Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ The Silver Dollar Duke Show – velforløst bestillingsopgave

Madame Nielsen besøger Teater Sort/Hvid med sin transformative teaterkoncert bygget ind og ud af David Bowies univers. The Silver Dollar Duke Show fletter stringent underholdende de dekonstruerede sange ind i Madames særlige udfordring af identitetsmarkører, men ligger ikke noget særligt til hendes livsværk.

To kutteklædte mænd bag bobinetten bader os i et monotont tæppe af lyd, der brat brydes, da The Silver Dollar Duke i Madame Nielsens afmagrede gestalt toner frem i mørket. Den spinkle stemme vokser og får bund i sangen om Major Tom, Space Oddity. Alene i sin tindåse ude i universet kigger han ned på Madame, der fødes som den første i en række af Bowie-figurer, Ziggy Stardust.

The Silver Dollar Duke
Madame Nielsen i The Silver Dollar Duke Show på Sort/Hvid. Foto Päivi Eronen.

Lysende øjne og growlende lyde

Karakterernes fællesnævner er det androgyne, som Madame Nielsens egen gestalt også signalerer. Spraytannet i sølv med håret stift tilbage. Først i top og nederdel som Ziggy, siden i jakke, hat og stok som den aristokratiske The Thin White Duke, som showets titel blinker til, til slut nøgen og transformeret til dyr, til insekt-gollum med lysende øjne og growlende lyde.

Karakterernes fællesnævner er det androgyne

En kraftfuld version af Let’s Dance får dæmonisk vibe i Madames udnyttelse af sit register i en vekslen mellem det helt dybe og det falsethøje, før Heroes bliver transformeret til Angels i en The Rocky Horror Picture Show-agtig sound – blot uden humoren. Den er aldeles fraværende i The Silver Dollar Duke Show, der dog ikke undgår at blive ufrivilligt komisk, når der går rockstjerne-attitude classic i karakteren. Hvem er den person, der står og svinger mikrofonstativet og halvhjertet forsøger at sluge det?

Black Stars smertelige dødsbevidsthed flyder over i en potent finale, hvor Cat People bliver til Ant People i den endelige dehumanisering og genfødsel til et væsen, der vender menneskeheden ryggen og går egne veje.

The Silver Dollar Duke
Madame Nielsen i The Silver Dollar Duke Show ved Royal Flush Gala (2023). Foto steirischer herbst, Wolf Silveri.

Projektet ligger tæt op ad originalens

De minimale, men ikke uvæsentlige tekstrettelser er lavet af Madame selv, der også står bag de dekonstruerede arrangementer sammen med sin faste musikalske makker, Simon Toldam. De har skabt et kompakt musikalsk univers, der suger os ind i fortællingens boble, men som ikke kan undgå at skurre af og til.

De har skabt et kompakt musikalsk univers

Madame er blandt alle sine mange tusindkunstner en glimrende musiker og æggende sanger, men David Bowie er hun ikke. Når projektet lægges så tæt op ad originalens eget i sin leg med aliens og overskridelse af køn og race, skal nytolkningerne og personaen stå mere markant end de gør i dette show.

The Silver Dollar Duke
Madame Nielsen i The Silver Dollar Duke Show på Bergen internasjonale litteraturfestival. Foto: Eivind Senneset.

Foregangsperson på identitetsagendaen

Benraden drager blikket og kroppen er som så ofte før Madame Nielsens lærred og omdrejningspunkt i den identitetstransformation, der har får benzin af Bowies værk, men ikke lægger meget til Nielsens eget. Det er en forholdsvis enkel komposition, der med musikkens insisteren går stringent gennem transformationerne og undervejs rammer strenge af original skrøbelighed.

Showet er mest en form for teaterkoncert

The Silver Dollar Duke Show er en bestillingsopgave og er som sådan velforløst. Har man ikke oplevet Madame Nielsen før, kan man her nemt orientere sig i livsværkets grundpiller, men showet er mest en form for teaterkoncert, hvor Nielsens greb ikke får den dybde og egensindighed, som var at finde i mange tidligere værker, men mere bevæger sig på det ydre som en hyldest til Bowies geni.

Madame var foregangsperson på identitetsagendaen – litterært, scenisk og i virkeligheden. I dag er den dagsorden hverdagskost og Madames transformationer skal måske tage nye veje?

Koncept, scenografi og kostumer: Madame Nielsen / The Nielsen Movement. Musik: David Bowie transformeret af Madame Nielsen og Simon Toldam. Lysdesign: Morten Kolbak. Tekst: David Bowie transskriberet af Madame Nielsen.

Medvirkende: Madame Nielsen alias The Silver Dollar Duke (performance, stemme og guitar), Simon Toldam (Piano, harmonika og elektroniske instrumenter) og Simon Forchammer (Trommer og elektroniske instrumenter).

Seneste

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritikredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven forestilling, der gentænker Shakespeares værk i en mere nutidig kontekst med referencer til danmarkhistoriske lokaliteter....

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef for Den Jyske Opera, modtager H.C. Andersen Prisen 2024 for sit arbejde med H.C. Andersens...