Lydbogsmusicals er et nyt, online musicalformat, der med tidsaktuel tematik og popmusik håber at kunne trække flere unge til kunstarten og bringe nye fortællinger og formater ind på musicalmarkedet.
Sangskriver og komponist Kristoffer Rahbek er sammen med dramatiker Maj Rørbæk aktuelle med lydbogsmusicalen Syng for mig, der er en fortælling om sorg og om at miste i en ung alder.
Musicalen udkommer på Spotify med ambitionen om at få ikke alene unge, men alle danskere med en Spotify-app, til at få et nyt blik på musicals og på sigt åbne musicalmarkedet, så det kan rumme mere end de store blockbuster forestillinger.
ISCENE tog en snak med Maj Rørbæk og Kristoffer Rahbek om, hvad den nye form kan, og hvorfor der er brug for den.
Hvorfor er der behov for at udvikle nye musicalformater i Danmark?
“På nuværende tidspunkt er den danske musicalbranche desværre fanget i et loop af at opsætte store, kommercielle og velkendte titler – og det er fuldt forståeligt. Det er dyrt at producere en musical, og teatrene og producenterne skal selvfølgelig forsøge at få de økonomiske udgifter ind igen og dermed undgå underskud. Men det efterlader desværre en genre, der for mange sjældent forbindes med nyskabelse og nye historier. Dette, sammenholdt med de ofte dyre billetpriser, afholder måske især mange unge fra at engagere sig i genren.
Det er vores overbevisning, at lydbogsmusicals er et oplagt bud på at udvide den danske musicals muligheder
Mange unge har intet tilhørsforhold til musicalgenren og forbinder den med genopsætninger af forestillinger som Grease og Dirty Dancing. Og det er utroligt ærgerligt. Kigger vi mod London og New York, er der en helt anden kultur for nye musicalforestillinger hvert eneste år. Forestillinger med tidsaktulle tematikker og musik, der fletter ind i nutidens tendenser. Vi mangler denne kultur i Danmark, og det er vores overbevisning, at lydbogsmusicals – og generelt at tilbyde genren digitalt – er et oplagt bud på at udvide den danske musicals muligheder,” fortæller Kristoffer Rahbek.
Hvorfor har I valgt netop et onlineformat?
“Lydbogsmusicalen er oplagt af rigtig mange årsager. Først og fremmest er det en måde at gøre vores forestilling bredt tilgængelig. Langt de fleste danskere har adgang til Spotify, så det er nemt og gratis at opleve en nyskrevet, dansk musical. Samtidig har vi skrevet os ind i et musikalsk univers, der ligger meget tæt op ad den kommercielle popmusik, der i dag findes på Top 50 listen,” forklarer Kristoffer Rahbek og tilføjer:
“Vi har dedikeret os fuldt ud til Spotifys spilleregler og skrevet syv dramatiserede popsange, der isoleret set vil kunne pitches til danske playlister. Alt sammen i et forsøg på at møde de unge der, hvor de allerede færdes – og med en lyd, der minder om tidens popudgivelser. Det digitale og indspillede format gør det ydermere nemmere at markedsføre organisk gennem platforme som Instagram og TikTok”.
Hvad har det af udfordringer at lave det format, I har valgt?
“Selvom det indspillede format helt klart føles som en styrke, så har det uden tvivl også fordret nogle udfordringer og kompromiser. Fordi vi arbejder med en ung målgruppe, og ønsker at favne flest muligt, har det været vigtigt, at forestillingen ikke blev for lang og dermed fjern fra den digitale tendens, hvor hurtige skift og et højt tempo nærmest er et must,” siger Maj Rørbæk og forklarer yderlige om formen:
Formatet stiller også kæmpe krav til os om at få publikum til at forestille sig handlingen udspille sig
“Vi har derfor skrevet et manuskript til syv monologbaserede kapitler på hver fem minutters varighed. Formatet stiller også kæmpe krav til os om at få publikum til at forestille sig handlingen udspille sig. Og i en tid, hvor der konstant er rift om vores opmærksomhed, synes kravet om at involvere og engagere vores publikum større end nogensinde. Idéen om at lade historien udspille sig i publikums egen fantasi – på deres indre scene – føles som et stærkt modsvar”.
I har valgt at udkomme på Spotify – hvorfor denne platform og for at nå hvem?
“Spotify er den førende musiktjeneste, og langt de fleste har både adgang til og anvender den til både musik og podcast. Det har igen været et spørgsmål om at kunne gøre vores forestilling så nemt tilgængelig som overhovedet muligt for alle. Ikke mindst for den unge målgruppe. Vores mål er i særdeleshed at vise unge danskere, der måske ikke har det store forhold til musicals, at genren godt kan tale ind i tidens digitale verden, og at deres Spotify Wrapped næste år måske endda kan omfatte musik fra en nyskrevet dansk musical,” fortæller Maj Rørbæk.
Hvad håber I at udvikle med jeres nye musicalformat?
“Vi håber virkelig på at give genren en lidt bredere tone ude blandt danskerne. Internt i branchen ved vi godt, hvad musicals kan være. Vi ved, at der selvfølgelig skal være plads til de store klassikere, men mange af os drømmer os også hen imod West End- og Broadway-tilstande med mindre kommercielle titler som Next To Normal, Dear Evan Hansen, The Little Big Things eller A Strange Loop, der i lige så høj grad afspejler, hvad musicals er.
Vi håber virkelig på at give genren en lidt bredere tone ude blandt danskerne
For at nærme os denne mulighed, skal vi først vende det kæmpe containerskib, der er den brede opfattelse af hvilke musicals, der fungerer på de danske scener. Og dette indebærer lige nu at finde en økonomisk model, hvor vi kan søsætte flere nyskrevne musicals for en generelt større målgruppe uden at skulle bekymre os for meget om underskud. Det koster en brøkdel at producere en lydbogsmusical, så vi håber meget, at tiltaget kan afføde mange flere af sin slags de kommende år,” understreger Kristoffer Rahbek.
Hvad handler lydbogsmusicalen om?
“Syng for mig har et semiautobiografisk afsæt i tabet af Kristoffers far, som vi sammen omskrev til fiktion. Det blev til fortællingen om teenageren Jacob, der mister sin far. Jacobs sorg er altødelæggende. Vi starter historien med, at han bortvises fra skolen og i stedet skal arbejde på det lokale plejecenter Solvang. Her møder han Thomas – en mand, der har mistet hukommelsen.
Gennem musikken udvikler de et venskab. Når de synger sammen, opstår en magisk realisme, hvor Jacob har sin far og Thomas kan huske sin søn. Problemet er bare, at Thomas ikke har en søn. Jacobs løgne vokser ham over hovedet, og det fører til en flugt og dramatisk plot-tvist, der åbner for nye veje og venskaber,” fortæller Maj Rørbæk.
Hvad er det for et musikalsk univers, I arbejder i?
“Musikken i Syng for mig afspejler mit kæmpe kærlighedsforhold til Disney-musik og mangeårige arbejde som kommerciel sangskriver i den danske popindustri. Vi har lagt os enormt tæt op ad idéen om at trække store teatralske sange så tæt på den kommercielle popmusik som muligt uden at gå på kompromis med dramatikken,” siger Kristoffer Rahbek og tilføjer:
“Under min studietid på konservatoriet nørdede jeg i måder, hvorpå popmusik kunne dramatiseres, uden at musicalens fremdrift ikke ville gå i stå i løbet af sangene. Dette afspejler sig forhåbentligt tydeligt i værket”.
Vi har lagt os enormt tæt op ad idéen om at trække store teatralske sange så tæt på den kommercielle popmusik som muligt
Hvad håber I på at kunne udvikle med jeres lydbogsmusical?
“Vi håber på at give nye danske musicals et format, der er økonomisk tilgængeligt for skaberne og alment tilgængeligt for en bredest mulig målgruppe. Drømmen er, at lydbogsmusicals kan blive et forstadie til en fysisk opsætning. Kender lytterne musicalen, fordi de har haft den i ørene, og måske sat et nummer på deres egne playlister, så vil der være et stærkere fundament for, at de køber billetter til en senere fysisk opsætning,” siger Maj Rørbæk.
Hvad er I mest spændte på, om lykkes?
“Spotify og musikbranchen er generelt utroligt svær at vide sig sikker på. Nu fletter vi musik- og musicalgenren sammen, og er selvfølgelig meget spændte på, om folk bruger det, og om konceptet bider sig fast,” afslutter Maj Rørbæk.
Kristoffer Rahbek er konservatorieuddannet sanger, sangskriver og producer. Han er kendt som et dansk internetfænomen, da han som helt ung gik viralt med sine coverversioner af store hits på Youtube.
Maj Rørbæk Damgaard er uddannet dramatiker fra Dramatikeruddannelsen ved Den Danske Scenekunstskole. Hun skriver til teatre i hele landet, og har tidligere skrevet radiodramaer til DR Fiktion, hvilket bl.a. indbragte prisen for Nordens bedste radiodramaserie, Nordic Radio Drama 2014.
Syng for mig får premiere den 1. november på Spotify.