Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Managing Discomfort med generøsitet og kærlighed

TOASTERs festival Managing Discomfort er i fuld gang på Husets Teater og byder efter en påskepause på tre dobbeltforestillinger mere over de næste tre...
Annoncespot_imgspot_img

Svendborg får et nyt teater på havnen

Svendborg får et nyt teaterhus. Det sikrer en bevilling på 84,5 mio. kr. til BaggårdTeatret. Det nye teaterhus bygges i Stålhallen på den gamle værftsø Frederiksø centralt på Svendborg Havn. 

Det nye teaterhus, der støttes med en bevilling fra  A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, er en essentiel brik i udviklingen af Svendborg Havn som et nyt rekreativt område med både kulturelle og maritime aktiviteter. 

”Det nye teaterhus i Stålhallen på Frederiksø vil med placeringen midt i Svendborg Havns aktive værftsindustri styrke byens udvikling og det rige kulturliv. Jeg håber, at Stålhallen kan blive et levende sted med oplevelser, der vil række ud til et stort publikum,” siger A.P. Møller Fondens formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Fra BaggårdTeatret til Stålhallen Teater

Grunden på Frederiksø er doneret til teatret af Svendborg Kommune, og det nye teater tegnes af Praksis Arkitekter. Det nye teaterhus kommer i vid udstrækning til at genbruge Stålhallens oprindelige konstruktion for at bevare den industrielle identitet, som er en vigtig del af Svendborgs kulturarv. I respekt for den identitet skifter BaggårdTeatret navn til Stålhallen Teater. 

Svendborgs borgmester Bo Hansen er naturligvis begejstret for donationen og supplerer med 22,5 mio. kr, som kommunen har sat af til projektet:

”Det er en fantastisk nyhed, at A.P. Møller Fonden med den store donation er med til at sikre, at visionen om et nyt teater på Frederiksø nu kan realiseres. Det er selvsagt altafgørende for teatret. Men betydningen rækker langt videre. Det handler om den langsigtede udvikling af fremtidens havn. Og dermed om udviklingen af Svendborg og Sydfyn.”

BaggårdTeatret bygger nyt teaterhus på Svendborg Havn med millionstøtte fra A.P. Møller Fonden, Svendborg Kommune og Fonden for Fynske Bank. Foto fra sidste sommers forestilling Fjeren & Rosen. Foto: Michael Bager
BaggårdTeatret bygger nyt teaterhus på Svendborg Havn med millionstøtte fra A.P. Møller Fonden, Svendborg Kommune og Fonden for Fynske Bank. Foto fra sidste sommers forestilling Fjeren & Rosen. Foto: Michael Bager

Kulturkaj på havnen

Planerne for teateret blev offentliggjort i 2019, da Svendborg Kommune udpegede østsiden af Frederiksø til Kulturkaj og året efter gav sit tilsagn om at støtte etableringen af det nye teaterhus.

”Svendborg bliver i den grad sat på landkortet. Tillykke med det – og kæmpe respekt for Svendborg Kommune, A.P. Møller Fonden og naturligvis vores daglige ledelse med teaterdirektør Jakob Engmann i spidsen, der har set muligheden og visionært kæmpet for teaterhuset i årevis. Stålhallen bliver med det nye navn huset for de store oplevelser – i teatret og på kajen foran,” lyder det fra BaggårdTeatrets bestyrelsesformand Bo Damgaard. 

En katedral for store drømme

Stålhallen indskriver sig i en større bevægelse i europæisk kulturliv, hvor gamle industrielle bygninger omdannes til kulturinstitutioner. I dansk teaterhistorie har navnkundige institutioner som Kanonhallen, Kedelsmedjen, Kulturværftet og Turbinehallerne lagt rum til banebrydende scenekunstoplevelser for et stort publikum. 

”Den kontekst, som det nye teaterhus skal indgå i på Frederiksø, rummer lokaler med navne som Kammerateriet og Fællesværkstedet. Stålhallen aktiverer den samme industrihistorie og spiller godt sammen med de øvrige navne,” siger teaterdirektør Jakob Engmann og uddyber:

”Stålhallen bliver et sted, hvor man tager fremtiden på sig både før og nu. En stålhal til skibsbyggeri er en katedral for store drømme. Her byggede man i sin tid skibe med maksimal risiko. I stålhallen er der altså plads til storhed, vovemod og store armbevægelser. Her indtages nyt land. Det slår gnister, når der arbejdes i stålhallen – hvad enten den bruges til skibsbyggeri eller til at skabe store teateroplevelser for borgere på Fyn og Øerne. Det er derfor med stor glæde og taknemmelighed, at jeg og vi tager imod den enestående donation fra A.P. Møller Fonden, som vi glæder os til samarbejdet om at realisere.”

Det er første gang, siden Svendborg Teater blev bygget i 1898, at der bygges nyt teater syd for Odense.

Fakta

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal donerer 84,5 mio. kr. til etableringen af Stålhallen Teater.

Svendborg Kommunalbestyrelse har givet tilsagn om at støtte etableringen med 22,5 mio. kr., og Fonden for Fynske Bank har doneret 1 mio. kr. Hertil har SEAF – Sydfyns Elforsynings Almennytige Fond bidraget med udviklingsmidler. Dermed er projektet fuldt finansieret.

Det nye teaterhus bygges på Frederiksø i Svendborg Havn. Svendborg Kommunalbestyrelse har stillet grunden Frederiksø 16F til rådighed for byggeriet. Det nye teaterhus bliver en bærende kraft i projektet Kulturkajen – Den Blå Kant, der samler kreative værksteder og kulturaktører på den del af Frederiksø, der vender ind mod Svendborg. Huset bliver et teater-, uddannelses- og oplevelseshus, der får to sale med plads til op mod 240 publikummer i den store sal. 

Skitsen til Stålhallen er tegnet af Praksis Arkitekter fra Troense på Tåsinge. Byggeriet forventes at stå klar indenfor få år, når den endelige udformning af projektet er på plads.

BaggårdTeatret – der i 2021, 2022 og 2023 var nomineret og indstillet til en Reumert som Årets Teater – skifter i forbindelse med flytningen navn til Stålhallen Teater. Dermed tager teatret navn efter den hal, det nye teaterhus bygges i.

Seneste

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer...

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før...
Annonce
Annonce

Fredericia Musicalteater bliver omfattet af scenekunstlovens §5

Kulturministeriet meddeler her til morgen, at Fredericia Musicalteater fra 1. januar 2025 får et permanent årligt tilskud på finansloven på 9,8 mio. kroner og...

Kontinuerligt fokus på musikdramatisk udvikling

Interview med Nathalie Mellbye