Populært lige nu

Udviklingsplatformen for Scenekunst kortlægger det frie felt – gisninger og myter skal erstattes af viden og indsigt

Udviklingsplatformen for Scenekunst (UP) er netop nu i gang med at udvikle en omfattende kortlægning af det frie scenekunstfelt. UP’s udviklingsproducent Ann-Jette Caron samler...

Til seminaret Fondslandskabet indefra mødtes fonde og kulturliv i en åben samtale

Torsdag den 21. november holdt Performing Arts Platform og Midtjysk kulturakademi et seminar med titlen Fondslandskabet indefra – om fokusområder, blinde vinkler og samspil...
Annonce

Lauritzen-prisen 2021 er netop uddelt på Folketeateret

Lauritzen-prisen 2021, Danmarks ældste og største skuespilpris, er netop blevet uddelt på Folketeatret i København. Lauritzen-prisen gik i år til Anette Støvelbæk og Mikkel Boe Følsgaard, og der var også priser til en række andre film- og scenekunstnere.

Annonce

Lauritzen Fonden har i dag hyldet Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik med priser. Det foregik på Folketeatret i København, hvor der blev uddelt priser for i alt 880.000 kr. Udover hæderen og 250.000 kr. modtog de to Lauritzen-prismodtagere Anette Støvelbæk og Mikkel Boe Følsgaard også hver 50.000 kr. til støtte til en selvvalgt social mærkesag.

Anette Støvelbæk valgte at give sin støtte til AFUK (Akademiet For Utæmmet Kreativitet) for organisationens fokus på at tænde de unges kunstneriske lyst og engagement, mens Mikkel Boe Følsgaards valg faldt på Red Barnet – Plads til alle, for projektets mål om at give udsatte unge mulighed for at være en del af fællesskabet i en sportsforening.

Rosende ord og klapsalver til prismodtagerne

De to modtagere af Lauritzen-prisen blev i aftes hyldet med rosende ord og klapsalver på scenen. Tidligere prismodtager Thure Lindhardt overrakte prisen og gav priskomiteens begrundelse for valget af, Anette Støvelbæk, som årets kvindelige skuespiller:

“Anette Støvelbæk er noget så sjældent som en kunstnerisk sjæl i et pragmatisk legeme. Overbærende generøs, af det lyseste sind, med en forunderlig indsigt i de mørkeste sider af menneskets natur, med en scenisk troværdighed blottet for tricks og hurtige problemløsninger”.

Annonce
Lauritzen-prisen 2021
Årets mandlige skuespiller Mikkel Boe Følsgaard og Årets kvindelige skuespiller Anette Støvelbæk. Foto Carsten Lundager.

Mikkel Boe Følsgaard, der modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller, fik fremført priskomiteens begrundelse af ligeledes tidligere prismodtager Trine Dyrholm. Hun gav Mikkel disse ord med på vejen:

”Mikkel Boe Følsgaard er altid markant, men aldrig så det skygger for det almenmenneskelige i rollen. Man fornemmer en soliditet i det menneskelige kompas, som gang på gang kommer ham til gode.”

Udover selve Lauritzen-prisen uddelte Lauritzen Fonden også fem andre priser til ni modtagere:

Wauw for en rørende præstation

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr. gives til en skuespiller, som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Iben Hjejle Wauw-prisen, og priskomiteens motivering var på Ibens rørende portræt af Inge Lehmann i forestillingen Jordens indre:

”Med nerverne udenpå tøjet, generøst og skrællet for al den skønhed og glamour, som vi ellers forbinder med Iben Hjejle, arbejdede hun klogt og inspireret med Inge Lehmanns tit ucharmerende væsen og lukkede sind. Hendes portræt af Inge Lehmann rørte ved os. Nu ved vi mere om Inge Lehmann. Og nu ved vi også hvor formidabel en skuespillerinde Iben Hjejle er.”

Radikalt, selvfølgeligt og helt igennem visionært

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til teaterleder Christian Lollike, der af priskomiteen blev rost således:

”For Christian Lollike er teatret og tvivlen en port ind til samtalen. Og samtalen en nødvendighed for at være i verden. Og forandre den. Hans teater er ikke pænt. Ikke velopdragent og gråmeleret. Til gengæld er det visionært.”

Ambitiøst arbejde i øjenhøjde med den unge målgruppe

Den ene modtager af Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kr. blev givet til filminstruktør Natasha Arthy for hendes arbejde i øjenhøjde med den unge målgruppe. Priskomiteen gav filminstruktøren følgende ord med på vejen:

”Altid i øjenhøjde med sin finurlige fortællekunst. Altid solidarisk med de børn, hun nok på mange måder identificerer sig en del mere med, end flertallet af børnekulturens leverandører.”

Natasha Arthy modtog en af årets Børne- og Ungepriser. Foto Carsten Lundager.

Den anden prismodtager af Børne- og Ungeprisen var Teater Refleksion, der ambitiøst og med nysgerrighed formår at favne børnene i et fællesunivers, som man normalt ikke er sammen i:

”Teater Refleksion er et nysgerrigt og ambitiøst animationsteater, som skaber poetiske og særegne universer fyldt med humor, magi og menneskelige dybder. De arbejder med atmosfære og mødes med deres børnepublikum i nogle tilstande, hvor børnene har tid til bare at være og sanse de billeder og indtryk, de møder.”

Leder af Teater Refleksion Bjarne Sandborg modtog den ene af årets Børne- og Ungepriser. Foto Carsten Lundager.

Ekstraordinært arbejde backstage

Årets Backstage-pris gik i år til Jacob Morild for hans position som kunstnerisk leder på Cafe Liva. Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende. Jacob Morild fik følgende ord med på vejen:

”Jacob Morild får Backstage-prisen, fordi han, ofte mod alle odds, holder Cafe Liva flydende. Siden 1999 har han været chef for Danmarks eneste kontinuerligt producerende kabaretscene, og måske skyldes succesen at Jacob Morild ”keder sig over traditionel kabaret” og derfor hele tiden finder nye vinkler og relevans i den hæderkronede genre.”

Kunstnerisk leder på Café Liva Jacob Morild fik årets Back Stage.pris. Foto Carsten Lundager.


Danmarks største talenter inden for teater, film og TV

I år uddelte Lauritzen Fonden hele fire Believe in You-priser på 25.000 kr. Til at fremføre priskomiteens begrundelse for valget af de fire modtagere var forrige års Lauritzen-pris modtagere Maria Rossing og Preben Kristensen inviteret på scenen. Årets ene, Believe in You-pris gik til Arian Kashef, der er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus i 2019. Priskomiteens begrundelse for at vælge Arian Kashef som en af årets mandlige talenter lyder således:

”Den hårde skal, Arian Kashef havde som dreng, er forvandlet til et følsomt ydre. Han portrætterer unge mænd med store dilemmaer og gør det med indsigt og kompleksitet.”

Skuespiller Arian Kashef fik en af årets Believe in You-priser. Foto Carsten Lundager.

Den anden Believe in You-pris gik i år til skuespiller Sara Viktoria Bjerregaard, der blev færdig fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2019. Af rosende ord sagde priskomiteen:

”Sara Viktoria Bjerregaard favner vidt, hun går dybt og hun er en af dem, man mærker. I Den unge Werthers lidelser på Aarhus Teater løftede hun med en dirrende tilstedeværelse hele forestillingen op på et højere niveau. Det var en præstation af de sjældne.”

Skuespiller Sara Viktoria Bjerregaard fik en af årets Believe in You-priser. Foto Carsten Lundager.

Det tredje talent, der blev hyldet med en pris, var sceneinstruktør Jennifer Vedsted Christiansen, der er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2019. Priskomiteen gav følgende skulderklap til Jennifer:

“Lolita for altid på Revolver var den foreløbige kulmination på Jennifer Vedsteds skabende urkraft: Et musikalsk, skamløst, vidunderligt orgastisk Nu, fuld af kvindesatirisk overskud og powerbegær efter dialog om den ældgamle leg mellem kønnene.”

Jennifer Vedsted Christiansen fik en af årets Believe in You-priser. Foto Carsten Lundager.

Den sidste prismodtager af Believe in You-prisen var den mandlige skuespiller Lue Støvelbæk, uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2019. Lue Støvbæk fik fra priskomiteen følgende rosende ord:

”Det kan godt være, at Lue Støvelbæk trådte ind i branchen med et ophav og en familie, som forpligter, et forventningspres og et godt netværk. Men han har dog fra første færd solidt været sin egen, grebet mulighederne og på egen stille vis løftet de opgaver han har fået.”

Skuespiller Lue Støvelbæk fik en af årets Believe in You-priser. Foto Carsten Lundager.

Kulturen i fokus med et socialt aftryk

Udover at støtte kulturen og skuespilkunsten arbejder Lauritzen Fonden for at understøtte børn og unges trivsel og dannelse. Dette gøres gennem samarbejde, partnerskaber og støtte til sociale og almennyttige indsatser og projekter, der kan gøre en forskel i børn og unges liv.

Derfor satte Lauritzen Fonden igen fokus på tre sociale projekter, der fik særlig opmærksomhed under prisarrangementet. Det drejer sig om M/S Museet for Søfart, der har igangsat en ny indsats, der skal sikre, at alle børn – uanset social baggrund – får mulighed for at udforske kultur og søfart inden for rammerne af DRØMMESKIBET, som er museets 400 m2 store maritime oplevelsesunivers for børn i alderen 3-12 år. Esbjerg Kunstmuseum og deres projekt Kunst for livet arbejder for at give børn fra vuggestue til indskoling blivende oplevelser med professionel billedkunst, som har mærkbar betydning for deres leg, læring og livslyst. Der blev også sat fokus på Platformen – rum til fællesskaber, ved Lauritzen-prisen 2021. Platformen er et moderne kultur- og medborgerhus, der skaber rammer for kreativitet, innovation, kultur og socialt liv i hjertet af Esbjergs Østerby.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

★★★★☆☆ New Nordic Poling – begavet aktivisme-satire

KOMMA Performance Productions

Fredericia Musicalteaters Wicked skal til udlandet

Fredericia Musicalteater og AHA Creations opsætning af musicalhittet Wicked...

Open Call – Advisory Board

Ansøgningsfrist: 17. januar 2025
Annonce