Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

Ny fortegnelse over teatersamlinger i Norden er gratis tilgængelig

I den 6. udgave af fortegnelsen over teatersamlinger i Norden kan du få overblik over, hvad der findes af scenekunstsamlinger i de nordiske lande – fra dans og cirkus til teater, performance og opera.

Fortegnelsen over teatersamlinger i Norden, den såkaldte Blå Boken, dækker både nationale arkiver og museer samt lokale arkiver i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Den sjette udgave Teatersamlinger i Norden: Katalog över teatermuseer, -bibliotek och -arkiv i Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige er netop udkommet i en online udgave, der er gratis tilgængelig for alle. Ansvarlig for Teatersamlingen på Det Kongelige Bibliotek Anna Lawaetz har været dansk redaktør på udgivelsen.

fortegnelsen over teatersamlinger i norden
Anna Lawaetz. Foto: Jeppe Lawaetz

Den 5. udgave af fortegnelsen stammer fra 1999 og en del har forandret sig på de 22 år, der er gået. Blandt det mest markante er væksten i de digitale ressourcer og den øgede adgang til dem samt en generel tendens til fusion imellem institutioner.

fortegnelsen over teatersamlinger i norden
Scene fra Bjørnsons skuespil Leonarda med Ellen Reenberg og Betty Nansen, Betty Nansen Teatret 1924. Fotograf: Holger Damgaard.

Der arbejdes på opfordring fra den internationale sammenslutning af scenekunstarkiver, SIBMAS, i øjeblikket på en engelsk version af fortegnelser over teatersamlinger i Norden, hvor også Grønland og Færøernes scenekunstsamlinger som noget nyt vil indgå.

fortegnelsen over teatersamlinger i norden
Det Kongelige Teaters malersal. År: Ukendt. Fotograf: Holger Damgaard (1870-1945).

Hvis man vil høre mere, er man velkommen til at deltage i den fælles-nordiske lancering d. 21. juni kl. 15.30. Læs mere her.

Hvis man blot er interesseret i at bruge oversigten som ressource eller vil have inspiration til samlinger, man kan besøge i sommerferien, kan den læses online her.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...