Han har både optrådt som Dronning Margrethe iført cykelshorts, lagt stemme til tegnefilm og spillet med i både klassiske stykker og TV-serier. Preben Kristensen, manden med Danmarks bredeste entertainersmil, har som en del af Linie 3 turneret Danmark tyndt. Men den beskedne jyde, der snart kan fejre 40-års jubilæum, er meget mere end manden ”i midten af Linie 3”.

En blæksprutte. Det kunne man måske godt kalde skuespiller og skibonit Preben Kristensen, der i løbet af en 40-årig karriere i rampelyset har optrådt i mange forskellige roller og genrer. Sanger og showman i Linie 3, seriøs skuespiller i Tjekhovs klassiker Mågen, samt vedkommende læge på skærmen i TV-serien Borgen 2 er blot nogle af eksemplerne. Og det hele med succes – vel at mærke.

Men hvordan lykkes man som skuespiller med at springe fra rollen som hele Danmarks Dronning med stor hat og smøg i hånden til mere seriøse roller som for eksempel George i Hvem er bange for Virginia Woolf på Aarhus Teater eller hovedrolleindehaver i musicals som Phantom of the Opera? Hemmeligheden er at sætte sig seriøst ind i alle roller, og tage alle genrer alvorligt på deres egne præmisser. Og så selvfølgelig talent. Preben Kristensen rummer det hele.

Ham den sjove

På mange måder startede historien på det legendariske Jakobs BQ i Aarhus i 1979. Her optrådte tre venner fra Aarhus Teaterskole med humor og musik for 300 kroner og en bøf. Navnene var Anders Bircow, Thomas Eje og Preben Kristensen. Trioen, der fik navnet Linie 3, blev hurtigt populære, og brød igennem i programmet TV i teltet, hvor de var bannerførere for en helt ny type af humor, der samtænkte show, musik, fantastisk timing og karakterdrevet humor. Da de tre venner drog på turné i 2001, satte de Danmarksrekord med 330.000 solgte billetter.
Selv stod Preben Kristensen som oftest i midten som den udadvendte chef i gruppen, mens han optrådte som en blanding af duksen og den (u)intelligente Erasmus Montanus, der pustede sig op for at virke klog. Og hver gang de to kollegaer, Thomas og Anders, lavede sproglige fejl, så måtte Preben – eller ”El Prebsi” som de to andre drillende kaldte ham – irettesætte med stor irritation i stemmen og til stor morskab for publikum.

I Disneys udgave af Aladdin fra 1992 lagde Robin Williams stemme til ånden Genie. Et komikertalent det er svært at hamle op med, men i den danske version gav Preben Kristensen den gas med veloplagt energi og et helt særligt touch. Faktisk så godt, at Disney senere kårede ham som den bedste ikke-amerikanske Ginie, mens børn fra 90’erne stadig trækker på smilebåndet og kan fornemme Kristensens stemme for det indre øre, når de hører vendinger som: ”Fald nu ned og spis pitabrød til” eller “Jeg skrider, nej jeg flyver, nej jeg er ligeglad med hvad jeg gør, jeg er friiii…”

Det lette og det tunge

På sin egen beskedne og ukrukkede facon har han mestret både det komiske og dramatiske. Det seriøse og det uhøjtidelige. Og ofte samtidigt.
Blandt andet som den desillusionerede akademiker George i sin 25-års jubilæumsforestilling Hvem er bange for Virginia Woolf? på Aarhus Teater, der i 2003 fik anmelderstjernerne til at falde ned om ørerne på ham.

”Preben Kristensen løfter prægtigt den fornemme arv i sin 25-års forestilling. Han leverer simpelthen en imponerende pragtpræstation som den helbitre George,” hed det blandt andet i Ekstra Bladet, mens man i Jyllands-Posten kunne læse, at han, sammen med skuespilleren Anne-Vibeke Mogensen, var med til at give forestillingen ”en ekstra dimension af ironisk komedie, som også fremhæver den dødelige alvor.”

Preben Kristensen har på mange måder formået at bryde ud af boksen som ”ham fra Linie 3”. I 2005 betød det da også, at han kunne modtage den fornemme Æresreumert for sit arbejde, hvor han blandt andet blev fremhævet for at mestre så vidt forskellige genrer som farcen og komedien over dramaet og klassikerne til operetten, musical, show og entertainerrollen. Og som skuespiller rummer han det bundsolide og forudsigelige sat overfor det vilde og næsten satanisk farlige. På den måde en meget interessant og sammensat kunster. I talen hed det blandt andet poetisk:

”Han spænder vidt, fra det ganske svære
til det lykkeligt enkle og populære,
men alt hvad han gør, det får et præg
af en særlig sødme, der aldrig blir klæg”

Sin første store rolle på TV fik Preben Kristensen som departementschef i Forbrydelsen 2 på DR, hvor han også fik kontakt til et bredere publikum udenfor teatersalen. Og som Birgitte Nyborgs cancer-læge i Borgen 2 fangede han en helt særlig empatisk indlevelse i den mindre rolle. Måske fordi han selv har haft venner med sygdommen og derfor kender til skrækken, har han siden udtalt. Men mest af alt, fordi han evner at sætte sig ind i og formidle en følelse eller en god historie.

Sit 40-års jubilæum fejrer Preben Kristensen med forestillingen Suffløren på Folketeatret i februar. Her prøver Kristensen igen noget nyt, idet han for første gang står alene på scenen med en monolog, der ikke tidligere er opført i Danmark. Selvfølgelig – fristes man til at sige. Preben Kristensen har altid haft modet, lysten og evnerne til at komme hele vejen rundt i faget som skuespiller.

Her er et tillykke til Preben Kristensen fra Trine Gadeberg: