Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Marina Mascarell bliver ny kunstnerisk leder af Dansk Danseteater

Dansk Danseteater indleder den 1. april 2023 en ny æra med Marina Mascarell som kunstnerisk leder. Dansens betydning for det at være menneske lyser klart op i hendes arbejde. Hun kommer med stor erfaring fra hele Europa og tænker det at skabe dans i et 360-graders perspektiv. Sammen med hele Dansk Danseteater er hun klar til at udvikle kunsten og organisationen til de forandringer i publikumsadfærd og samfund, vi ser i disse år – lokalt og globalt.

Marina Mascarell er rundet af 11 år i Nederlandene med koreografier for blandt andre Nederlandenes førende dansekompagni – Nederlands Dans Theater – GöteborgsOperans Danskompani, Skånes Dansteater, Lyon Opera Ballet, Dance Forum Taipei og Mercat de les Flors i Barcelona.

Nu er det tid til at gå i dybden i et enkelt kompagni – i Danmark. Marina Mascarell tænker 360 grader rundt om det at skabe på en måde, der både inkluderer dansernes udvikling, samskabelsesstrategier og outreach til mennesker i forskellige aldre og grupperinger. Den bæredygtige sammenhængskraft er omdrejningspunktet i hendes arbejde.

Bæredygtig sammenhængskraft 

Corona og den pressede privatøkonomi gør, at publikum ændrer adfærd. Enhver kulturorganisation har brug for at se indad og vurdere kunstnerisk identitet og hvordan den bidrager til at legitimere kunstens rolle og betydning i samfundet. Valget af Marina Mascarell er i høj grad et valg af kombinationen høj kunstnerisk kvalitet og relevans, samskabelse og bæredygtig sammenhængskraft.

Dansk Danseteater (DDT) gennemgår allerede en organisationsudvikling, hvor der er fokus på kollektiv samskabelse og et bæredygtigt arbejdsliv, der giver plads til hele mennesker – i tråd med den bevægelse vi ser i mange af de større europæiske dansekompagnier.

”Marina Mascarell er især valgt på grund af hendes tilgang til dans. Glæden ved dansen er så nærværende i enhver samtale med hende og hun viser en dybt funderet vilje til at sætte en høj kunstnerisk barre for dansen. Hendes kunstneriske udtryk og tilgang til kurateringen af DDT’s kunstneriske profil, er meget vedrørende og aktuel. Marina viser en dyb indsigt i og stærk intuitiv fornemmelse for, hvad der kan bevæge og røre mennesker med vidt forskellige baggrunde. For hende er den bæredygtige sammenhængskraft essensen i hendes arbejde. Alle i organisationen involveres i udviklingen af dansen – og kommer ind i det kunstneriske rum. Også den administrative del af organisationen,” udtaler bestyrelsesleder Uffe Savery og næstforperson Karen Toftegaard.

Konsolidering af Dansk Danseteater

Marina Mascarell har vidtrækkende international koreografisk erfaring og ser frem til at bruge den erfaring i videreudviklingen af Dansk Danseteater som et bæredygtigt, mangfoldigt kompagni med fokus på dansens rolle i samfundet. Hertil vil hun udbygge programmet af aktiviteter, der omgiver forestillingerne, med blandt andet workshops, foredrag og aktiviteter for børn og unge. Hun udtaler:

”Efter i 11 år at have skabt værker og ledet teams for institutioner over hele verden, etableret faste partnere til at udvikle mit selvstændige arbejde og opbygge min egen praksis for at skabe et rum for bæredygtig skabelse, er jeg spændt på at indlede dette nye kapitel med Dansk Danseteater og dele al den tilegnede viden og erfaring med kompagniet, offentligheden, lokalsamfundet og danske kollegaer. Jeg er spændt på at møde de nuværende nationale samarbejdspartnere og etablere nye bånd for at konsolidere Dansk Danseteater som en motor og platform til at udvide moderne praksis i det nationale og europæiske landskab”.

Samarbejdet med det danske scenekunstmiljø er essentielt for DDT og derfor tilknyttes et kunstnerisk råd med personer, der er dybt forankrede i den danske kulturscene, så organisationen også strukturelt støtter op om den lydhørhed og samskabelsestilgang, som Marina Mascarell bringer med sig som ny kunstnerisk leder af Dansk Danseteater.

Fokus på dansens rolle i samfundet

“På et tidspunkt, hvor vi på globalt plan overvejer, hvordan vi kan udvikle bæredygtig praksis, er Dansk Danseteater en dynamisk organisation med ekstraordinær kapacitet til transformation og i stand til at reagere hurtigt på det eksisterende krav om at revidere vores metoder, processer og praksis. Disse egenskaber vil styrke udviklingen af nutidige værker og aktiviteter med det formål at skabe refleksion og indhold i samfundet. Dans og den rolle, som kroppe kan have i den offentlige sfære, vil være kernen i Dansk Danseteater,” udtaler Marina Mascarell.

Bestyrelsesleder Uffe Savery udtaler om processen bag udvælgelsen af Marina Mascarell: “Det har været en god proces, hvor stillingsopslaget har taget sit udgangspunkt i en workshop med hele kompagniet og bestyrelsens holdninger. I den grundige rekrutteringsfase er ekspertise udefra blevet inddraget, medarbejdere fra danserne og administrationen samt bestyrelsen. Derfor er denne udnævnelse sket på et funderet grundlag”.

Marina Mascarell tiltræder 1. april 2023. Hendes arbejde vil kunne ses i sæsonprogrammet fra 2024.

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt...

Hermed en opfordring til en fortsat fagstærk dialog om kritik

På ISCENE bringer vi omkring 300 anmeldelser om året....

Horsens Teaterfestival 2023 – alsidigt program med tiltro til de unge

I den forgangne weekend var gader, pladser og sale...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt show, der ikke giver sig ud for at være noget som helst andet og som...