Populært lige nu

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys jury løfte sløret for, hvem der er nomineret til den 46. udgave af Revyernes Revy...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ BOAT TOURS NHZ – smuk og kras tur gennem havnen

Liminal og Sydhavn Teater gentænker originalt det politiske teater og vandreteatret i en duvende bevægelse i turbåd gennem Københavns Havn, der i Boat Tours NHZ er segregeret i zoner. De ligner virkelighedens parallelle universer, men får et magisk, futuristisk skær gennem bådturens på én gang inddragende og voyeuristiske perspektiv.

Solen banker ned over kajen ved Den Sorte Diamant på en af de sene, varme junidage. Den stiligt uniformsklædte kaptajn Atlas byder os velkommen på turbåden, hvor vi om lidt skal på rundrejsen Boat Tours NHZ. De tre bogstaver står for New Harbour Zones, hvilket er et hint om en fortælling om den segregering, der ikke bare findes i havnen, men også i byen selv og i samfundet som sådan.

BOAT TOURS NHZ
Manden med foden i i Zone Heros Arbus i BOAT TOURS NHZ (New Harbour Zones), Liminal og Sydhavn Teater. Foto Malle Madsen.

Det svære storbysamliv

I havnen overkommer man det svære storbysamliv ved at leve i zonernes parallelle universer, forklarer Atlas, før vi lægger til i Zone Konsensus og gør klar til at gå i land. Men så nemt skal det ikke gå. Her foregår alt nemlig i enighed og uden magthierarkier og efter flere forsøg på at imødekomme den beslutningsform, kyndigt assisteret af Boat Tours agenter Neptun og Jupiter, må vi opgive og turen går videre mod Sydhavnen. Neptun overvældes af triste følelser og en lille mislyd anes mellem ham og kaptajnen.

Frisk over havnens vande går det gennem Assimilationszonen, hvor middelklassen lever identiske liv

Frisk over havnens vande går det gennem Assimilationszonen, hvor middelklassen lever identiske liv, og mere duvende gennem Zone Hero Arbus (den hvide helt), hvor to mænd på Monty Pythonsk vis tumler med et gigantisk statuehovede og en løsreven fod. De hører ikke vores kald og lever i en egen verden af incels, der “ikke har løst problemerne med reproduktion”. Parallellen til virkeligheden er tydelig i begge zoner, men får et magisk, futuristisk skær gennem bådturens på én gang inddragende og voyeuristiske perspektiv.

BOAT TOURS NHZ
Pernille Koch, Malik Grosos mellem dansere i Zone Metropolis i BOAT TOURS NHZ (New Harbour Zones), Liminal og Sydhavn Teater. Foto Malle Madsen.

Kaffe, blod og sukker

I Zone Metroplis holdes vibrationerne i gang af de dansende mennesker ved siloens fod, bådeklubbens historie vækkes til live i Gammel Zone, mens sære væsener ligger udtørrede i vandkanten i Zone Hydropolis. Vi er nu helt nede i Sydhavnen og møder for første gang oprørsbevægelsen, der vil åbne sluserne og forbinde klasserne igen. En cool, diabolsk sang lyder ud over os, før vi flygter fra ulmende røg og paroler. Kaptajnen synger os rolige, mens unge fyre mooner på badebroen og løsner smilet igen.

En cool, diabolsk sang lyder ud over os, før vi flygter fra ulmende røg og paroler

Atter passerer vi Konsensus og tager en detour i historien tilbage til svenskernes storm på København i 1659. Traumer fra dengang får konflikten mellem Atlas og Neptun til at blusse op i sangdyst, mens vi passerer Kapitalens to trekanter af hhv. bygninger og velstand skabt af kaffe, blod og sukker. Jupiter besøger fremtiden kunstige intelligens i Zone Quantum Astralis, får vi stille glider gennem Zone Primus for de rigeste 1 % for atter at møde oprørerne i Zone Liberty tæt på Christiania.

BOAT TOURS NHZ
Jupiter Child og Malik Grosos i Zone Liberty i BOAT TOURS NHZ (New Harbour Zones), Liminal og Sydhavn Teater. Foto Malle Madsen.

Magtens sprog mod solnedgangen

Kaptajn Atlas bruger magtens sprog og vi glider tilbage gennem solnedgangen til tonerne af corporate bullshit. Liminal og Sydhavn Teater lægger ikke skjul på deres politiske intention, men forløser den uhyre originalt med det enkle site specific-greb. Havnens forskellige områder taler selv til os og skaber med sin blanding af arkitektur, natur og badende, løbende, cyklende, sludrende mennesker en vibrerende, fabulerende ramme om fortællingen.

Tobias Shaw Petersen jonglerer undertonerne i magtmennesket Atlas med lige så stor musikalitet som den inciterende lydkulisse, han også er medskaber af. Daniel Norbacks følelsesfulde Neptun og Jupiter Childs handlekraftige Jupiter fuldender den skrøbelige alliance mellem trekløveret i båden, mens Pernille Koch og Malik Grosos dukker op her og der, alene eller ifølge med forestillingens mange statister. Først som del af selskabet, siden som oprørsledere.

Boat Tours NHZ er en virkelig godt tænkt og udført udvikling af tidens mange vandringer

Boat Tours NHZ er en virkelig godt tænkt og udført udvikling af tidens mange vandringer. At sejle giver i sig selv en særlig stemning og fortællingen er tilpas skiftevis fragmenteret og intens til, at man selv kan synke lidt ind i sceneriet eller bølge hen i musikken og så koble sig på igen. Det er vellykket scenekunst. Smukt og krast på samme tid og vil opleves helt anderledes i heldagsregn. Vær obs på, at båden sejler igen i august.

Seneste

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen melder nu ud, hvem der er nomineret til priserne for årets bedste nummer og årets...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på tur på Bispebjerg i København med en blanding af nycirkus, værksteder, musik og Marionetteatret fra...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art & Activism. I år med fokus på bæredygtighed og kønsdiversitet under det overordnede tema Utopia....