Del

Dansk Danseteater inviterer igen i år publikum til Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads i København, hvor programmet står på legesyg samtidsdans med internationale, regionale og lokale stjerner, samt gratis dansefilmvisninger under aftenhimlen.  

Copenhagen Summer Dance er en af Københavns sommertraditioner på Ofelia Plads. Festivalen er Danmarks største dansefestival inden for samtidsdans, hvor Dansk Danseteater og forskellige udenlandske gæster og kompagnier danser. I år med besøg af dansere fra Miami City Ballet, der for første gang nogensinde optræder i Danmark.

Som noget helt nyt viser festivalen desuden en række dansekortfilm for at sætte fokus på denne særlige, oversete kunstart.  

Internationalt bredt program

Copenhagen Summer Dance har gennem årene etableret sig som én af sommerens store kulturbegivenheder på Ofelia Plads med udsigt over Øresund og havnens bølgeskvulp i baggrunden. En begivenhed, der tiltrækker folk fra både ind- og udland til at opleve skønheden og inspirationen gennem moderne samtidsdans.

Denne sommer har Dansk Danseteater sammensat et program af dans, film og design, på kryds og tværs af landegrænser, stilarter og kunstneriske genre, som skulle garantere publikum et bombardement af sanselige ud- og indtryk: 

”Vi har ønsket at skabe et differentieret og internationalt bredt program, hvor vi forsøger at bygge broer horisontalt og vertikalt – både over Øresund og Atlanterhavet. Mennesket har altid søgt inspiration, teknikker og visdom på tværs af kulturer. Samme fascination driver os som dansere og koreografer, og det har været mit udgangspunkt for Copenhagen Summer Dance i år. Vi håber, at publikum vil nyde ‘rejsen’,” siger Dansk Danseteaters kunstnerisk leder, Pontus Lidberg.  

Unikt besøg fra Miami City Ballet

Danseprogrammet består i år af tre værker, der danses af tre forskellige kompagnier og er koreograferet af tre forskellige koreografer. Publikum får blandt andet en helt unik mulighed for at opleve dansere fra et af verdens mest berømte dansekompagnier, nemlig Miami City Ballet – i et nyt værk af Pontus Lidberg.  

”Det er første gang nogensinde, at de amerikanske dansere optræder i Danmark, og de kommer her for at kreere et specifikt værk i og til København, en proces, som vi alle er spændte på. Jeg glæder mig til at arbejde med Miami City Ballets dansere, der har en særlig ‘frisk’ tilgang, en ungdommelig og dynamisk energi, som er meget forførende,” siger Pontus Lidberg.  

Til Pontus Lidbergs værk har designer og tidligere solistballerina hos Miami City Ballet, Andrea Spiridonakos, kreeret kostumer til danserne, der netop afspejler Andreas personlige kendskab til kompagniets særlige energiske ånd, der vil underbygge dette cros-atlantiske møde.  

Copenhagen Summer Dance.
Copenhagen Summer Dance. Foto: Raphael Frisenvænge Solholm

Konstant læbekontakt

Også Skånes Dansteater deltager på festivalen i en original koreografi af den herboende koreograf Fabio Liberti. Liberti er en anerkendt up-and-coming koreograf med fingeren på pulsen, og så er han tidligere danser i Dansk Danseteater.

Under Copenhagen Summer Dance kan publikum se Libertis prisbelønnede værk Don’t, Kiss .Skånes, der udfordrer temaet afhængighed og relationel medafhængighed og behovet for følelsesmæssig og fysisk kontakt. ’Kysset’ er centralt for stykket, hvor danserne er givet den fysiske udfordring, at de aldrig må give slip på læbekontakten.  

Sidst men ikke mindst præsenterer den norske mesterkoreograf Ina Christel Johannesens værk The Hollow Men. Et gennemgående tema i Johannessens værker er udfordringerne ved den manglende politiske vilje til forandring både herhjemme og i resten af verden. I The Hollow Men udforsker Dansk Danseteaters dansere og Johannesen de forandringer, som verden står over for lige nu inspireret af forfatter T. S. Eliots mørke og drømmende digt fra 1925.  

Dance Film Nights – Open Air Copenhagen

Som noget helt nyt vil Copenhagen Summer Dance, med ønsket om at fremvise et stort, ikke-realiseret potentiale, fremvise en række dansekortfilm, skabt af lokale filmkunstnere eller kunstnere med lokal tilknytning.
 
”Med dette initiativ ønsker vi at være med til at etablere og styrke det lokale dansekunstfilmmiljø. Dansefilm kan fx udfordre den mere maskuline dramaturgi fra Hollywoodfilm, som vi er opvokset med, hvilket er med til at gøre denne filmform meget aktuel og relevant,” siger filmkurator og dansefilmkunstner Maia Elisabeth Sørensen, der sammen med Pontus Lidberg har udvalgt de film, der vil blive vist.

Filmvisningerne er gratis og kræver ikke billet til Copenhagen Summer Dance. De finder sted efter danseforestillingerne fredag og lørdag på pladsen kl. ca. 22.45 – 23.45.

Copenhagen Summer Dance afholdes 7.-10. juli. Se hele programmet her.