Del

Kostumier Anja Vang Kragh bruger sine kostumer som penselstrøg i elegante scenebilleder i operaforestillinger, der kalder på grandiose udtryk.

Hvad ser vi på billedet, og hvad giver kostumerne til fortællingen?

Vi ser den militære leder, Marsk Stig (Johan Reuter), der kalder ”De sammensvorne” til revolution mod kongen i forestillingen Drot og Marsk (Det Kongelige Teater, 2019). ”De sammensvorne” er i jakker med printede vinterbilleder med motiver fra bl.a. Otto Baches maleri Mordet i Finderup Lade.

Motiverne af vinter, skov og gamle sten sætter stemningen. Operaen starter i foråret, men ender i vinteren med kongens død. Scenografien arbejdede med to udtryk. I kongeslottet er alt smukt, mens der udenfor er rå, grå overflader á la en bunker.

Hvad betyder din stil for forestillingens samlede udtryk og tone?

Stilen er atypisk i forhold til det, jeg plejer at lave. Det er ofte mere vildt og overdimensioneret. Jeg ville sammen med instruktør og scenograf skabe store, elegante scenebilleder, hvor jeg nærmest laver malerier med de store grupper, så kostumerne bliver som penselstrøg. Brede strøg med smukke farveskalaer.

Hvad overraskede dig, da sangerne begyndte at arbejde med kostumerne?

Jeg har lavet mange operaforestillinger, så jeg har stor erfaring med at lave korkostumerne, der helst skal være meget praktiske – som telte. Det skal være nemt for sangerne at arbejde med. Det er lidt sværere at skabe kostumer til hovedrollerne, der ofte står stille og synger i lang tid. Det kan gå virkelig galt, hvis solosangerne ikke føler sig tilpas i deres kostumer. I denne forestilling giver kostumerne dem kraft, power, og sangerne er glade for dem.

Hvilke udfordringer havde du med at lave kostumerne?

Der er jo altid den negative udfordring, at man skal spare. Vi vil jo så gerne lave det helt store udtræk i operaen, men der er så få midler til at skabe grandiose billeder. Her i Danmark koster skræddertimer mest, så jeg løser det ved at lave simple former, der er hurtige at sy, så jeg kan bruge det smukkeste, dyreste stof.

ANJA VANG KRAGH, f. 1971
Arbejdede fra 1999-2006 som modedesigner hos Christian Dior og Stella McCartney, men har siden primært arbejdet som kostumedesigner.

Har modtaget en række priser og været Reumertnomineret adskillige gange for sine kostume-design. Har skabt kostumer til bl.a. Nikolaj Cederholms teaterkoncerter og adskillige af Kasper Holtens operaer i ind- og udland.