Populært lige nu

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret i Maribo, der har inviteret den gale Familien Addams indenfor i en billedskøn og topmusikalsk...

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Sun & Sea – klimakunst i overraskende toner og billeder

Den litauiske installation Sun & Sea konfronterer strandliv med klimatrussel i en billedskabende, musikalsk refleksion. CPH Stage og det tværkunstneriske projekt TRAVERS har bragt oplevelsen til Danmark, hvor den kan ses på Copenhagen Contemporary.

Installationen Sun & Sea er nærmest som en kombination af et Find Holger-billede og et Kinderæg. Den indeholder (mindst) tre ting, nemlig opera, klima og slice of life. Samtidig kalder scenebilledet på at fordybe sig i detaljer eller følge bestemte karakterer.

Annonce

Vi er placeret højt oppe over den sandstrand, der udgør installationens ramme. Vi kigger ned, som var vi guder, eller måske i dette tilfælde solen selv. Det handler nemlig om klima. Om en afbrændt jordklode, der spejler de svedende solbadere under os. Der er dog ingen klimaprædikanter på spil. Kun indirekte kobler vi lydsporets evigt truende, pustende undertone med librettoens snapshots af tanker, drømme og bebrejdelser, der på forskellig vis kan relateres til menneskets behandling af Jorden.

Sun & Sea
Sun & Sea på Copenhagen Contemporary. Foto: Neon Realism.

Vi er kloden

Meget direkte i den enlige kvindes gentagne brokkerier over alt det skrald, vi smider i naturen og i det vulkanudbrud, der afbryder den unge mands rejse. Mere subtilt i den rige kvindes ferieeventyr på Great Barrier Reef i Australien, i filosoffens tanker om dekadenceglobalisering og i divaens særdeles nøgterne arier om eksmandens død i bølgerne. Og med en direkte parallel mellem klode og mennesker i det gentagne kor: “My eyelids are heavy / My head is dizzy / Light and empty body / There’s no water left in the bottle”.

Installationen looper hver klokketime og man skal hekse lidt med den udleverede libretto for at finde ud af, hvor vi er. Min session startede cirka to tredjedele inde. Så kom hellere i god tid og læs teksten på forhånd. Den er god at have, men installationen kan også sagtens opleves uden. Af og til fanger man et ord eller et vers, og det er for så vidt nok til at lave koblingerne mellem klima, jord og mennesker i løbet af den time, loopet varer.

Sun & Sea
Sun & Sea på Copenhagen Contemporary. Foto: Andrej-Vasilenko

Går jorden under?

Det visuelle og auditive myldrebillede drager blikket væk fra librettoen og ned på menneskene i sandet. De soler, bygger sandslot, spiller badminton og spiser den medbragte mad. Hov, nu går manden med hund tur. Hov, nu ligger divaen i modsat side. Hvem synger nu? Der sker ikke så meget, og det sker i strandens dovne tempo, men der er alligevel hele tiden noget nyt at fæstne øjet eller øret på.

For ind i librettoen slynger aktørernes small talk sig. Særlig skøn er den lille dreng, der taler næsten uafbrudt, småskændes med en lidt større dreng og udstikker anvisninger for korrekt sandslotsbygning til kvinden, der måske er hans bedstemor. Kroppe og stemmer i alle aldre summer gennem sangen og skaber en absurd fornemmelse af hverdagsliv midt i den konstruerede form. Et hverdagsliv, der trods angsten for udmattelse og ansigtstab overhører den store trussel fra kloden på lydsporets gispende vejrtrækning og svagt dunkende hjerte. Og det er måske netop sådan, verden vil gå under? I den menneskelige resignation, der kun har øje for det, der er tættest på.

Sun & Sea er ikke en teaterforestilling, men en installation, der kræver lidt engagement for at knytte de forskellige udtryksspor sammen. Det er klimakunst med et både meget abstrakt og særdeles konkret udtryk, der sampler adskilte kulturelle udtryk og netop derfor har muligheden for at trænge igennem med klimaagendaen spændt ud mellem operaens patos, strandlivets kødelighed og lyduniversets abstrakte alarmklokke.   

Find forestillingens libretto her.

Se forestillingstrailer her.

Seneste

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

★★★★★☆ Starchitects – højenergisk hyldest til børns kreativitet

Motionhouse er tilbage på Baltoppen LIVE med en højenergisk...

★★★★★☆ Arven – fremragende ensemblespil i stærkt repertoirevalg

Arven på Det Kongelige Teater er magisk teater, man...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen løber af stablen 21.-23. april i Rønde og Ebeltoft på Djursland. Men årets program byder...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon K med den energifræsende, morsomme og poetiske LIBERTY, der fletter bidder fra hans forestillinger til...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger død over sin mor, er på Det Kongelige Teater blevet til en scenisk tung, men...