Populært lige nu

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det danske publikum og skabe en øget opmærksomhed om dansk scenekunst for resten af verden. Det...
Annoncespot_imgspot_img

Nyt teater i Gellerup vil skabe kulturelle bidrag til samfundsdebatten – men hvad er det?

Chadi Abdul Karim, autodidakt skuespiller og instruktør, står bag det nystartede performance arts studio AIWA AIWA I Gellerup. Et teater, der har til hensigt at skabe kulturelle bidrag til samfundsdebatten. Det åbner med forestillingen Novembervejr, der er en dybt personlig fortælling om depression og selvmordstanker. ISCENE har talt med Chadi Abdul Karim om forestillingen og det nye teater.

Instruktør og skuespiller Chadi Abdul Karim har i flere år spillet for en stor del af landets unge som skuespiller hos Opgang2 Turnéteater. Nu har han startet projektet performance arts studio AIWA AIWA, hvor han også selv står på scenen i den dybt personlige forestilling Novembervejr, der handler om depression og selvmordstanker.

Et kulturelt bidrag til samfundsdebatten

I skriver, at hensigten med Novembervejr er at skabe kulturelle bidrag til samfundsdebatten. Hvad er det for en debat? Og hvad kan I bidrage med?

“Helt konkret står vi jo overfor en kæmpe krise lige nu med vores psykiatri, hvor der er måneders lange ventetider på tilgængelig psykologhjælp. Kulturelt ser vi en mangel på forståelse og hjælp til dem, der er påvirkede af psykisk sygdom og kriser, som for mange er et kæmpe tabu.

Vi ønsker at fremme forståelsen for psykisk sygdom og for de mennesker, som er ramt. Vi håber, at forestillingen kan være med til at starte en debat om hjælp til selvhjælp til psykisk førstehjælp, og at den kan styrke samarbejdet mellem kunsten og psykiatrien. Det kan komme publikum til gavn, ikke mindst set i lyset af, at vi er i en verden, hvor 15-25% af kvinder og 7-12% af mænd oplever mindst en depression i deres liv”.

Hvordan sætter I helt konkret fokus på denne fortælling?

“At lave en meget personlig forestilling, som ikke handler om religion, race eller kulturelle uligheder, men som strækker sig langt ud over vores kulturelle grænser og ud over Gellerup. På den måde kan resten af Danmark deltage i debatten – lige her i hjertet af Gellerup”.

Nyt teater i Gellerup
Plakat Novembervejr på AIWA AIWA. Foto Frank Rosgaard.

Alle ville hjælpe, men ingen forstod

Hvad er Novembervejr for en historie? Og hvorfor har den relevans for andre?

Novembervejr er bygget på mine egne oplevelser med systemet og personerne i mit liv. I 2015, efter flere tragiske omstændigheder, fandt jeg mig selv i et dybt hul. Jeg var knækket. Jeg havde mistet flere af mine nærmeste, og følte mig alene og fortabt. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var hårdt ramt. En hård depression og konstante tanker om selvmord blev den normale hverdag.

Men det, som ramte allermest, var, hvordan menneskene omkring mig forholdt sig til det. Nogle tog afstand. Andre ville hjælpe. Sundhedsvæsenet fulgte protokoller og procedurer. Alle ville hjælpe til, at jeg fik det bedre, men ingen af dem forstod, at de gjorde det værre. At hvert eneste klap på ryggen føltes som et skub mod afgrunden.

Jeg var chokeret over den manglende forståelse for min depression. Da jeg endelig kunne tale om det, indså jeg hvor mange, der havde det på samme måde, og hvor svært det var for dem at åbne op. Så jeg ønsker at italesætte noget, som mange har brug for, men har svært ved. Kunsten skaber et rum, hvor vi kan være trygge nok til at snakke om det. Jeg ønsker at invitere folk med ind til min personlige fortælling i håb om, at de kan se sig selv eller deres nærmeste i den”.

Hvad skal der ske i fremtiden?

Hvad er planerne på længere sigt med Aiwa Aiwa?

“At skabe et sted, der både producerer men også udbyder forestillinger, foredrag, kurser, workshops, undervisning og personlig udvikling for lokale med fokus på at udvikle nye historiefortællere.

Jeg har jo været med til at starte Aarhus Vest 8210 rap, som har haft et stort afkast af dygtige kunstnere. Det vil jeg også gerne gøre med en anden kunstform end rap. Jeg vil gerne forsøge at inspirere den nye generation med teatret”.

Seneste

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på alle måder eklektiske teaterkoncert Parents Playlist publikum i hånden og ind i forældrelivets følelser. Gennem...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson for KSelekt, hvor frie kompagnier præsenterer forestillinger på Det Kongelige Teater. I Ritual – Rejsekammeraten...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...