Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer. 

Cirkus har været et velkendt fænomen i Danmark i ca. 70 år, og afarten nycirkus har vi kunnet opleve siden 1990’erne. Alligevel er organiseringen og udbredelsen minimal i sammenligning med vores nordiske og europæiske naboer. Målet med den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus (DSC) er én gang for alle at konstituere kunstformen på samme niveau, som vi kender fra bl.a. dans og teater.

Annonce

En kunstform i stærk udvikling

DSC har som erklæret formål at arbejde målrettet for cirkus’ vilkår, både hvad angår uddannelse, projektstøtte, produktions- og træningsfaciliteter. Foreningen er stiftet af nogle centrale aktører og ildsjæle fra det professionelle cirkusfelt og med stærk opbakning fra Dansk Artist Forbund. 

Med navnet Dansk Samtidscirkus samler brancheforeningen alle nyere cirkusgenrer og indikerer samtidig, at cirkus er en kunstform i stærk udvikling. Genren omtales ofte som “nycirkus” eller “moderne cirkus”, men nycirkus er faktisk på ingen måde længere et nyt scenekunstnerisk udtryk. Tværtimod har nycirkus som kunstform overrasket, fornyet og udfordret eksisterende kunstformer siden 1970’erne.

Uden inddragelse af dresserede dyr og ofte med et overraskende poetisk, kraftfuldt, personligt eller konceptuelt udtryk har genren siden udviklet sig til en international anerkendt og vidtforgrenet kunstform, der udforsker mødet mellem klassiske cirkusdiscipliner og avantgarde- og performancekunst med kroppen som det absolutte udgangspunkt. Genren er et scenekunstnerisk udtryk i egen ret, og derfor har den nu fået en brancheforening. 

Uforløst potentiale

Lige nu er det Kongelige Teaters store udendørs produktion Ragnarok i Ulvedalene spækket med cirkusartister, og andre steder i landet trækker forestillinger og cirkusfestivaler et mangfoldigt og begejstret publikum til sig. Men produktions-, uddannelses- og vidensmæssigt halter Danmark fortsat langt, langt bagefter andre europæiske lande, hvor cirkus for længst er en anerkendt kunstform med bl.a. statsanerkendte uddannelser og offentligt støttede festivaler.

I Danmark står branchens repræsentanter over for alvorlige udfordringer og foreningen ser et enormt uforløst potentiale både æstetisk, økonomisk og publikumsmæssigt. Med stiftelsen af foreningen bliver det muligt at samle de forskellige aktører på tværs af scener, teatre, kompagnier og artister for med samlet og begejstret stemme at få skabt den nødvendige opmærksomhed blandt landets beslutningstagere for samtidscirkus’ vilkår. 

Brug for sammenhængende uddannelsesøkologi

Dansk Samtidscirkus vil synliggøre, hvordan cirkus i Danmark – i modsætning til andre kunstformer som fx dans, skuespil, musical, film, musik, billedkunst og litteratur – mangler en sammenhængende og bæredygtig uddannelsesøkologi. Alt peger på, at en branche bl.a. udvikler sig ved at investere i uddannelse og ved at etablere strukturer for en bæredygtig fødekæde – fra vækstlag til professionel artist. 

Derudover er støtte-, produktions og turnémuligheder også en afgørende ingrediens for etablering og udvikling af de nye cirkusgenrer. For cirkus er krævende. Det fylder, kræver højde, særlige holdbare tagkonstruktioner, faldunderlag, rigning og sikkerhed. Det er der ikke mange nuværende scener/kulturhuse, som kan imødekomme. Det betyder, at publikum går glip af en vital og umiddelbar scenekunstform, der i den grad kan bidrage til fornyelse og udvikling af den danske scenekunst.

Brancheforeningen ser derfor også et stærkt behov for at formidle kendskab til og viden om de nye cirkusformater til alle formidlere, scener og festivaler i Danmark, og at foreningen, i samarbejde med Dansk Artist Forbund, bliver katalysator for, at viden og dokumentation om samtidscirkus udvikles og formidles bredt – og i samspil med øvrige scenekunstbrancher.  

Dansk Samtidscirkus lanceres officielt ved DYNAMO Circus Festival i Odense den 15. juni. Der planlægges endvidere en branchedag for cirkus den 22. august i samarbejde med Waves Festivalen med fokus på turné- og produktionsmuligheder. 

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...