Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Danske teatre har solgt 1 million færre teaterbilletter under første nedlukning

Helt nye tal fra Danmarks Statistik taler deres tydelige sprog om, hvor hårdt scenekunsten har været ramt under nedlukningen hvor salget af teaterbilletter er faldet med 32%.  


I sæsonen 2019/2020 har 1,9 mio. overværet scenekunst, hvilket sammenlignet med sæsonen 2018/2019 er et fald på 900.000 tilskuere svarende til 32%.  

Annonce

De nye tal fra Danmarks Statistik dækker sæsonen 2019/2020, som går fra perioden 1. juli 2019 til 30. juni 2020. Resultaterne omhandler altså tre kvartaler, der ikke har været påvirket af COVID-19 samt ét kvartal, som har været berørt af de omfattende nedlukninger i foråret 2020. 

Det var særligt scenekunst målrettet voksne, der havde mindre aktivitet i sæsonen, hvor tilskuertallet faldt med 35%. Scenekunst for børn og unge under 25 år faldt til sammenligning med 24%.  

Dansk Teater er klar med kampgejst

“Tallene fra Danmarks Statistik er triste beviser på, hvor hårdt krisen har ramt vores branche,” siger direktør for Dansk Teater, Peter Mark Lundberg til ISCENE. “Én ting er, at der efterhånden er kommet hjælpepakker, som økonomisk har afbødet de værste ulykker, men det store tab er jo, hvor mange danskere, der er gået glip af kulturoplevelser”.

Peter Mark Lundberg fokuserer særligt på, at tallene fra Danmarks Statistik kun omhandler den første nedlukning. “Jeg ser med gru frem til statistikken for anden omgang. Første omgang varede nedlukningen af teatrene kun tre måneder. Denne gang har teatrene været lukkede i fem måneder. Danskerne har været tvunget til at sidde hjemme i sofaen og opleve livet via en skærm i al for lang tid”.

Peter Mark Lundberg, direktør for Dansk Teater.

“Nu ser vi konkrete tal, der beviser, at vi er en af de brancher, der er blevet allerhårdest ramt af nedlukning. Der bliver brug for al mulig politisk hjælp for at få vores branche i gang igen. Og branchen er nødt til at finde kampgejsten frem og gøre deres bedste for at få danskerne op af sofaen og tilbage i teatersalene,” siger Peter Mark Lundberg og tilføjer: “Jeg håber selvfølgelig, at folk kommer tilbage af sig selv, fordi de er sultne efter teater. Men intet kommer uden en indsats, så vi ved, vi skal arbejde hårdt for at få publikum tilbage”.

Kulturlivet generelt hårdt ramt

I 2019 var der i alt ca. 90.000 personer beskæftiget (herunder både fuld- og deltidsbeskæftigede) i de kulturelle brancher i Danmark. I 2017 var den samlede værditilførsel fra de kulturelle brancher i Danmark til samfundsøkonomien på i alt ca. 83 mia. kr.

Kulturlivet er blandt de brancher, der har været allerhårdest ramt af corona-nedlukningen. Teater, musik og kunst alene har oplevet et omsætningsfald i 2020 på 40%. Omsætningen for museer, biblioteker mv. faldt i 2020 med 17% i et gennemsnit, der dækker over store udsving, hvor nogle institutioner har mistet hovedparten af omsætningen, mens andre bedre kunne begrænse tabet.

På trods af forskellige hjælpepakker har dette omsætningsfald også påvirket beskæftigelsen i brancherne negativt. Det er sket samtidig med, at nogle andre brancher faktisk har omsat for mere end de plejer under coronakrisen. Kun tre brancher er ramt hårdere af corona-nedlukningen end f.eks. musik og teater – nemlig hoteller, rejser og luftfart.

Kilde: Danmarks Statistik. Læs mere om tallene her.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annoncespot_img