Populært lige nu

★★★★☆☆ Ragnarok – formidable artister og stemningsskabende musik

Traditionen tro spiller Det Kongelige Teater denne sommer årets store familieforestilling under åben himmel i Ulvedalene i Dyrehaven nord for København. Kim Fupz Aakeson...

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Dengang vi åd verden lærer børn at passe på Jorden

BaggårdTeatrets børneforestilling Dengang vi åd verden giver et meget konkret eksempel på, hvad der sker, hvis vi ikke passer ordentligt på vores jord. Med nuttede dukker og en visuelt fabulerende scenografi er der tankevækkende underholdning for alle fra 5 år og op.

På en lille, plastikdækket isø midt i det store hav bor en isbjørn. Den har et hyggeligt hus på toppen af isbakken, og den elsker slænge sig i sin liggestol foran huset for at spise popcorn og drikke energidrik. Og affaldet smider den bare fra sig.

Indimellem sejler en stor båd forbi, der har netop isbjørnens to favoritter i sit salgssortiment. Og prisen for lækkerierne? Ja, det er såmænd bare et par stykker is. Men hvad sker der, når isbjørnen igen og igen knækker isflager af sin ø? Så holder den op med at eksistere. Kort og godt. Isbjørnen mister sit hjem, falder i havet og får kun ved et mirakel reddet sig i land på en ny isø.

Dengang vi åd verden, BaggårdTeatret. Foto: Ard Jongsma
Dengang vi åd verden, BaggårdTeatret. Foto: Ard Jongsma

Forbrugssamfundet udstillet

Selvom historien fortælles lidt som et eventyr om et stort, hvidt, isdækket land langt, langt herfra, så er det let at forstå budskabet i Annemarie Jeppesens fine dukkeforestilling. Bjarne Kalhøj, der også er dukkemageren bag forestillingen, står selv for at styre den indtagende isbjørn, mens Marie Nørgaard både indtager den frygtindgydende rolle som kaptajn på skibet og styrer den lille snehare, som hjælper isbjørnen til et nyt mål i livet. For de mange materielle goder skaber ikke nødvendigvis lykken. Ikke hvis man er helt alene.

“Køb, køb!” råber Nørgaard i rollen som kaptajnen på det let uhyggelige skib, der med sine knivskarpe hajtænder konsumerer de isflager, som isbjørnen betaler med. For kaptajnen kommer med lækkerier “til jer alle, der vil have mere, mere!” Og prisen er fast: “Betaling på sædvanlig vis, en af de iskolde er min pris,” gentager kaptajnen hver gang, isbjørnen lader sig friste.

Dengang vi åd verden, BaggårdTeatret. Foto: Ard Jongsma
Dengang vi åd verden, BaggårdTeatret. Foto: Ard Jongsma

Gennemført univers

Kalhøj og Nørgaard akkompagneres af Claus Kaarsgaard, der med sin kontrabas skaber forestillingens musikalske lydbillede. Men det er Jens Hansens visuelle design, der for alvor løfter og skaber Jeppesens iscenesættelse. Hele scenen males med lys, som bølgende hav og himmel. Og da isbjørnen falder i havet, stiger det i projektionerne indtil alt er under vandet.

“Men sådan kan det da ikke ende,” siger Kalhøj, da alt ser mest dystert ud for isbjørnen. Det gør det naturligvis heller ikke, for Dengang vi åd verden er en børneforestilling, der kan ses fra 5 år, så der er stadig håb for såvel isbjørn, der ender i tosomhed med sin nye ven, sneharen, og for vores jord. Bare vi husker at passe på den.

Manuskript og instruktion: Annemarie Jeppesen. Scenograf, dukkemager og dukkefører: Bjarne Kalhøj. Skuespiller: Marie Nørgaard. Musik: Claus Kaarsgaard. Lys-, lyd- og videodesign: IMAGOLUX v. Jens Hansen. Konsulent på visuelt design: Morten Ladefoged. Dramaturg: Susanne Hjelm Pedersen.

På turné rundt i landet med BaggårdTeatret. Oplevet på Aprilfestival 2023.

Seneste

Dansk bidrag til verdens største festival for scenografi

Teamet er Rare, når verdens største tilbagevendende begivenhed inden...

39 scenekunstnere modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond

Ud fra en pulje med 202 ansøgere har Statens...

★★★★☆☆ Hæv alle pengene! – poetisk angreb på kapitalismens tankefængsel

Hæv alle pengene! af DYVEKES FREMTID er et originalt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Dansk bidrag til verdens største festival for scenografi

Teamet er Rare, når verdens største tilbagevendende begivenhed inden...

39 scenekunstnere modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond

Ud fra en pulje med 202 ansøgere har Statens...

★★★★☆☆ Hæv alle pengene! – poetisk angreb på kapitalismens tankefængsel

Hæv alle pengene! af DYVEKES FREMTID er et originalt...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Dansk bidrag til verdens største festival for scenografi

Teamet er Rare, når verdens største tilbagevendende begivenhed inden for scenografi, Prague Quadrennial, i år afvikles for 15. gang. Festivalen, der afholdes hvert fjerde år,...

39 scenekunstnere modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond

Ud fra en pulje med 202 ansøgere har Statens Kunstfond udvalgt 39 scenekunstnere, der tildeles arbejdslegater på mellem 50 - 200.000 kr. Denne gang...

★★★★☆☆ Hæv alle pengene! – poetisk angreb på kapitalismens tankefængsel

Hæv alle pengene! af DYVEKES FREMTID er et originalt bud på den kapitalismekritik, som fylder mere og mere på scenerne. I denne vækstlagsproduktion på...