Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Arbejdersangbogen som forlæg for ny teaterkoncert

Vi kender alle til Højskolesangbogen, som flittigt benyttes i alskens sociale sammenhænge. Men Arbejdersangbogen er der nok færre, der kender til. Det råder de to egnsteatre Teatret Møllen og Team Teatret nu bod på med deres nye fællesproduktion: Teaterkoncerten Arbejder.

Arbejdersangbogen, der udkom første gang i 1926, er arbejderbevægelsens sangbog som udgives af Arbejdernes Oplysningssamfund. Bogen rummer kampsangene fra den tidlige arbejderbevægelse, socialistiske sange fra andre lande, samt nyere sange af danske arbejderdigtere. Arbejdersangbogen er siden førsteudgivelsen kommet i et utal af oplag, men dens betydning er svundet i takt med arbejderkulturens.

I den helt nye teaterkoncert Arbejder tager Teatret Møllen i Haderslev og Team Teatret i Herning den ikoniske Arbejdersangbog ned fra hylden og lukker op for den kulturskat, den rummer. Sangene fortæller masser af historier og rummer værdier, som er grundlæggende for vores samfund, som handlekraft, fællesskab og solidaritet.

Nyt liv til gamle arbejdersange

I den nyeste udgave af Arbejdersangbogen, der udkom i 2015, er der i alt 180 forskellige sange med. De spænder bredt lige fra Internationale til Den røde tråd af Shu-bi-dua. Alle sangene kan selvfølgelig ikke alle være med i forestillingen, så holdet bag Arbejder har måtte frasortere en stor del af dem.

”Vi er endt på omkring 20 sange fra sangbogen, der er med i forestillingen. Det er en god blanding af, at vi gerne ville finde nogle af de sange, som er ikoniske, og som folk kender. Samtidig har vi også gerne finde nogle af de lidt mere smalle sange, som måske i højere grad peger ind i arbejderkulturen, og som ikke er så almenkendte,” siger teaterchef på Teatret Møllen Nikolaj Mineka, der er instruktør på forestillingen.

De to teatre lover, at det bliver som at høre sangene for første gang. De velkendte og klassiske sange, der er med i teaterkoncerten, får nyt liv, når de undervejs bliver twistet i nye retninger.

Samarbejde mellem to egnsteatre

Teatret Møllen og Team Teatret skaber sammen forestillingen, hvor syv medvirkende skuespillere og musikere fylder scenen med sang og gode historier.

Team Teatret i Herning bidrager blandt andet til forestillingen med skuespillerne Marie Vestergård Jacobsen, Stig Reggelsen Skjold og Line Vejgaard Kjær, mens der fra Teatret Møllen medvirker skuespillerveteranerne Connie Tronbjerg og Klaus Andersen. Derudover medvirker også to musikere, Johannes Smed og Nana Schwartzlose, der står for forestillingens lydside.

Der er dog ingen tvivl om, at det er selve Arbejdersangbogen, der er forestillingens centrale omdrejningspunkt.

”Det er Arbejdersangbogen, der er hovedpersonen. Derfor er noget af det, jeg også synes, der er spændende ved Arbejder, at det er en teaterkoncert. Her har du ikke en narrativ fortælling ligesom i en musical. Af den grund tror jeg, at folk kan tage lige så mange forskellige ting med sig hjem fra forestillingen, som hvis jeg bare viste dem bogen – fordi det er jo bogen, vi præsenterer. Dét gør vi så på en ny måde, og det, synes jeg, kun er en styrke,” siger instruktør Nikolaj Mineka.

teatret møllen logo

Denne artikel er udgivet i et mediesamarbejde med Teatret Møllen med fuld redaktionel frihed for ISCENE

Arbejder får premiere hos Team Teatret den 16. september, hvor den spiller frem til 1. oktober. Herefter tager forestillingen på turné. Den 14. oktober er der repremiere på Teatret Møllen, hvor den spiller indtil den 16. oktober og igen 20. – 22. oktober på Hotel Harmonien i Haderslev.

Seneste

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Fire nye bud på Musical Reading Festival lover godt for genren

Musical Reading Festival bød på indblik i fire nye...
Annonce
Annonce

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden og erfaring, som genereres i den kunstneriske forskning, der går forud for færdige værker og...