Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

Dramafronten lukker

Dramafronten har siden 2011 stået bag igangsættelse, produktion og opførelser af over 200 stykker kort-dramatik, og har arbejdet vedholdende for udvikling af og fokus på den danske dramatik. Til november 2023 afholder Dramafronten sit sidste event, og lukker i sin nuværende form ved årets udgang. Manglede økonomisk støtte er årsagen til denne beslutning.

Dramafronten har eksisteret siden 2009, hvor dramatiker og instruktør Rhea Leman samlede en gruppe af dramatikere, instruktører, og skuespillere og pitchede idéen med at skabe et netværk, der fokuserede på ny dansk dramatik for herved at kaste lys på dramatikerens arbejde og skriveprocesser. 

To år senere, i 2011, da det var lykkedes at rejse lidt økonomisk støtte, åbnede Dramafronten med et stort arrangement i Pumpehuset, hvor otte nye, korte stykker, der alle havde begrebet Fronten som tema, blev præsenteret for tilskuerne.

Vellykket mission

I erkendelse af, at opførelser af nyskrevet, dansk dramatik har trange kår på de danske scener, har Dramafrontens aktivistiske mission siden starten været at bringe dramatikken ud og møde sit publikum, hvor de lever og færdes. Og at gøre det med ultrakort prøve- og produktionstid med minimal eller ingen brug af teknik, kostumer og rekvisitter. Teksten, det dramatiske værk og dramatikerens originale historie har hele tiden været det helt centrale.

Desuden har missionen været at bringe alle scenekunstens aktører (dramatikere, skuespillere, instruktører m.fl.) sammen i nye møder med det mål fortsat at udvikle den levende kunstart; den skrevne dramatik. Missionen har været vellykket. Dramafronten har stået bag produktion og opførelser af 200 stykker kort-dramatik (stykker af 10-15 minutters varighed) i 12 byer fordelt på fem lande.

At Dramafronten har kunne holde skuden flydende i samtlige 12 år, skyldes primært kontinuerlig støtte fra Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for scenekunst. Støtten har været hovedhjørnestenen i Dramafrontens budgetter, suppleret med støtte fra kommuner, private fonde og egenindtægter fra billetsalg.
Med støttebeløb fra Statens Kunstfond (fra 150.000 kr. årligt i de første år stigende til i gennemsnit 500.000 pr. år) har Dramafronten kunne iværksætte skrivning og produktion af ny original dramatik, senest i 2022-2023 med projekterne MoveON, Dramathon og Fantomteater, hvor i alt 35 dramatikere, 25 instruktører og 74 skuespillere har været engageret.

Slut på Dramafronten

Ved de seneste to uddelingsrunder i juni 2022 og januar 2023 har Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for scenekunst valgt ikke længere af støtte Dramafrontens aktiviteter og projekter. Dette har fået Dramafronten til at afslutte projektet.

“I disse tider, hvor verden for alvor er ved at gå op i limningen, kan kraften i vores tekster og teater i det hele taget bringe folk sammen. Dramatikerens tekst bør aldrig blive undervurderet, for publikum kræver at få fortalt gode historier.  Det er netop, hvad Dramafronten har stræbt efter i de forgangne 12 år. Men det gør mig trist, at Dramafronten nu, efter i 12 år at have promoveret ny dansk dramatik, må dreje nøglen om på grund af manglende økonomisk støtte. Det har været en fantastisk rejse, der har samlet over hundrede professionelle teatermagere: dramatikere, skuespillere og instruktører, der gang på gang har spredt glæden ved vores kunstform og bevist kraften i det skrevne ord,” udtaler grundlægger og leder af Dramafronten, dramatiker og instruktør Rhea Leman.

HoHo WEEKEND6

Dramafronten afslutter sit projekt med et sidste arrangement, når de med støtte fra private fonde programsætter jule-eventet HoHo WEEKEND6, der er seks stykker frisk, original dansk dramatik opført site specific i det centrale København.

Helt i Dramafrontens tradition varer hver af seks stykker hver 10-12 minutter, og spiller både inden- og udendørs; I en tøjbutik, på en vinbar, på et torv, i et hemmeligt bibliotek, i et køkken og i en park ved en kaserne.

15 skuespillere, 6 dramatikere og 6 instruktører medvirker i og bag stykkerne, der med både humor og alvor omhandler den tilstundende højtid set fra mange vinkler og skæbner.

HoHo WEEKEND6 afholdes søndag den 26. november 2023. Læs mere her.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...