Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Teaterhuset modtager stor bevilling

Vildskud Festival stod til at lukke inden sit 20. årsjubilæum som ung og frivilligdrevet teaterfestival, og kræfterne i Teaterhuset var ved at brænde ud i kampen for konkret vækstlagsmiljø. Fredag d. 11. kom forløsningen, da Kultur- og Fritidsudvalget i København godkendte en bevilling på knap en kvart million årligt fra 2022-24.

Det så hårdt ud for vækstlagets vilkår i hovedstaden, da Vildskud Festival i 2020 fik besked om, at deres bevilling ikke blev forlænget af Københavns Kommune.

Ikke nok med at være den største frivillige festival for ung, uafhængig scenekunst, så er Vildskud også forløber for den folkeoplysende forening Teaterhuset, der blev etableret som ungestyret prøvelokaleforening i månederne efter festivalens allerførste afholdelse tilbage i 2003.

Vigtigt vækstlagsmiljø

Siden dengang har både Teaterhuset og Vildskud Festival lagt kimen for mange unge menneskers faglige udvikling og kunstneriske fællesskabers opståen. Men med den manglende festivalbevilling, et samlet afslag til scenekunstpakken samt coronaepidemiens konsekvenser var frygten for et vigtigt miljø og springbræts overlevelse reel:

”Vildskud beror på at nye erfaringshungrende kræfter arrangerer festivalen frivilligt år efter år. At skulle overlevere en stolt festival ovenpå corona fra et økonomisk nulpunkt, ville vi ikke kunne have budt et nyt kuld nysgerrige kræfter. Det kan vi til gengæld med glæde nu. Og tilmed et jubilæum, der betyder meget mere, end jeg kan beskrive her,” udtaler projektleder, Nikita Fernando, der er med i festivalledelsen for anden gang.

Udmeldingen om en potentiel lukning af Vildskud Festival i kombination med kontinuerlige opråb fra Teaterhuset om unges repræsentation samt vækstlagets vilkår gav imidlertid genlyd ude i branchen og hos kulturpolitikerne på Københavns Rådhus.

teaterhuset bevilling vildskud festival
Fredag d. 11. juni til halvårlig generalforsamling, få minutter før nyheden om driftsbevillingen offentliggøres for frivillige medskabere og medlemmer. Foto: Lasse Mouritzen / Teaterhuset

Bred politisk opbakning til Teaterhuset

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), som stod for åbningstalen ved TeaterBattle i 2020, mener, at det er fortjent og på tide, at Teaterhuset som miljø får bedre vilkår, og hun er glad for, at det er et enigt udvalg, der har godkendt indstillingen: 

”Vi skal støtte de unge talenter indenfor scenekunsten, så de har mulighed for at udvikle sig, og så vi også i fremtiden kan få scenekunstoplevelser af højeste kvalitet. Her spiller Teaterhuset en helt særegen rolle. Derfor bakker Kultur- og Fritidsudvalget også op om Teaterhuset og støtter det med en økonomisk håndsrækning de næste tre år,” udtaler Franciska Rosenkilde i en pressemeddelelse fra Teaterhuset.

Også kulturordfører Simon Strange (S), som i mange år har fulgt vækstlagsområdet, er stærkt tilfreds med bevillingen. Han udtaler: ”Det er inspirerende, når unge mennesker, der brænder for et tilgængeligt og sundt fællesskab, tager et frivilligt meget stort ansvar. Det er vigtigt, vi politisk sikrer betingelserne for vækstlaget, som udgør en vigtig fødekæde for teatermiljøet i byen. Den udvikling, Teaterhuset har vist, giver grund til at være håbefuld på vegne af Københavns publikum og teaterliv.” 

Afgørende bevilling

Mandag d. 14. juni blev det så endelig offentliggjort, at Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg bevilliger 238.000 kr. til Teaterhuset om året i perioden 2022-2024 som del af en supplementsordning til scenekunstpakken. Bevillingen skal styrke det københavnske vækstlag og skabe grobund for en dynamisk og begejstrende platform, hvor unge kan mødes, udvikle og opføre scenekunst på egne præmisser og med en fagligt støttende administration i ryggen. Oven i det har foreningen også netop modtaget knap 400.000 kr. til facilitetsforbedringer af Københavns Kommunes Folkeoplysningsudvalg.

I Teaterhuset er hele organisationen både stolte og taknemmelige over, at der i øjeblikket er politisk og faglig tiltro til Teaterhusets potentiale og historie. 

”Det er en fuldstændigt afgørende bevilling for vækstlagsmiljøet i byen. Aldrig før er en lignende sum penge blevet skænket unge aspiranters eget demokratisk styrede scenekunstmiljø. Vi er overbeviste om, at det vil kunne ses i den professionelle branche, på amatørscenen og hos interessen fra publikum de kommende år, at det mellem- og erfaringsrum vi kalder ”vækstlaget”, har fået forbedret nogle basale vilkår. Det føles stort efter tre års vanvittig frivillig indsats at kunne ændre fokus fra overlevelse til udvikling,” siger Emil H. Christiansen, forperson i Teaterhuset. 

Sikring af Vildskud Festival og TeaterBattle

Bevillingen er blandt andet øremærket sikringen af Teaterhusets store initiativer Vildskud Festival og TeaterBattle, men bevillingen skal overordnet ses som en investering i et uafhængigt og konstruktivt demokratisk teaterhus, der har til formål at styrke det sociale og faglige ejerskab blandt unge, der brænder for at udvikle scenekunst og kultur sammen med andre unge.

Christopher Røhl (R) sendte Teaterhusets arbejde på dagsorden i april efter knap et års ventetid: “Når ildsjæle og talenter har vist, at de kan bidrage med noget særligt til et helt miljø, og de tålmodigt banker på døren for at fortsætte og udløse deres potentiale, er det vores opgave som politikere at bakke om det med en god ramme. Vores opmærksomhed fra Radikale Venstre er netop på at gribe det aktuelle momentum for scenekunsten i byen og give det rammerne til at udvikle sig. Det er bevillingen til Teaterhuset og også CPH Stage eksempler på.” 

Teaterhuset går nu i forhandlinger med forvaltningen om kriterier og krav for bevillingen. 

Læs mere om Teaterhuset her.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...