Populært lige nu

★★★★★☆ Grand Danois – poetisk cirkus til tiden

Cirkus Grand Danois første forestilling lander som et poetisk brag, der kommer til at henrykke og røre mangt et cirkuselskende hjerte rundt i landet...

Så er revyernes sommersæson i gang – få overblikket her

I sidste uge havde Amager Revyen premiere i nye, større rammer, og i aften slår Aarhus Revyen dørene op til deres tredje sæson. I...
Annonce

Regeringens forslag er ”ikke en udflytning, men en nedlægning af danseuddannelsen”

”Jeg vil gerne støtte en danseuddannelse i Holstebro, men ikke på bekostning af uddannelsen i København,” siger Rasmus Ölme, leder af uddannelsen i Dans og Koreografi ved DDSKS, i dette interview med ISCENE.

Annonce

I sidste uge fremlagde regeringen et forslag om, at en række studiepladser – som led i en decentraliseringsstrategi – skulle rykkes fra København til mindre byer rundt om i landet. I forslaget fremgik det, at de i alt 30 studiepladser inden for dans og koreografi på bachelor- og kandidatniveau på Den Danske Scenekunstskole skulle rykkes til Holstebro.

De umiddelbare reaktioner fra brancheorganisationen Dansk Teater og Scenekunstskolen var ikke just positive, og her en god uges tid efter udmeldingen, er der ikke de store ændringer at spore i holdningerne.

Historien om danseuddannelserne

Danseuddannelserne, der blev startet helt tilbage i 1992 som Danseprojektet og siden blev til Skolen for moderne dans, har gennemgået en markant ændring de seneste år. Siden 2015, hvor uddannelsen overgik fra Statens teaterskole til Den Danske Scenekunstskole (DDSKS), har man arbejdet målrettet på at få akkrediteret uddannelserne og løftet dem til internationalt topniveau. Det første hold studerende fra de nye akkrediterede kandidatuddannelser bliver færdiguddannede i 2022.

Men hvad er det, der før danseuddannelserne på DDSKS så særlige? Det spørgsmål stillede ISCENE til leder af uddannelsen i Dans og Koreografi ved DDSKS, professor MSO Rasmus Ölme.

Annonce

”Tidligere fandtes der en fireårig danseuddannelse og en toårig overbygning i danseformidling. Da uddannelserne blev en del af DDSKS ændredes det til en treårig grunduddannelse og en toårig overbygning. Uddannelsen i Danseformidling blev til vores første kandidatuddannelse. Den, der i dag hedder Dans og Participation,” fortæller Rasmus Ölme. ”I august 2020 startede vi det nye kandidatprogram med en kandidat i koreografi. I den anledning fik vi også sat gang i et nyt samarbejde med kandidatprogrammer i Oslo, Helsinki og Stockholm under navnet Nordic Choreographic Platform, som skaber udveksling på tværs af alle kandidatprogrammerne”.

danseuddannelsen udflytning DDSKS
Rasmus Ölme, leder af uddannelsen i Dans og Koreografi på DDSKS. Foto: Nicklas Dennermalm

Vigtig akkreditering

Dansen som felt er blevet nedprioritet gennem en længere årrække. Dansehallerne mistede deres hus og Corpus på Det Kongelige Teater, der havde fokus på den moderne dans, blev nedlagt. ”Det er et meget sårbart lille felt, som jeg frygter, vil kollapse,” siger Rasmus Ölme om sine bekymringer for ikke blot danseuddannelserne på DDSKS, men for feltet generelt.

Annonce

”Siden jeg blev ansat i 2015, da DDSKS blev skabt, har vi arbejdet målrettet med skabelsen og akkreditering af uddannelserne, hvilket er en omfattende proces, hvor der skal redegøres for vidensgrundlag, kompetencer og udviklingspotentiale. Det særlige, man skal være opmærksom på, i forhold til ideen om udflytning er, at akkrediteringen ikke nødvendigvis følger med uddannelsen,” forklarer Rasmus Ölme. ”Der skal blandt andet være et studiemiljø med internationale forbindelser og tætte samarbejder med branchen til stede. Derfor er ideen om, at man bare kan flytte uddannelserne til en helt anden kontekst, ikke helt gennemtænkt. Jeg er i hvert fald ikke sikker på, at man kan beholde sin akkreditering ved en flytning. Og følger den ikke med, så h