Del

Skattesagens Helte
18 okt - 2 nov 2017
Teater Grob

Skattesagens Helte, er politisk satire med bid, der med enkle midler viser skrøbeligheden i vores demokratiske kerne.

Skattesagens Helte en benhård musikalsk satire, om Skattesagen – eller mangel på samme – som en flok embedsmænd fik spundet over ægteparret Helle Thorning Smith og Stephen Kinnochs skattemæssige tilhørsforhold i Danmark. Da der ikke rigtig var nogen sag at komme efter, forlød der rygter om, at Kinnoch var bøsse, før sagen udviklede sig til en ren politisk thriller om muligt magtmisbrug, lækager af fortrolige dokumenter og topembedsmænd, der førte Ombudsmanden bag lyset.

Skattekommissionen brugte tre år på at komme til bunds i sagen, uden at det førte til domme for de implicerede personer, som i dag fortsat sidder på vægtige poster som både minister og kommunaldirektør.
Nu har det lille produktionsselskab Off Off produktion taget sagen op, som første del af trilogien Glemmebogen, om politiske ”møgsager”.

Foto: Anders Hjerming

På scenen står tre skuespillere og to musikkere som spinder en rød tråd i den nærmest uendelige mængde af data. Der er mange faktuelle oplysninger, og tempoet er højt, så man skal holde ørerne stive for at få det hele med. Men skuespillerne mestrer med perfektion de mange karakterskift og faktuelle ord. Forestillingens høje tempo, spiddende satire og musikalske drive gør det til en fryd at fordybe sig i sagen og leve sig ind i forestillingen, der formmæssigt læner sig op ad klassisk teatersport, hvor skuespillerne på skift iklæder sig parykker og kostumer inden de træder i karakter. ”Jeg vil være daværende skatteminister Troels Lund Poulsen” brøler Andreas Jebro, og vækker med sin sceniske urkraft begejstring i salen. Og ”jeg er departementschef Peter Loft”, lyder det fra Ina-Miriam Rosenbaum, mens hun målrettet skrider over gulvet for holde et af de fem møder ”der aldrig blev holdt.” For ifølge skatteforvaltningslovens paragraf 14, foreskrives det, ”at en skatteminister ikke må blande sig i konkrete sager”, og om møderne blev afholdt forblev hemmeligt, for forbuddet mod selvinkriminering siger, ”at de implicerede ikke behøver udtale sig”.

Vi helt nede i kernen af den danske lovgivning og de mange urimeligheder, der synes af klæbe til sagen. Det er fermt, sjovt og underholdende lagt frem og Skattesagens Helte træder med overbevisende styrke i karakter som en politisk aktør, der kan give samfundsdebatten et nyt sted at begynde.

Medvirkende:
Ina-Miriam Rosenbaum
Andreas Jebro
Søren Bang Jensen
og live-orkester

Manuskript: Kristian Halken
Journalistisk konsulent: Marie Louise Toksvig
Sangtekster: Jens Korse (Selvsving)
Instruktion: Anne Zacho Søgaard
Scenografi: David Gehrt
Gæstespil af Off Off/ Produktion

Skattesagens Helte er første del af trilogien Glemmebogen, der også omhandler …….og Irak-kommisionen.

Læs hele skattesagen på fem minutter her