedbryde grænser i bred forstand, både nationale, sociale og kulturelle grænser, og om at sætte diversitet på scenen, som det fx sker i forestillingen Perfect Show for Rachel, der er skabt af og med Rachel, der har en mental funktionsnedsættelse.

Forestillingen udfordrer vores forståelse af, hvordan man producerer og laver dramaturgi

”Diversitet handler om at give magten til nogle andre, så vi kan se gennem andres øjne og sætte os ind i, hvordan verden ser ud fra et helt andet ståsted. Jeg glæder mig helt vildt til at præsentere den forestilling, fordi den ud fra et brancheperspektiv stiller spørgsmål ved, hvem der kan definere kunst – og hvem der får lov,” fortæller Malene Cathrine Pedersen med begejstring i stemmen og uddyber:  

Annonce

”Det er meget banebrydende, at kompagniet giver magten fra sig og lader Rachel forme fortællingen. Forestillingen udfordrer vores forståelse af, hvordan man producerer og laver dramaturgi. Jeg har set andre forestillinger, der lignede, men ikke nogen, der har taget skridtet så langt, for det vil ofte være en traditionel instruktør.”

LÆS mere om Perfect Show for Rachel her

Annonce
ILT Festival 2025
Pinocchio (live) af La Compagnie S’appelle Reviens spiller på ILT Festival. Foto: Alice Laloy.

Vi kan lære af andre

I løbet af festivalen kan man også deltage i forskellige aktiviteter på ILT Academy, og det er en anden måde at lave vidensdeling i branchen på. Programmet skabes i samarbejde med festivalens kunstnere og en række branchepartnere, og det har en ambition om at teste nye formater og udvikle andre. Programmet byder i år blandt andet på masterclasses i korsang og bevægelse og et hybridseminar om bæredygtighed i kunsten.

Jeg forsøger at hente strømninger, tendenser eller stilmæssigt nyskabende metoder udefra, som ikke fylder så meget herhjemme endnu

”Vi vil gerne  stimulere branchen gennem videndeling, ligesom jeg selv oplever, når jeg rejser ud i verden. Vi finder ud af, hvad vi kan skabe med de enkelte kunstnere og vores samarbejdspartnere på Aarhus Universitet og Den Danske Scenekunstskole. Så får vi udviklet noget, der trækker på kunstnernes praksis, og er vigtigt og brugbart for deltagerne. Jeg forsøger at hente strømninger, tendenser eller stilmæssigt nyskabende metoder udefra, som ikke fylder så meget herhjemme endnu,” forklarer Malene Cathrine Pedersen og vender tilbage til behovet for at arbejde med diversitet i bred forstand:

”Vi er ofte bagud herhjemme og kan lære noget af andre, fx er diversitet en samtale, som først for nylig er startet herhjemme. Vi har talt om det i forhold til tilgængelighed for publikum, men der er ikke mange organisationer her, der har folk med funktionsnedsættelse ansat. Det er der meget mere fokus på andre steder i verden, og de forstår godt, hvor vi er, for der har de også selv været. Vi tilbyder en workshop om neurodiversitet og en talk om diversitet og inklusion i kunsten sammen med medlemmer af Zoo Co Theatre, der står bag Perfect Show for Rachel.” Det er i følge Malene Cathrine Pedersen et eksempel på, hvordan festivalen udnytter samspillet mellem temaer og aktører optimalt.

SE hele ILT Academy-programmet her

ILT Festival 2025
Håndholdt Cirkus af SNAFU – Society of Unexpected Spectacles spiller på ILT Festival. Foto: Helene Cyr.

Der er højere til loftet andre steder

Maj-Britt Mathiesen fra Efter- og Videreuddannelsen på Den Danske Scenekunstskole har gennem flere festivaler været aktiv medskaber af ILT Academys program og forklarer:

”Vi er med, fordi det er en fornøjelse at samarbejde med Malene om at skabe et inspirerende og generøst program. ILT tager både os og kunstnerne med ind i refleksionsrummet tidligt, og jeg oplever, at det giver et meget helstøbt program. De dypper en pind i sæbebobler, og så puster vi andre. Det er en gavmild og nysgerrig proces, og det generøse fremmer også et tankesæt af loyalitet og nysgerrighed, så vi kan blive bedre til at samarbejde og tale hinanden op.” Hun fortsætter:

Det skaber en sund fødekæde, hvor det er ok at fejle og hvor børn møder scenekunst tidligt i livet

”Det handler også om, at vi kan tilbyde efteruddannelse til rigtig mange gennem programmet. De får lov at opleve international scenekunst, der er skabt under andre produktionsvilkår, og som har en anden tonalitet og diversitet end her. Der er højere til loftet og flere penge på store internationale scener, og det skaber en sund fødekæde, hvor det er ok at fejle, og hvor børn møder scenekunst tidligt i livet gennem undervisning af professionelle kunstnere.”

Maj-Britt Mathiesen peger, som Malene Cathrine Pedersen, også på, at forståelsen af diversitet er længere fremme andre steder: ”Mange steder er de bedre til at forholde sig til de globale udfordringer, og ekspertiseniveauet er vanvittigt højt, når det handler om arbejdet med diversitet i bredeste forstand fra køn, farve og alder til funktionsnedsættelser, som vi har med i år,” slår hun fast.

ILT Festival 2025
Mothers – A Song for Wartime af Marta Górnica spiller på ILT Festival. Foto: Bartek Warzecha.

Byen sitrer

”Når ILT kommer til Aarhus, står byen og sitrer,” smiler Maj-Britt Mathiesen og uddyber: ”Byen er stolt af festivalen, der fanger alle aldersgrupper. Det er så skønt at sidde i teaterrum med børn, unge, ældre og kunstnere og mærke den festivalstemning, der samler byen og branchen.”

Malene Cathrine Pedersen er helt enig i, at ILT er en stor begivenhed i Aarhus: ”Vi har et højt billetsalg på 80-90%, men jeg kunne godt ønske, at festivalen blev lidt mindre hemmelig for branchen, for vi har kæmpe navne, som jeg ønsker, de får oplevet. ILT Academy handler meget om at give mere til branchen, så man får udviklet sin faglighed og kan netværke og samtidig få kunstneriske oplevelser,” understreger hun.

Det er så skønt at sidde i teaterrum med børn, unge, ældre og kunstnere og mærke den festivalstemning, der samler byen og branchen

Hun glæder sig i år særligt til at opleve Perfect Show for Rachel, og ligesom Maj-Britt Mathiesen til korværket Mothers – A Song for Wartime af polske Marita Górnicka, som de begge har set tidligere og er meget rørte over. I værket synger 21 ukrainske, polske og hviderussiske mødre og deres børn om flugt og døde sønner. Marita Górnicka tilbyder desuden masterclass, samtale og workshop i Academy-programmet.

SE hele forestillingsprogrammet her

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med ILT Festival med fuld redaktionel frihed for ISCENE.

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Anne Liisberg
Anne Liisberg
Journalistisk chefredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Jurymedlem i Revyernes revy og comedyfestivalen UP. Bestyrelsesmedlem i Foreningen Danske Teaterjournalister. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.