Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Ny dansk dramatik får sit eget forlag

Dansk dramatik er mere end Jeppe på Bjerget. Nyt dansk dramatikforlag vil vise dramatikkens særlige evne til at fortælle nutidens største dilemmaer. Bag forlaget Deus ex Machina står dramatiker Joan Rang Christensen, som vil løfte og forny genren ved at udgive dansk dramatik i bogform.

”Dansk dramatik skal også være stedet for samtidsrefleksioner og nutidens historier og ikke kun klassikere og fortolkninger af bøger,” siger Joan Rang Christensen, der som direktør for det nye forlag Deus ex Machina.

Forlaget går i luften med ni bøger med anmelderrost og prisbelønnet dramatik, der har været spillet med succes over hele landet. De første dramatikere, som får deres bøger ud i bogform på Deus ex Machina, er blandt andre Jokum Rohde, Line Mørkeby, Tomas Lagermand Lundme samt afgangselever fra Den Danske Scenekunstskole, Dramatisk Skrivekunst (tidl. Dramatikeruddannelsen).

Deus ex Machina

Dramatikforlaget Deus ex Machina vil byde på et bredt udsnit af ny dansk dramatik. Der er smalle forestillinger, som har været spillet på en scene i få dage, og der er stykker af Reumert-nominerede og -vindende dramatikere såsom Line Mørkeby, Rhea Leman og Aleksa Okanovic.

Til næste år udkommer Line Knutzons stykke, Livstidsgæsterne, som spillede med stor succes på Betty Nansen Teatret sidste år. Og der er i det hele taget store ambitioner om vækst.

”Dramatik er en af litteraturens hovedgenrer, og det tager vi meget seriøst. Der er mange super dygtige dramatikere, og vi bliver det eneste forlag i Danmark, der udelukkende fokuserer på dramatik. Vi kommer til at give dramatikken et stort løft,” siger Joan Rang Christensen, der vil gøre dramatikken lige så nødvendig for læseglade danskere som romanen.

Joan Rang Christensen. Foto: Christine Noe

Bøgerne forlænger de skrå brædders magi

”Noget af det smukke ved teater er, at det fremføres af levende mennesker på en scene foran publikum. Det opføres måske 20 gange, og så er det væk,” siger Joan Rang Christensen, der nu gør det muligt at forlænge oplevelsen.

”Man kan få et større udbytte af forestillingen ved at købe bogen. Det er lidt som at se stykket igen,” siger forlagsdirektøren og fortæller, at bøgerne er dramatikernes udgave af historierne – som romanen bag en filmatisering. Man får forestillingen, som den er skrevet af dramatikeren uden de ændringer, der kan opstå i den kollektive kunstart, når blandt andet skuespillere og instruktør arbejder med manuskriptet.

”Med bøgerne kommer man ind til kernen af historien,” siger Joan Rang Christensen og supplerer, at bøgerne også kan være en mulighed for dem, der ikke kan komme til teatret.

Op på scenen og ned i psyken

Joan Rang Christensen kan ikke undvære teatrets særlige evne til at levendegøre menneskelige dramaer og glæder sig til at præsentere dramatikkens mange kvaliteter.

”Jeg elsker det helt særlige ved dramatik: at der er historier fortalt udelukkende gennem replikkerne; dialogen og nogle få, velvalgte scenebeskrivelser. At vi ser mennesker gennemgå en periode af deres liv, håndtere konflikter og gennemgå en udvikling, uden vi eksplicit hører om deres tanker. Det bliver tredimensionelt. Det går fra dramatikeren til scenen og direkte ned i psyken på publikum. Teatret har et nærvær, som jeg ikke finder andre steder. En replik kan både være en kærlighedserklæring og en krigserklæring. Det er den leg, nye læsere af dramatik nu skal være med på.”

Dramatikkens ny guldalder

Forlaget Deus ex Machina kommer til at udgive omkring 5-10 bøger om året, som vil være en bred repræsentation af nyskreven dansk dramatik. Det er ambitionen, at genren hen ad vejen skal genren løftes på flere måder.

I første omgang er det planen, at bøgerne skal være i teatrene, så den unikke oplevelse kan købes med hjem. En anden klar plan er, at uddannelsesinstitutioner skal læse moderne dramatik, der handler om nutidige historier og samfundsemner, som de studerende kan spejle sig i.

”Det er det, som dansk dramatik kan; gøre os klogere på vores tid, og hvordan vi håndterer de problemer, vi står overfor – lige nu og her,” siger Joan Rang Christensen.

Forlaget Deus ex Machina, der officielt går i luften 1. november 2021, fejrer sin åbning på Det Kongelige Teater den 30. oktober med oplæsning med bl.a. Jokum Rohde, Aleksa Okanovic, Marie Bjørn, Gritt Uldall-Jessen, Rhea Leman, Anna Skov Jensen, Sonja Ferdinand, Julie Maj Jakobsen og Nanna P. Tüchsen.

Se mere om arrangementet her.

Kilde: Pressemeddelelse, Deus ex Machina

Seneste

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...
Annonce

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven forestilling, der gentænker Shakespeares værk i en mere nutidig kontekst med referencer til danmarkhistoriske lokaliteter....

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef for Den Jyske Opera, modtager H.C. Andersen Prisen 2024 for sit arbejde med H.C. Andersens...