Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Er kulturministeren løbet fra sit løfte?

Altinget.dk kunne man i går læse at kulturministeren på et lukket møde trækker i land med beskeden om, at kulturen kan forvente flere besparelser. Men er det ikke at løbe fra det løfte, som blev givet i valgkampen? Dansk Teaters direktør, Louise Stenstrup, er ikke i tvivl og ridser her konflikten op.

”På pressemødet torsdag sidste uge, hvor regeringen præsenterede sine planer for efteråret, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at ”vi gør, hvad vi lovede i valgkampen”. Det forventer jeg også gælder, når det handler om valgløftet om at afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet, hvor også næstformand og tidligere kulturordfører Mogens Jensen bebudede det afskaffet fra 2020. Og når man ser på, at samtlige øvrige partier også har fremsat ønske og krav om en afskaffelse af omprioriteringsbidraget bør det være en smal sag at finde politisk flertal hertil. En styrkelse af den nære velfærd, som S ønsker at prioritere i den kommende finanslov, handler ikke kun om flere pædagoger i daginstitutionerne, klima og flere læger i sygehusvæsenet. Det handler også om den mentale velfærd, som i lang tid er blevet udsultet.” Siger Louise Stenstrup og uddyber, hvad konsekvenserne er:

Annonce

“En fortsættelse af omprioriteringsbidraget vil være ikke mindre end en katastrofe. Særligt på scenekunstområdet, som er producerende, vil det være vanskeligt for teatrene at gennemføre flere besparelser, uden at det går ud over publikum i form af fx et mindre udbud, et mere ensartet teaterudbud eller øgede billetpriser. Og for teatrene rammer fortsættelsen af omprioriteringsbidraget med forstærket kraft set i lyset af de øvrige besparelser, de også underlægges som konsekvens af scenekunstreformen, hvor de både beskæres i formidlingstilskud og, hvor der også skal gennemføres særskilte besparelser på teatrene under Det Københavnske Teaterfællesskab”.

Der er bred politisk enighed om at omprioriteringsbidraget bør afskaffes, og det “bør partierne holdes op på, så grønthøsteren bliver stillet i lade fra 2020”, skriver Louise Stenstrup på Facebook, hvor hun også har samlet en række tidligere citater:

Kristian Jensen (V): 
Da Venstre indtog Statsministeriet i 2015, blev omprioriteringsbidraget udvidet til også at omfatte undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. På det tidspunkt kørte dansk økonomi “på kanten”, så regeringen var nødt til “at stramme op”, forklarer Kristian Jensen: ”Nu kan vi se, at dansk økonomi er så stærk, at vi kan lade de midler blive på områderne, så vi stadig omprioriterer, men midlerne bliver inden for uddannelse, undervisning og kultur”, siger han.
DR.dk

Bertel Haarder (V):
“Vi sløjfer omprioriteringsbidraget på uddannelse, undervisning og kultur allerede fra næste år.”
Sådan lyder det i udspillet Venstres Velfærdsløfte, som regeringspartiet går til valg på.
Kulturmonitor.dk

Mogens Jensen (S): 
”Det vigtigste for os er, at vi får stoppet det omprioriteringsbidrag, der har undermineret kulturinstitutioner nu gennem lang tid. Det har medført en masse forringelser”, siger kulturordfører Mogens Jensen (S) 
DR.dk

»Det er bemærkelsesværdigt med en regering, der nu, hvor valgkampen er begyndt, vender på en tallerken, i forhold til de nedskæringer den har stået bag de seneste fire år. Med det udgangspunkt kan Socialdemokratiet konstatere, at der nu kan skabes et bredt flertal i Folketinget for at fjerne regeringens hidtidige besparelser fra 2020, og det vil vi gerne være med til at finde ud af«, skriver kulturordfører Mogens Jensen i en sms.
Politiken.dk

Merete Scheelsbeck (K):
”Det er fint, at man også tvinger kulturinstitutionerne til at tænke over, hvordan de bruger deres penge. Men nu er vi for længst nået dertil, hvor der altså ikke er flere penge at hente på effektiviseringer. Det bliver lidt for smart, hvis vi bliver ved med at påstå det. Derfor er vi nået til den erkendelse, at nu er grænsen nået,” siger Merete Scheelsbeck.
Altinget.dk

Konservatives presseafdeling til Dansk Musikerforbund:
”Vi ønsker at afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet. Det har været fornuftigt, at institutionerne på kulturområdet har skullet se kritisk på deres udgifter i nogle år, men nu er grænsen nået, og besparelserne begynder at have konsekvenser for udviklingen og fagligheden. Derfor er tiden inde til at afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet.” 
DMF.dk

Søren Søndergaard (EL):
”Vi ønsker omprioriteringsbidraget annulleret. Så kan det godt være, at man skal omprioritere nogle midler og bruge det til bestemte områder inden for kulturen, men det, at man tager to procent fra kulturen og lægger over i statskassen, det skal stoppe,” siger han.
Altinget.dk

”Enhedslisten støtter afskaffelsen af to procents-besparelserne på kulturområdet. Denne grønthøster har været til stor skade, og afskaffelsen kan ikke gå hurtigt nok.”
DMF.dk

Zenia Stampe (RV): 
”På kulturområdet, hvor det drejer sig om så relativt små institutioner, er det ekstra hårdt. Det bliver jo også mere og mere kritisk for hvert år, hvor institutionerne skal klare sig for det mindre. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at vi vil stemme for en videreførelse af omprioriteringsbidraget. Og slet ikke på kulturen,” siger hun.
Altinget.dk

Radikale Venstres presseafdeling til Dansk Musikerforbund:
”Radikale Venstre vil sikre, at alle får adgang til et levende og rigt kulturliv, der gør os klogere på os selv og hinanden. Og vi vil have public service-medier, som kan skabe debat, formidle kunst og kultur og binde os sammen som aktive og oplyste borgere i vores demokrati. Derfor vil vi afskaffe de systematiske to procents-besparelser på kultur- og medieområdet.” 
DMF.dk

Rasmus Nordqvist (ALT):
Selv har partiet i dets finanslovsudspil valgt at give yderligere en milliard kroner til kulturen – ud over en tilbagerulning af besparelserne.
”Det her handler om vores kulturarv og vores fælles fremtid, og situationen er allerede alvorlig for en lang række vigtige kulturinstitutioner,” siger Rasmus Nordqvist.
Altinget.dk

Alternativets presseafdeling til Dansk Musikerforbund:
”Selvfølgelig skal de årlige to procent-besparelserne på kulturen bremses og rulles tilbage. Vi har udsultet vores kulturinstitutioner i årevis, og det kommer på sigt til at have store konsekvenser for os som samfund. Det er nemlig helt essentielt for sammenhængskraften i Danmark, at vi har et rigt kulturliv med muligheder for kulturel udfoldelse for mennesker i alle aldre, der bor alle steder i landet.”
DMF.dk

Jacob Mark (SF):
”SF vil droppe grønthøsterbesparelsen på kulturområdet og investere nye penge i at skabe kultur i hele Danmark. Den økonomiske udhuling af kulturområdet betyder, at vores kulturinstitutioner rundt omkring i landet må spare. Det gør det svært for dem at udvikle sig og tænke nyt. Vi vil tvinge en ny rød regering til at droppe besparelserne.”
DMF.dk

Alex Ahrendtsen (DF):
”Dansk Folkeparti vil gerne afskaffe to procents-besparelserne. Det har vi villet de seneste tre år, og vi vil finansiere det med de internationale puljer.”
DMF.dk

LÆS OGSÅ: Ugen med flere premierer, nye navne bag scenen og en kulturminister på glatis

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annonce