Del

Med overraskende mp3-eksperimenter, sanselige og tankevækkende teater-installationer og traditionelle teater-tilbud til børn og unge, bød Horsens Teaterfestival i år publikum på et bredt og nytænkende udvalg af scenekunst.Ville du kunne slippe hæmningerne løs på et tætbefærdet butiksstrøg? Mp3-eksperimenterne under Horsens Teaterfestival viste, at det er der overraskende mange, der kan.

Årets udgave af festivalen satte fokus på digitale oplevelser og alternative teaterforestillinger, hvor publikum var medskabende. Og det var for alvor tiltag, der kunne tiltrække det unge segment.

To vellykkede mp3-eksperimenter

Fredag aften var publikum på en og samme tid iagttagere og aktive deltagere i værket, Menneskesøen. Forestillingen foregik i parken ved Horsens Kunstmuseum, hvor publikum blev guidet rundt i parken via en gratis app til mobilen, og et sæt hovedtelefoner med instrukser i ørerne.

Koreograf Erik Pold havde i samarbejde med den New York-baserede komediekollektiv Improv Everywhere, skabt en fusion mellem balletten Svanesøen og Bjørn Nørgaards skulptur Menneskemuren.

Alle deltagere var iført enten sort eller hvidt tøj, og de, der kom uforberedte fik tildelt T-shirts af festivalfolkene. I to grupper, en sort- og en hvidklædt, dansede de mange mennesker rundt i parken. Måske nok ret uelegant, hvis man sammenligner med professionelle balletdansere, men ikke mindre effektfuldt af den grund. Mp3-eksperimentet Menneskesøen blev en på samme tid poetisk og latterfremkaldende oplevelse, hvor vildt fremmede mennesker hver for sig men alligevel sammen skabte et værk.

Horsens Teaterfestival
Horsens Teaterfestival 2018. Foto: Hanne Nielsen

Lørdag middag gik det igen løs. Improv Everywhere, der de seneste årtier har skabt et utal af gadeperformances og mp3-eksperimenter, havde en ny historie klar i app’en og et nyt setup midt på Søndergade i Horsens. I eksperimentet med titlen #Søndergadehorsens blev deltagerne sendt ud i gadens weekendmylder, hvor de med hop, sang og dans, skulle blande sig med de forbipasserende. En særegen, uforklarlig oplevelse for de udenforstående, men et morsomt, legende og socialt forankret eksperiment for de indviede.

Horsens Teaterfestival
Horsens Teaterfestival 2018. Foto: Hanne Nielsen

Tidstoppende teaterinstallationer

Foruden de to mp3-eksperimenter og det brede udvalg af mere traditionel scenekunst til børn og unge, bød Horsens Teaterfestival i år også på en række installationer. Især Carte Blanches Møder i mørket og Luna Park Scenekunsts Tidslaboratoriet var sansemættede, pirrende og fængende oplevelser, hvor såvel børn som voksne fuldstændig glemte tid og sted.

Teaterinstallation Tidslaboratoriet er en videreudvikling af forestillingen Tidsrummet fra 2016. Og resultatet er magisk, som taget ud af Michael Endes fortælling om pigen Momo. Fuld af morsomme ordspil og små dimser, der alle drejer sig om tid. Og med to skuespillere, der passer tiden og hvisker små historier, til de fremmødte, er installationen oplagt også til de yngste børn.

Møder i mørket bød indenfor i en Aladdins hule af eventyrlig stemning og finurlige påfund. I det svagt oplyste mørke serveredes te i småbitte glas side om side med fortællinger om stjerner og altings oprindelse. Skamler og sækkestole rundt omkring i lokalet indbyder publikum til at slå sig ned og blive lige så længe, man ønsker. Ganske enkelt suge til sig af oplevelsen og stemningen.

Hold øje med de alternative oplevelser

Hvor der til mp3-eksperimentet fredag aften, var en overvægt af voksne deltagere, var det lørdag de unge, der dominerede gadebilledet. Uden hæmninger og med 110% på indlevelseskontoen skabte flokken på 20-30 mennesker sammen en levede fortælling, som måske nok kun gav mening for et fåtal, men ikke desto mindre blev et vellykket værk.

De to installationer og mp3-eksperimenterne satte på fineste vis prikken over i’et i Horsens Teaterfestivals ønske om flere digitale oplevelser. De mange unge deltagere understregede, at der står en ny generation af teaterforbrugere klar i kulissen, hvis blot teatrene tænker ud af boksen og serverer oplevelserne i nye, spændende formater.

Horsens Teaterfestival
Horsens Teaterfestival 2018. Foto: Hanne Nielsen

Der er brug for scenekunst i alle mulige former. Både de analoge, de digitale, de traditionelle og de eksperimenterende. Og med såvel mp3-eksperimenter som teaterinstallationer på årets festival er det tydeligt, at de unge hellere end gerne vil deltage aktivt og med egne kroppe være medskabende for værkerne.