Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Waitress – Skønne sangere i tidsforvirret miskmask

Det Ny Teater byder med Waitress inden for i tærtebageriet, hvor hjerte rimer på smerte, og veninder har hinandens ryg. Det er en sød historie, der serveres med tindrende dygtige sangere, der desværre har for lidt at rive i.

Musicalen Waitress, der havde premiere på Broadway i 2015 er baseret på drama-comedyfilmen af samme navn fra 2007. Den blev skrevet og instrueret af Adrienne Shelly, der også spillede karakteren Dawn i filmudgaven. Jeg har ikke set filmen, men ud fra de gavmilde klip på Youtube, er der ikke ændret væsentligt på storyline i musicalen, blot tilført musik.

Jeg ville helt utrolig gerne være gladere for Waitress, end jeg blev. Jeg har tidligere skoset Det Ny Teater for at vælge forestillinger med meget traditionelle (læs svage) kvindekarakterer og får nu en musical centreret om tre på hver sin måde ganske stærke kvinder. Tak for det, om end vi stadig befinder os på den relativt traditionelle del af kønsskiven, hvor man ikke kan forlade sin sociopatiske stodder af en husbond, fordi man ikke kan forsørge sig selv og sit kommende barn.

Waitress Det Ny Teater
Waitress på Det Ny Teater. Foto: Det Nye Teater.

Danmark er ikke USA

Sådan er det måske fortsat i USA, men det er det ikke i Danmark, og selvom fantasien gerne må flyve, er det altså svært at engagere sig i et samfundsbillede fra 50’erne, når man samtidig er stærkt i tvivl, om man overhovedet befinder sig i det årti. For de havde vel ikke mobiltelefoner dengang, vel? Scenografien funkler i 50’erstil med Joes Pie Diner som det samlende punkt. Det gør nogle af kostumerne også, mens andre lige så godt kunne have siddet på min sidemand eller en cowboy. Da førnævnte Dawns bejler Ogie dukker op i ternet buks og danser i blandt andet musichall-stil er tidsforvirringen komplet. Det er altså noget unødigt sjusk.

Nå, vi køber den bedagede præmis og overgiver os til de tre veninder, der alle arbejder i dineren. Maria Lucia Heiberg Rosenberg stråler i rollen som Jenna, der er uønsket gravid og går så grueligt meget igennem, før moderkærligheden forlener hende med den magt over eget liv, hun ikke havde før. Boblende Monica Isa Andersen rammer den lidt skæve Dawn lige på kornet og Sara Gadborgs Becky jonglerer det følsomme hjerte under sin barske pondus excellent.

Omkring damerne er Lars Mølsted lige præcis så kejtet charmerende, som man kan ønske af Jennas bejler, Dr. Pomatter. Jesper Paasch får vist fin farlighed i udskudsrollen som Jennas mand Earl. Sebastian Harris er henrivende som den opkørte, men søde Ogie. Dick Kaysø tilfører stilfærdig troværdighed som Jennas mæcen Joe, mens Mads M. Nielsen nusser rundt som cafebestyrer Cal. Hans lettere indebrændte kommentarer vækker stor moro i salen, men på humorfronten er jeg nu langt mere til Camille Cathrine Rommedahls bryske sygeplejerske med den søde tand.

Waitress Det Ny Teater
Waitress på Det Ny Teater. Foto: Det Ny Teater

Tærter skal der til

Jenna er nemlig en suveræn tærtebager, der lægger alle sine følelser i bagningens kunst, som hun lærte af sin mor. Jenna gør op med en kæde af hustrumishandling, og det er jo aldeles livsbekræftende, ligesom Becky og Cals midaldrende flirt og Dawn og Ogies store romance.

Det kunne alt sammen være lige så sødt som tærterne, men rytmen vil ligesom ikke indfinde sig. En del rappe replikker fungerer, men mange andre lyder, som om der læses op af en bog. Værre er, at mystikken mangler, fordi der kun tales i undertekst.

Amerikanske musicals er ofte jævne, uden de store udsving, men at komponisten Sara Bareille har vundet både en Tony og en Grammy for sit score, undrer mig såre, da musicalen lider alvorligt under en mangel på hits. De få gange, vi er tæt på at kunne nynne med, får et afvigende C-stykke spoleret festen. Næsten hver gang, der er ansats til, at spillerne kan fyre den af, sker det samme. Det er altså knaldærgerligt, når man har castet den ypperste sangelite i landet.

Giv dem dog et bedre materiale, så vi igen kan få fejet fødderne væk under os i Det Ny Teater. Det er jo det, vi allerhelst vil.

Seneste

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i...

Flere unge går i Det Kongelige Teater – interview med Kasper Holten

Den seneste årsrapport fra Det Kongelige Teater viser både...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Silas Holst stopper som professionel danser

Silas Holst har snart danset for sidste gang på de skrå brædder, hvor han ikke længere skal have de store danseroller i musicals. Det...

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...