Det Flyvende Teater er det første teater i verden i en international lufthavn. I Billund Lufthavn bringer truppen hver uge kunst i offentlige rum fra sin teaterbase lige ved siden af check-in-området. Men teatret flyver højt med fantasien også i byrummet.
Det Flyvende Teater bidrager med shows og kunstneriske projekter i hele regionen, som medfører involvering af tusindvis af mennesker i forskellige målgrupper. Derved har de – med udgangspunkt i mottoet ”Vi flyver højt med fantasi, som altid er CO2-fri” – også introduceret mange unge til teaterlivet.
“For at flyve med Det Flyvende Teater behøver du ikke at tage et fly,“ siger producent Linda Sugataghy.
Projektet, der er udviklet i et samarbejde med Billund Lufthavn og regionen, er et af de fem pilotprojekter i EU-projektet Collab 4 HySust CCI, som Det Flyvende Teater er en del af.
Kunst som vedvarende energi
En af Det Flyvende Teaters nyeste projekter hedder Kunst som vedvarende energi (KSVE). Sammen med unge talenter og ved at gøre brug af forskellige kunstformer vil teatret inspirere borgerne i Vejle til at formindske deres klimaaftryk i dagligdagen.
I løbet af projektet vil teatret have særligt fokus på de unge med et performance-forløb i skolerne om miljømæssig bæredygtighed ved brug af kunstneriske værktøjer. “De lyserøde veste”, som de unge hjælpere bliver kaldt, vil interagere i byen som et nyudklækket “energiselskab”, der leverer en ny alternativ vedvarende energiform: Nemlig kunst.
LÆS OGSÅ: Det Flyvende Teater får fast base i Billund Lufthavn
“Vi ser frem til, at projektets interaktion med borgere og deltagelse i arrangementer i byrummet kan motivere og inspirere Vejles borgere til øget fokus på hverdagens klimaaftryk,” siger Birgit Lykke Jørgensen, som er kulturkonsulent i Vejle Kommune.
Åbningen af programmet blev markeret med en workshop i Spinderihallerne i Vejle, hvor Manifesto blev udarbejdet sammen med borgerne og med den nye installation REDUCE. Installationen blev aktiveret fra tårnet “Lanternen” i Kedelbygningen, som har udsigt over hele byen, og fungerer som en vigtig påmindelse om at sætte spot på en mere bæredygtig fremtid, herunder klogere forbrug af elektricitet.
Gennem foråret og sommeren 2024 har den vedvarende energi-trup været synlig i byrummet i Vejle med happenings og optrædener ved festivaler. De er gået fra dør til dør, har besøgt kontorer og plejehjem, og har tilbudt borgerne en særlig “energiaftale”, som for eksempel i form af “koncerter i mørket” eller “Operacyklen”. KSVE-projektet fortsætter også næste år med tredje udgave af Skønhedsskolen, som også vil finde sted i forbindelse med valget.
LÆS OGSÅ: Det Flyvende Teater besøger skoler og institutioner
Det Flyvende Teaterakademi
Det Flyvende Teater har i 2024 med Det Flyvende Teaterakademi dannet den allerførste ungebesætning, som lærer at spille i særlige performances i lufthavnen. Internationalt arbejder flere kompagnier med de unges kreative evner og fantasi, og Det Flyvende Teater håber at inspirere de unge til selv at tage initiativ, skabe og udføre.
Mangfoldighed som en anti-stressfaktor på arbejdspladsen
Det Flyvende Teaters performances som opera ved gates, koncerter i bagageområdet, teater i terminalerne, installation i teaterrummet og Det Flyvende Teaterakademi er det første, de rejsende møder, når de ankommer til eller rejser fra Billund Lufthavn. Det første ansigt til at byde velkommen er af en kosmopolitisk kunstner, som optræder uden mentale og fysiske grænser.
“En af de mest bemærkelsesværdige kommentarer var fra en familie, hvis søn skulle flyve som soldat til Irak. Ifølge dem bidrog showet væsentligt til at mindske rejsestressen for familien. Og vi var meget glade for at høre det,” fortæller producent Linda Sugataghy.
Teatret har således skabt en helt unik teaterform, der ifølge dem selv har en meget positiv indflydelse på de rejsendes trivsel og reducerer rejsestress. I samspillet med de næsten 2000 lufthavnspersonale viser Det Flyvende Teater dagligt, hvordan kunst kan gøre en forskel, og hvordan det kan have en positiv påvirkning af arbejdspladsen, når tværgående samarbejder af denne art foregår over flere år og i stor skala.
Det Flyvende Teater som ambassadør for Danmark
På alle internationale turnéer i 2023 – det være sig til Israel, Polen, Italien, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, USA, Finland, Sverige, Island og Rumænien – har Det Flyvende Teater repræsenteret Danmark på bedste vis.
Teatret fik ros fra borgmesteren i Santa Monica, Los Angeles for deres shows, hvilket har haft stor betydning. “Vi synes, det er unikt at være det første teater i verden i en international lufthavn, og vi nyder at overraske og give uforglemmelige oplevelser til folk. Ikke mindst i bymæssig sammenhæng: Fly low, fly high,” udtaler producent Linda Sugataghy.
LÆS OGSÅ: Det Flyvende Teater iscenesætter alternativ version af Mågen
Kunstbulance 2.0
Efter at have kørt mange kilometer i Danmark og Centraleuropa med den ikoniske lyserøde bil, der er udsmykket som en “kunstambulance”, er Det Flyvende Teater nu ved at arbejde på Kunstbulance 2.0.
Kunstbulancen fungerer som et mobilt miniteater og biograf, der kan rumme en håndfuld tilskuere og anvender kunst som alternativ medicin. Indeni findes intime teateroplevelser, mens teatret gennem højttalere spreder musik og glæde udenfor. Selv under vanskelige forhold, som under coronapandemien, kunne Kunstbulancen tilbyde gratis musik- og teaterforestillinger. Foran skoler, under altaner eller foran plejehjem.
“Vi ser frem til at videreudvikle Kunstbulancen, som nu har nået enden af sin levetid, og skabe en Kunstbulance 2.0 på et helt nyt elektrisk køretøj,” udtaler producent Linda Sugataghy, der også er designeren bag Kunstbulancen.
Fiktion og virkelighed blandes sammen
For folkene bag Det Flyvende Teater er det vigtigt fortsat at bygge videre på deres alternative, kunstneriske virkelighed.
“Vores teater bogstaveligt talt blander fantasi med virkelighed og inviterer verden op på scenen. Vi går altid efter nye publikummer – og vi henvender os først og fremmest til dem og ikke til egentlige teaterfolk. Når teatret gennem fantasiens vinger opnår disse resultater, kan vi erklære os tilfredse. Men det er ikke nok. Et sådant teater har også brug for institutionernes opmærksomhed for at overleve og udvikle sig som fortjent. Tiden er inde til, at de endelig ser på månen, og ikke kun på fingeren, der peger på den,” siger kunstnerisk leder Giuseppe Bonifati.
Teatret skaber hver dag nye bekendtskaber i Billund Lufthavn. Med en performancerunde på ca. fire timer kan teatret nå 2.000 – 3.000 publikummer om dagen.
Læs mere om Det Flyvende Teater her.
Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med Det Flyvende Teater.
Om Det Flyvende Teater
Det Flyvende Teater er skabt af kunstnerisk leder Giuseppe L. Bonifati og kreativ producent Linda Sugataghy. De står endvidere bag Kunstpartiet, der er et samfundsbaseret performanceprojekt med interaktion og involvering af lokalbefolkningen.
Blandt teatrets projekter kan nævnes Mayor in Residence, Kunst som Forsvar, Kunstbulancen, Kunstreaktoren og Kunst som Vedvarende Energi. Fokus er på emner som politik, sundhed, demokrati, miljø, energi og bæredygtighed.