Populært lige nu

”Jeg vil koreografere død, ikke det at dø” – Andreas Constantinou om himherandit’s trilogi om sorg og død

Himherandit spiller den højenergiske forestilling Carcass under KSelekt på Det Kongelige Teater. Carcass er midterste del i en trilogi, der har døden som fælles...

Open call – Teater Får302

Deadline: 2. januar 2024
Annoncespot_imgspot_img

Arbejdersangbogen som forlæg for ny teaterkoncert

Vi kender alle til Højskolesangbogen, som flittigt benyttes i alskens sociale sammenhænge. Men Arbejdersangbogen er der nok færre, der kender til. Det råder de to egnsteatre Teatret Møllen og Team Teatret nu bod på med deres nye fællesproduktion: Teaterkoncerten Arbejder.

Arbejdersangbogen, der udkom første gang i 1926, er arbejderbevægelsens sangbog som udgives af Arbejdernes Oplysningssamfund. Bogen rummer kampsangene fra den tidlige arbejderbevægelse, socialistiske sange fra andre lande, samt nyere sange af danske arbejderdigtere. Arbejdersangbogen er siden førsteudgivelsen kommet i et utal af oplag, men dens betydning er svundet i takt med arbejderkulturens.

I den helt nye teaterkoncert Arbejder tager Teatret Møllen i Haderslev og Team Teatret i Herning den ikoniske Arbejdersangbog ned fra hylden og lukker op for den kulturskat, den rummer. Sangene fortæller masser af historier og rummer værdier, som er grundlæggende for vores samfund, som handlekraft, fællesskab og solidaritet.

Nyt liv til gamle arbejdersange

I den nyeste udgave af Arbejdersangbogen, der udkom i 2015, er der i alt 180 forskellige sange med. De spænder bredt lige fra Internationale til Den røde tråd af Shu-bi-dua. Alle sangene kan selvfølgelig ikke alle være med i forestillingen, så holdet bag Arbejder har måtte frasortere en stor del af dem.

”Vi er endt på omkring 20 sange fra sangbogen, der er med i forestillingen. Det er en god blanding af, at vi gerne ville finde nogle af de sange, som er ikoniske, og som folk kender. Samtidig har vi også gerne finde nogle af de lidt mere smalle sange, som måske i højere grad peger ind i arbejderkulturen, og som ikke er så almenkendte,” siger teaterchef på Teatret Møllen Nikolaj Mineka, der er instruktør på forestillingen.

De to teatre lover, at det bliver som at høre sangene for første gang. De velkendte og klassiske sange, der er med i teaterkoncerten, får nyt liv, når de undervejs bliver twistet i nye retninger.

Samarbejde mellem to egnsteatre

Teatret Møllen og Team Teatret skaber sammen forestillingen, hvor syv medvirkende skuespillere og musikere fylder scenen med sang og gode historier.

Team Teatret i Herning bidrager blandt andet til forestillingen med skuespillerne Marie Vestergård Jacobsen, Stig Reggelsen Skjold og Line Vejgaard Kjær, mens der fra Teatret Møllen medvirker skuespillerveteranerne Connie Tronbjerg og Klaus Andersen. Derudover medvirker også to musikere, Johannes Smed og Nana Schwartzlose, der står for forestillingens lydside.

Der er dog ingen tvivl om, at det er selve Arbejdersangbogen, der er forestillingens centrale omdrejningspunkt.

”Det er Arbejdersangbogen, der er hovedpersonen. Derfor er noget af det, jeg også synes, der er spændende ved Arbejder, at det er en teaterkoncert. Her har du ikke en narrativ fortælling ligesom i en musical. Af den grund tror jeg, at folk kan tage lige så mange forskellige ting med sig hjem fra forestillingen, som hvis jeg bare viste dem bogen – fordi det er jo bogen, vi præsenterer. Dét gør vi så på en ny måde, og det, synes jeg, kun er en styrke,” siger instruktør Nikolaj Mineka.

teatret møllen logo

Denne artikel er udgivet i et mediesamarbejde med Teatret Møllen med fuld redaktionel frihed for ISCENE

Arbejder får premiere hos Team Teatret den 16. september, hvor den spiller frem til 1. oktober. Herefter tager forestillingen på turné. Den 14. oktober er der repremiere på Teatret Møllen, hvor den spiller indtil den 16. oktober og igen 20. – 22. oktober på Hotel Harmonien i Haderslev.

Seneste

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte...

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte...

Moving Identities – lastbilchauffører og kørestole

Det tværeuropæiske residency-projekt Moving Identities blev skudt i gang...
Annonce
Annonce

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik jubilæumsdag, som ingen andre fungerende teatre i Danmark kan matche. Teatrets 200-års jubilæum fejres med...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på, hvad der...