Populært lige nu

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg møder kritik efter uddeling af ny scenekunstpakke

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune for nylig udmøntede en ny scenekunstpakke, lød der kritik fra branchen om, at kommunen løb fra sine...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på en række danseperformances, som vi løbende giver minianmeldelser under festivalen. Under programmets tematiske overligger Utopia...
Annoncespot_imgspot_img

Ny dansk dramatik får sit eget forlag

Dansk dramatik er mere end Jeppe på Bjerget. Nyt dansk dramatikforlag vil vise dramatikkens særlige evne til at fortælle nutidens største dilemmaer. Bag forlaget Deus ex Machina står dramatiker Joan Rang Christensen, som vil løfte og forny genren ved at udgive dansk dramatik i bogform.

”Dansk dramatik skal også være stedet for samtidsrefleksioner og nutidens historier og ikke kun klassikere og fortolkninger af bøger,” siger Joan Rang Christensen, der som direktør for det nye forlag Deus ex Machina.

Forlaget går i luften med ni bøger med anmelderrost og prisbelønnet dramatik, der har været spillet med succes over hele landet. De første dramatikere, som får deres bøger ud i bogform på Deus ex Machina, er blandt andre Jokum Rohde, Line Mørkeby, Tomas Lagermand Lundme samt afgangselever fra Den Danske Scenekunstskole, Dramatisk Skrivekunst (tidl. Dramatikeruddannelsen).

Deus ex Machina

Dramatikforlaget Deus ex Machina vil byde på et bredt udsnit af ny dansk dramatik. Der er smalle forestillinger, som har været spillet på en scene i få dage, og der er stykker af Reumert-nominerede og -vindende dramatikere såsom Line Mørkeby, Rhea Leman og Aleksa Okanovic.

Til næste år udkommer Line Knutzons stykke, Livstidsgæsterne, som spillede med stor succes på Betty Nansen Teatret sidste år. Og der er i det hele taget store ambitioner om vækst.

”Dramatik er en af litteraturens hovedgenrer, og det tager vi meget seriøst. Der er mange super dygtige dramatikere, og vi bliver det eneste forlag i Danmark, der udelukkende fokuserer på dramatik. Vi kommer til at give dramatikken et stort løft,” siger Joan Rang Christensen, der vil gøre dramatikken lige så nødvendig for læseglade danskere som romanen.

Joan Rang Christensen. Foto: Christine Noe

Bøgerne forlænger de skrå brædders magi

”Noget af det smukke ved teater er, at det fremføres af levende mennesker på en scene foran publikum. Det opføres måske 20 gange, og så er det væk,” siger Joan Rang Christensen, der nu gør det muligt at forlænge oplevelsen.

”Man kan få et større udbytte af forestillingen ved at købe bogen. Det er lidt som at se stykket igen,” siger forlagsdirektøren og fortæller, at bøgerne er dramatikernes udgave af historierne – som romanen bag en filmatisering. Man får forestillingen, som den er skrevet af dramatikeren uden de ændringer, der kan opstå i den kollektive kunstart, når blandt andet skuespillere og instruktør arbejder med manuskriptet.

”Med bøgerne kommer man ind til kernen af historien,” siger Joan Rang Christensen og supplerer, at bøgerne også kan være en mulighed for dem, der ikke kan komme til teatret.

Op på scenen og ned i psyken

Joan Rang Christensen kan ikke undvære teatrets særlige evne til at levendegøre menneskelige dramaer og glæder sig til at præsentere dramatikkens mange kvaliteter.

”Jeg elsker det helt særlige ved dramatik: at der er historier fortalt udelukkende gennem replikkerne; dialogen og nogle få, velvalgte scenebeskrivelser. At vi ser mennesker gennemgå en periode af deres liv, håndtere konflikter og gennemgå en udvikling, uden vi eksplicit hører om deres tanker. Det bliver tredimensionelt. Det går fra dramatikeren til scenen og direkte ned i psyken på publikum. Teatret har et nærvær, som jeg ikke finder andre steder. En replik kan både være en kærlighedserklæring og en krigserklæring. Det er den leg, nye læsere af dramatik nu skal være med på.”

Dramatikkens ny guldalder

Forlaget Deus ex Machina kommer til at udgive omkring 5-10 bøger om året, som vil være en bred repræsentation af nyskreven dansk dramatik. Det er ambitionen, at genren hen ad vejen skal genren løftes på flere måder.

I første omgang er det planen, at bøgerne skal være i teatrene, så den unikke oplevelse kan købes med hjem. En anden klar plan er, at uddannelsesinstitutioner skal læse moderne dramatik, der handler om nutidige historier og samfundsemner, som de studerende kan spejle sig i.

”Det er det, som dansk dramatik kan; gøre os klogere på vores tid, og hvordan vi håndterer de problemer, vi står overfor – lige nu og her,” siger Joan Rang Christensen.

Forlaget Deus ex Machina, der officielt går i luften 1. november 2021, fejrer sin åbning på Det Kongelige Teater den 30. oktober med oplæsning med bl.a. Jokum Rohde, Aleksa Okanovic, Marie Bjørn, Gritt Uldall-Jessen, Rhea Leman, Anna Skov Jensen, Sonja Ferdinand, Julie Maj Jakobsen og Nanna P. Tüchsen.

Se mere om arrangementet her.

Kilde: Pressemeddelelse, Deus ex Machina

Seneste

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening i et kunstnerisk kredsløb? Og hvad gemmer kunstnerne selv? Den digitale bevægelse i samfundet har...