Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Teatret skal møde de unge der, hvor de er

I samarbejde med publikumsudviklingsprojektet Applaus sætter ISCENE fokus på en række originale og innovative tiltag, der engagerer nye grupper af mennesker til at gå i teatret. Denne gang stiller vi skarpt på det integrationsorienterede ungdomsteater Opgang2 i Aarhus, der kan noget helt specielt, når det handler om at fange de unges opmærksomhed og få dem til at glemme mobiltelefonen for en stund.

Det er ikke snedige strategier og målrettet kampagnesnak, der kendetegner en samtale med teaterleder Søren Marcussen. Faktisk synes ordet publikumsudvikling slet ikke at optræde i hans ordbog. Nej, snarere får man indtryk af en fuldblodskultunaut, der giver langt mere for social integration gennem kunst end for kalkulerede udredninger ud i målgrupper og billetsalg. Gennem 46 år har han ikke desto mindre – sammen med hustruen Pia Marcussen – formået at gøre teater tilgængeligt for en af de publikumsgrupper, der er allersværest at nå: De unge.

Siden Opgang2 slog dørene op, har flere hundreder scenekunstspirer været igennem teatrets ungdomsafdeling. Og de anmelderroste, profesionelle forestillinger, der opføres på Aarhus Teater og siden drager på turné, er altid velbesøgt af de unge, der beskriver stykkerne som ”vilde”, ”fantastiske” og ”en helt anden oplevelse”. Bare mellem 2014 og 2018 opførte Opgang2 7 forskellige forestillinger med 836 opførelser i 99 byer for over 100.000 tilskuere. Men hvad er det, Opgang2 kan, og kan andre teatre lære af det, når det kommer til at række ud til det unge teaterpublikum? ISCENE talte med Søren Marcussen om hans vedholdende engagement i børne og ungdomsteater.

“Jeg troede ikke, at teater var vedkommende for mig”

Hårdt arbejde og en ukuelig tro på, at kunst kan spille en afgørende rolle i unges liv og udvikling – sådan beskriver Søren Marcussen den succeshistorie, Opgang2 er i forhold til at engagere børn og unge i scenekunst. I dag er Opgang2 en selvejende kulturinstitution og består af tre afdelinger: Opgang2 Turnéteatret, Opgang2 Film og Opgang2 Ungdomsspor, et aktiveringstilbud for unge på kontanthjæp i Aarhus kommune. Fokusset har lige siden Opgang2 startede som ungdomsklub i 1974 været de unge og deres livtag med overgangen fra barndom til voksenliv.

”Opgang2 blev til i intentionen om, at kunst kan være med til at gribe ind i menneskers liv og være en forandringsdrivkraft. Når unge, som ikke normalt går i teatret, kommer på Opgang2, siger de ofte: “Jeg troede ikke, at teater var vedkommende for mig”. Men i Opgang2 når vi faktisk det publikum, vi vil – det såkaldt udannede publikum. Og vi når dem, fordi forestillingerne er så vedkommende, og de kan genkende sig selv i det, der sker på scenen”,  siger Søren Marcussen til ISCENE.

Det specielle ved Opgang2’s dramatik, som altsammen er nyskrevet af Pia Marcussen, er, at det er henvendt til unge og dem, der har med unge at gøre, siger teaterlederen. Publikummet er ”ungdomslivets bærere”, og det er eksistentielle spørgsmål med afsæt i ungdomslivet, der bliver taget op i stykkerne.

Udover at henvende sig specifikt til et ungt publikum er en mærkesag for Opgang2 at tematisere og afspejle de sociale sammensætninger af etnicitet, der er mange unges virkelighed. Derfor er skuespillerne ofte af anden etnisk herkomst end dansk. Selvom det at engagere ikke-etnisk danske skuespillere kan virke som et simpelt greb – som de fleste teatre nemt og med fordel kunne skrue op for – er det, ifølge Søren Marcussen, bemærkelsesværdigt, hvor stort et indtryk det kan skabe hos de af publikum, som selv har anden etnisk baggrund, når en skuespiller taler arabisk på scenen.  Skuespilleren Bolette Engstrøm Bjerre, som medvirkede i forestillingen HABIBI, var for eksempel overrasket over, hvor ramt det unge publikum med anden etnisk herkomst følte sig af forestillingen.

Habibi grafik af Anders Ladegaard.

”De kom hen og ville snakke om forestillingen, og de følte sig talt direkte til, på en måde teater normalt ikke gør”, fortæller Søren Marcussen.  

De unge bliver opslugte af forestillingerne

I 2014 vandt Opgang2 en Reumert for stykket 4EVER, som er blevet set af mere end 70.000 unge og studerende. Forestillingen turnerer stadig og har sågar været helt i Palæstina, hvor den spillede på arabisk. For det er den anden og afgørende årsag til, at Opgang2 har formået at engagere det unge publikum, som mange teatre river sig i håret over ikke at kunne få kontakt til: At de rækker ud til dem der, hvor de er – at de bringer teatret ud på skolerne, klubberne, kulturhusene og ungdomscentrene.

4EVER. Plakat af Anders Ladegaard

”Pointen med det opsøgende teater er at komme ud der, hvor de unge færdes i hverdagen. At kunsten kan spille en rolle for publikum der, hvor de er i deres liv lige nu. Selvfølgelig kan du også gå ind og se Erasmus Montanus på teatret en tilfældig aften, men vores idé har hele tiden været at spille forestillinger der, hvor ungdomslivet udfoldes  – på efterskoler, folkeskoler, væresteder og i teaterforeninger. Kunsten skal derud, hvor mennesker er”, siger Søren Marcussen og medgiver samtidig, at der er visse udfordringer ved at spille for et teateruvant publikum. For eksempel det, at de unge i begyndelsen ofte ikke kan få øjnene fra Snapchat, Instagram og Facebook. Men her skal skuespillerne være tunet ind på,  at kunsten altså skal ud over rampen. Og det ender altid med, at de unge bliver opslugt af forestillingen, siger Søren Marcussen – fordi temaet og det dramatiske udtryk allerede har en genklang hos arrangørerne, der har bestilt den, og fordi de henvender sig så direkte til de unge.

Signe på 24, der i flere år har været aktiv i Opgang2 Ungdomsspor og set utallige af Opgang2’s professionelle forestillinger, bekræfter, at deres styrke er emnerne og det, at de formår at samle publikum:

”Den måde de rækker ud til unge på en anderledes og skæv måde, så man kan følge med, er fed. I 4EVER var der for eksempel bare en enkelt mand og en guitarist på scenen, men selvom det var så enkelt, formåede de at formidle så meget. Eller i Sunny Side, som handlede om en pige fra en skilsmissefamilie. Det var en voksen kvinde, der spillede pigen, men hun var virkelig en teenagepige og viste os, hvordan det føltes. Det var rart at få lov at se det udefra og ikke skulle forholde sig til sig selv”, siger hun til ISCENE.

Også skuespillerne forstår at videreformidle den ånd, som hun oplever i Opgang2 Ungdomsspor, hvor hun sammen med andre unge har skrevet og spillet flere forestillinger, fortæller den unge teaterelsker.

”De forlanger, at vi er opmærksomme, men ikke mere, end vi selv kan holde til det. Det er sjældent, at man oplever, at unge mennesker er så fanget og ikke bare sidder og tripper på stolen og vil videre, men i stedet går derfra med noget”, siger Signe.

Unge går mere og mere i teatret

I 2018 kunne nye tal fra Scenit bekræfte, at interessen for teater stiger blandt de unge. Salget af billetter til de 14-25-årige på de storkøbenhavnske små og mellemstore teatre steg med 8 % fra sæson 15/16, ikke mindst på grund af forestillinger som Skam på Aveny-T, Fucking Åmål på Teater Vestvolden og Bustin Jieber har brug for en pause på Zangenbergs Teater. Det at producere forestillinger, der henvender sig direkte til de unge, er en strategi, Opgang2 har dyrket i årevis. Og udover at henvende sig til de unge gennem det tematiske indhold af stykkerne, er Søren og Pia Marcussen langt fremme, når det kommer til supplerende publikumsudviklende formater.

Med formatet ”Andre Horisonter” tilbyder Opgang2 workshops og undervisningsmateriale i forbindelse med turnéteatrets stykker. De bliver afholdt af dramapædagoger før og efter forestillingerne og har fokus på at få de unge til at reflektere over deres oplevelse. Samtidig har Opgang2 udviklet et idékatalog til underviserne på institutionerne med øvelser og aktiviteter, som skal hjælpe dem til at bearbejde teateroplevelsen og dens temaer sammen med deres elever. Metoderne har til fælles, at de adresserer de unge som skabende omdrejningspunkt for den kreative proces og  skaber refleksion og debat, som afspejler elevernes livsdilemmaer og drømme.

Men selvom de publikumsudviklende metoder sidder lige i øjet hos Opgang2, og de uden tvivl har været med til at løfte besøgstallene for teaterpublikummet under 30, er og bliver det den egentlige kontakt til de unge, og det, Opgang2 som kulturinstitution kan tilbyde dem, der er det ultimative fokus for Søren og Pia Marcussen.

”Det er vigtigt, at kunsten også spiller en rolle der, hvor man som menneske vokser fra at være ung og ind i voksenlivet – der, hvor man skal finde sig selv. At skabe dramatik til den forandringsproces, det er at være barn og ung. Det vigtigste er jo, at man vil noget med sit udtryk, og derfor skal man selvfølgelig brænde for det – jeg brænder nærmest ud for det”, siger Søren Marcussen med et grin og tilføjer:

”Det er også en sindssyg kamp, hvor man skal blive ved med at tro på, at det, man skaber, har en betydning – at kunsten  har betydning for de unge, der modtager den”.

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med Publikumsudviklingsprojektet 
Applaus.

Seneste

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...
Annonce
Nina Branner
Nina Branner
Uddannet i litteraturvidenskab og kulturjournalistik fra Universität der Künste i Berlin, og skriver om kultur og samfundsstof for blandt andre Dagbladet Information, Weekendavisen og Berlingske Medier.

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven forestilling, der gentænker Shakespeares værk i en mere nutidig kontekst med referencer til danmarkhistoriske lokaliteter....

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef for Den Jyske Opera, modtager H.C. Andersen Prisen 2024 for sit arbejde med H.C. Andersens...