I dag er aftalen om udflytning af studiepladser fra de større byer blevet præsenteret. 30 studiepladser fra Scenekunstskolens danseuddannelser rykkes fra København til Holstebro.
Aftalen, der i nat blev vedtaget med et politisk flertal uden om Radikale Venstre, fastsætter, at 60 kunstneriske uddannelsespladser fra Den Danske Scenekunstskole og Det Jyske Musikkonservatorium skal flyttes til Holstebro. I bilaget til aftalen, som omhandler uddannelser på Kulturministeriets område, står der:
“Der udflyttes 30 af i alt 160 uddannelsespladser fra Den Danske Scenekunstskoles afdeling i København med hovedvægten på danseuddannelser. Det kan dog muligvis være hensigtsmæssigt af hensyn til de faglige samarbejdsmuligheder med musikuddannelserne og opbygning af et samlet studiemiljø i Holstebro, at en del af pladserne eventuelt kan tages fra andre af Den Danske Scenekunstskoles uddannelser i København – således at det fortsat kan være muligt at tage en danseuddannelse i København”.
LÆS OGSÅ: Regeringens forslag er ”ikke en udflytning, men en nedlægning af danseuddannelsen”
Brancheorganisationen ærgrer sig
Direktør for Dansk Teater, Peter Mark Lundberg, er ked af dagens udmelding.
“Jeg ærgrer mig over, at der ikke har været politisk vilje til at gå i dialog med branchen og Scenekunstskolen om at finde den bedste løsning. Jeg noterer mig, at der ovenikøbet er sat økonomi af, som kunne have brugt på vores forslag om i stedet at oprette en ny dramapædagogisk uddannelse, der kunne være medskabende til et kraftcenter i Holstebro med musik og drama. Men der er ikke blevet lyttet til os,” siger Peter Mark Lundberg til ISCENE.
Den nævnte økonomi fremgår af førnævnte bilag, hvor det er noteret, at de udflyttede uddannelser fra Den Danske Scenekunstskole og Det Jyske Musikkonservatorium vil modtage “19 mio. kr. i drifts- og etableringstilskud i perioden frem til 2026”.
“Det er grundlæggende synd for de unge, der nu bliver ofre i en tilfældig politisk prioritering. Vi håber, at man politisk vil genoverveje beslutningen og gå i dialog med os om en bedre løsning,” afslutter Peter Mark Lundberg.
LÆS OGSÅ: Udflytning af studiepladser vækker bekymring
Glæde i Holstebro
I Holstebro, hvor Holstebro Dansekompagni holder til, er der forståeligt nok større begejstring at spore over regeringens udmelding.
”Jeg er glad for at se, at der – når man vælger at flytte 30 pladser fra danse- og koreografiuddannelserne i København til Holstebro – prioriteres ressourcer til det,” siger associeret kunstnerisk leder af Holstebro Dansekompagni, David Price.
“Jeg er meget glad for, at der ses positivt på de kvaliteter, man netop har i Holstebro, men er nysgerrig på, hvordan man bibeholder de specifikke kvaliteter, uddannelserne allerede besidder,” tilføjer David Price og understreger: “Det kræver fokus og samarbejde. Her tænker vi bl.a på det vigtige netværk, der danner grundlag for vidensdeling, fremtidige arbejdspladser og berøring med et stort professionelt miljø – nationalt og internationalt”.
“Det er ligeledes også en udfordring at flytte en uddannelse ‘en til en’, uden at der rokkes ved akkrediteringsgrundlaget, som man har brugt flere år og ressourcer på at bygge op. Måske skal man tænke det som noget nyt i stedet. Noget, der supplere det, der allerede findes,” afslutter David Price og lægger sig således i tråd med tidligere udtalelser fra Ramus Ölme, der er leder af uddannelsen i Dans og Koreografi ved Scenekunstskolen i København.