Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Signe Egholm og Esben Smed blandt modtagerne af Lauritzen-prisen 2022

Lauritzen Fondens skuespilpriser er netop blevet uddelt på Folketeatret i København. Lauritzen-prisen gik i år til Signe Egholm og Esben Smed. Udover hovedpriserne uddelte Lauritzen Fonden også priser til filminstruktør Jonas Poher Rasmussen, teaterinstruktør Charlotte Munksø, komiker og skuespiller Anders Matthesen, skuespiller Ragnhild Kaasgaard, skuespiller Mathilde Arcel Fock, skuespiller Simon Kongsted, skuespiller Freja Klint Sandberg og skuespiller Mathias Bøgelund. 

Lauritzen Fonden har i dag hyldet Danmarks dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik med priser. Det foregik på Folketeatret i København, hvor der blev uddelt priser for i alt 850.000 kr. Udover hæderen og 250.000 kr. modtog de to Lauritzen-prismodtagere Signe Egholm og Esben Smed også hver 50.000 kr. til støtte til en selvvalgt social mærkesag. 

Signe Egholm valgte at give sin støtte til Red Barnets indsamling til Børn i Krig og Katastrofer og begrundede det med: ”Alle krige er ulykkelige. Og det er børnene, der betaler den største pris. Hver eneste gang. Derfor har jeg valgt at støtte Red Barnets indsamling til Børn i Krig og Katastrofer. For at hjælpe de børn, der vokser op i en krig og give dem en lille del af alt det, vi tager for givet.” 

Den mandlige prismodtager Esben Smeds valg faldt på Psykiatrifonden, på baggrund af: ”Psykiatrifonden gør et utroligt vigtigt stykke arbejde på et område, der alt for længe er blevet overset og underprioriteret. Især børn og unge, der lever i psykisk mistrivsel, skal have den fornødne hjælp. Jeg håber inderligt, at det ambitiøse oplæg til den nye 10 års plan for psykiatrien bliver taget dybt alvorligt, finansieret og sat i værk.”

Lauritzen Prisen 2022
Alle prismodtagere ved Lauritzen Prisen 2022. Foto Carsten Lundager.

De to hovedprismodtagere

De to modtagere af Lauritzen-prisen blev i aftes hyldet med rosende ord og klapsalver på scenen, og blev begge taget imod af to tidligere prismodtagere. Til at overrække prisen og fremføre priskomitéens begrundelse for valget af Signe Egholm, var Jannie Faurschou inviteret på scenen. 

Priskomitéen udtrykte således om begrundelsen: ”Signe Egholm Olsen kan når som helst åbne for utilpassede, ofte dunkle erfaringer, som ligger under den civiliserede overflade. På den måde renser hun fernissen af de klassiske roller, så de fremstår med friske åretegninger. Og hun giver de nye karakterer tyngde.” 

Den anden prismodtager, Esben Smed, der modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller, fik fremført priskomitéens begrundelse af Søren Malling: ”Esben Smed drysser generøst med stjernestøvet, så når han slår sig løs, kommer alt omkring ham til live på smukkeste vis.” 

Lauritzen Prisen 2022
Modtager af Lauritzen Fondens Wauw-pris skuespiller Ragnhild Kaasgaard. Foto Carsten Lundager.

Wauw- og visionspris

Udover selve Lauritzen-prisen uddelte Lauritzen Fonden også fem andre priser til otte modtagere: 

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 50.000 kr. gives til en skuespiller, som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Ragnhild Kaasgaard Wauw-prisen, og priskomitéens motivering var: ”Efter flere år som teaterskuespiller stiller Ragnhild Kaasgaard sig uforfængeligt og generøst til rådighed for portrættet af hverdagsmennesket Solvej i spillefilmen Miss Viborg. Stærkt og overbevisende.”

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til instruktør Jonas Poher Rasmussen, som af priskomitéen blev rost således: ”Når en kunstnerisk vision skal forløses, findes der hverken om- eller genveje. Kun veje. Og når man ser det færdige resultat, skulle man gerne føle, at den valgte vej også var den eneste rigtige. Sådan en film er Flugt og sådan et kunstnerisk, visionært talent er Jonas Poher Rasmussen.” 

Lauritzen Prisen 2022
Modtager af Årets Backstage-pris teaterinstruktør Charlotte Munksø. Foto Carsten Lundager.

Børn, unge og backstagepris

Modtager af Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kr. er komiker og skuespiller Anders Matthesen: ”Anders Matthesens historier er muligvis fulde af klirrende flasker, grov mobning, drøje hug og ufatteligt uforstående voksne, men historierne kommer på listig vis altid til at handle om, at det hele går meget bedre, hvis vi behandler hinanden ordentligt. Anders Matthesen er en god gammeldags moralsk fortæller af absolut nutidige børneeventyr. Et tydeligt pejlemærke for den kommende generation af kulturforbrugere.” 

Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende. 

Årets Backstage-pris gik i år til teaterinstruktør Charlotte Munksø og begrundelsen lød: ”Charlotte er om nogen et menneske i teatrets tjeneste. Berømmelse og omtale interesserer hende ikke. Arbejdet interesserer hende. Undervisningen interesserer hende. Generationer af skuespillere har hun undervist. Hun er en slider, og hun tør gå i detaljen; lige fra spillernes vejrtrækning til hvilken fod, der træder først. Hun er lyttende og generøs i sit samarbejde – bringer aldrig sig selv i front, men altid de andre.” 

Lauritzen Prisen 2022
Årets Believe In You-priser gik til Mathilde Arcel Fock, Simon Kongsted, Freja Klint Sandberg og Mathias Bøgelund. Foto Carsten Lundager.

Fire Believe in you-priser

I år uddelte Lauritzen Fonden fire Believe in You-priser på 25.000 kr. Til at fremføre priskomitéens begrundelse for valget af de fire modtagere var tidligere Lauritzen-prisen modtagere Anette Støvelbæk og Søren Sætter-Lassen inviteret på scenen. Årets ene, Believe in You-pris gik til Mathilde Arcel Fock, ”Mathilde Arcel Fock behersker sine virkemidler raffineret og sikkert, og på film er hendes ansigt helt enkelt interessant. Uforfængeligt, ærligt, varmt – og dybt solidarisk med de indre verdener, hun har påtaget sig at fremstille.” 

Den anden Believe in You-pris gik i år til skuespiller Simon Kongsted, ”Simon Kongsted besidder det særlige helhedstalent, som betyder, at han gestalter sine karakterer med hele kroppen og med hele sit intellekt – det hænger sammen, og han behersker samtidig at bruge sin fysik uden ord, og sine ord uden fysik – udtrykket er lige klart og dog subtilt.” 

Det tredje talent der blev hyldet med en pris var skuespillerinde Freja Klint Sandberg, ”Helt lysende var Freja Klint Sandberg i titelrollen som Maria på Odense Teater. En ung gravid kvinde uden fremtidsudsigter i et trøstesløst England. I to fulde timer bar hun forestillingen, vekslende mellem ungdommelig sødme og desillusioneret indsigt. Ærligt og usentimentalt.” 

Den sidste prismodtager af Believe in You-prisen var skuespiller Mathias Bøgelund. ”Mathias Bøgelund har været vidt omkring; fra klassisk Shakespeare til moderne digi-drama til satirisk juleforestilling. Han har spillet film, TV og radiodrama. Han har spillet på scener i stort set hele landet, og er nu nået til et sted hvor hovedrollerne begynder at gå hans vej.” 

Læs alle motiveringstaler i fuld længde her.

Kulturen i fokus med et socialt aftryk 

Udover at støtte kulturen og skuespilkunsten arbejder Lauritzen Fonden også for at understøtte børn og unges trivsel og dannelse. Dette gøres gennem samarbejde, partnerskaber og støtte til sociale og almennyttige indsatser og projekter, der kan gøre en forskel i børn og unges liv og øge den sociale mobilitet.

Derfor har Lauritzen Fonden igen i år sat fokus på tre sociale projekter under prisarrangementet. I år drejede det sig om Energi til hinanden, der er et samarbejde mellem Esbjerg kommune, Socialt Udviklingscenter (SUS) og Den Sociale Kapitalfond som skal bringe ny energi til unge i udsatte positioner som af forskellige årsager har svært ved at finde deres vej ind i uddannelse og arbejde. Aspiranterne, der er en unik beskæftigelsesindsats, hvor et samarbejde mellem forskning, lokale kulturinstitutioner, private aktører og Helsingør Kommune skal bidrage til at nytænke beskæftigelsesindsatsen over for kommunens udsatte unge. Endelig blev der også sat fokus på Ungdomsøens Giv-Et-År-koncept, som går ud på at understøtte unges samfundsengagement og udforske nye former for frivillighed. 

Om Lauritzen-prisen 

Lauritzen-prisen er en pris, der går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik. Den tildeles hvert år en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har markeret sig med unikke skuespillerpræstationer på en dansk scene, på TV eller i film. Prisen har markeret sig som én af de absolut største skuespilpriser i Danmark og de to modtagere tildeles hver 250.000 skattefri kroner. 

Prismodtagerne udvælges af en priskomité bestående af Lauritzen Fondens formand Jens Ditlev Lauritzen, CEO i Apple Tree Productions Piv Bernth, skuespilchef på Det Kongelige Teater Morten Kirkskov, repræsentant for Lauritzenslægten Jan Lauritzen, afdelingschef for Fiktion på Det Danske Filminstitut Marianne Moritzen, journalist og forfatter Me Lund, film/ Tv-anmelder på Politiken Kim Skotte, teaterchef på Folketeatret Kasper Wilton og dramaturg, manuskriptkonsulent og konceptudvikler Trine Wisbech. 

Fakta

Henkel-prisen blev oprindeligt indstiftet i 1965, men er siden 1993 kaldt Lauritzen-prisen og blevet markeret ved et årligt prisarrangement, der i de seneste år er foregået på Folketeatret i København.

Seneste

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...
Annonce
Annonce

C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er netop løbet af stablen med forestillinger i Den Grå Hal og aktivitetsprogram med workshops, oplæg...

Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter rolle til daglig leder, og bestyrelsen vælger at oprette to nye stillinger til at booste...