Del

Horsens Teaterfestival tilbyder i år de mange børn- og ungeforestillinger, som ikke fik mulighed for at spille på Aprilfestivalen, en plads i programmet. 

Det er et prisværdigt initiativ, der betyder at såvel formidlere som publikum får en mulighed for at se med på årets produktioner. Men også at Horsens Teaterfestival vokser sig op til fire gange større end den normalt ville være, og hvad betyder det for en festival? ISCENE fik en snak med festivalleder Maria Suh om initiativet, solidaritet i branchen og årets festival. 

Hvad betyder det for hele festivalen, at der kommer så mange nye forestillinger med? 

Normalt er festivalen lagt an på, at vi inviterer 30-35 forestillinger. I år havde vi allerede inviteret de 12 af forestillingerne, så vi var godt i gang med at fylde programmet. Nu har vi fået tilmeldinger fra 67 teatre med 85 forestillinger og der er stadig over en uge til deadline for tilmeldinger, så vi bliver mange.

Lige nu har jeg slet ikke overblik over de mange konsekvenser af den beslutning, jeg har truffet, men det føles som det rigtige at gøre, og jeg er sikker på, at vi sammen kan løse alle de udfordringer, der kommer. Vi er i gang med at støvsuge byen for ledige lokaler, og også lokalt har vi mærket en kæmpe goodwill fra skoler, kulturinstitutioner og erhvervsliv. Alle vil gerne støtte op for at skabe gode oplevelser, når vi er tilbage igen til en ny hverdag. Derudover vil der være en bred appel til de deltagende teatre om at hjælpe til så meget, som de overhovedet kan. 

Hvordan kan det økonomisk lade sig gøre – har I fået tilført ekstra midler? 

Nej vi har ikke fået ekstra midler, men alle de tolv teatre, vi havde inviteret, har sagt ja til at ophæve vores aftaler og i stedet gået med på at dele den pulje penge, jeg har til at købe forestillinger, ligeligt mellem alle de teatre der tilmelder sig. Det synes jeg er god stil og meget rørende i en tid, hvor hver en krone tæller i et teaters regnskab. Her er alle solidariske! Og det er helt vildt, hvor god en opbakning vi har fået fra branchen til vores initiativ. 

Derudover har Teatercentrum tilbudt at hjælpe med både arbejdskraft og systemer, hvilket betyder, at vi får en masse kapacitet og erfaring ind over fra Aprilfestival.

Hvad er de største udfordringer ved at sammenlægge de to festivaler og hvad gør I for at løse dem? 

Vi sammenlægger ikke de to festivaler. Jeg har sammen med dramaturgiatet og Horsens Kommune besluttet, at vi i år ekstraordinært åbner Horsens Teaterfestival op for alle refusionsberettigede forestillinger. Vi håber, vi kan komme til Aprilfestival i Holbæk en anden gang, for der var virkelig lagt op til en spændende festival med mange nye initiativer.

Hvad er kriterierne for at komme med? 

Vi vil som udgangspunkt gøre alt, hvad vi kan for, at hvert teater får minimum en forestilling med på festivalen. Og så må vi se, hvor mange der er plads til ud over det. Alle udendørsforestillinger, som ikke har brug for et reservelokale er automatisk med i programmet. Det bliver i sidste ende mig, der kommer til at træffe valget, hvis der er forestillinger vi ikke kan få med, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få plads til alle. Men vi kan ikke trylle flere lokaler frem, end der er.

Læs mere om Horsens Teaterfestival her

Horsens Teaterfestival finder sted d. 18.-20. september og er Danmarks største kuraterede teaterfestival for børn og unge, og præsenterer normalt 30-35 forestillinger.

I år kan festivalen vokse sig op til tre gange så stor (jeg tror ikke på at vi har kapacitet til flere end 100 forestillinger) da der er forventning om at mange af de 110 teatre som var tilmeldt Aprilfestivalen med 172 forestillinger i alt, vil tilmelde sig i Horsens.

Aprilfestival er verdens største teaterfestival for børn og unge. I år skulle festivalen afholdes i Holbæk, men blev aflyst pga. Corona-krisen.

En aflysning af Aprilfestival har store konsekvenser.

- Teatrene får ikke solgt deres forestillinger

- Opkøberne må vælge forestillinger ud fra beskrivelser uden selvsyn med forestillingen.

- Publikum risikerer slet ikke at møde scenekunst i det kommende år, da risikoen for at opkøbere skærer ned i den kommende sæson på baggrund af pandemien er stor.