Del

I dag skydes skolesommerferien i gang over store dele af landet. Også mange af landets teatre går på ferie, men heldigvis ikke dem alle. ISCENE giver her seks forslag til teater under åben himmel, du kan opleve i juli.

Det giver en helt særlig sommerfornemmelse at se teater under åben himmel. Og der findes gode bud på scenekunst landet over for både voksne og børn.

Holberg på Grønnegårds Teatret – København

Grønnegårds Teatret i Bredgade midt i København kan du opleve Ludvig Holbergs komedie Jean de France i Charlotte Munksøs iscenesættelse.

Komedien er historien om Hans Frandsen, som efter 15 uger i Paris vender hjem, euforisk og storskrydende og med meget franske manerer. „Je m’appelle Jean de France“, lyder det fra den hjemvendte søn, som med store armbevægelser skaber røre i hele den københavnske andedam.

grønnegårds teatret teater under åben himmel
Jean de France, Grønnegårds Teatret. Foto: Bjarne Stæhr.

Alle omkring Jean prøver at skabe orden i det kaos, som hans anmassende livsappetit og ukuelige selvoptagethed igangsætter. Konventionerne for hvad der synes normalt, fornuftigt og moralsk korrekt bliver sat på en alvorlig prøve.

Jean de France spiller 30. juni – 28. august. Læs mere her

Feydeaus farce i Odense og Aalborg

I Odense kan du for 10. år i træk opleve fandenivoldsk teater under åben himmel i slotsgården ved Odense Slot, når Teatret Slotsgården præsenterer årets forestilling. I år står programmet på Johan Sarauws iscenesættelse af Georges Feydeaus farce Damen fra Natcaféen, der i løbet af sommeren også kommer forbi Aalborg og spiller ved Kunsten.

teater under åben himmel slotsgården
Damen fra Natceféen, Teatret Slotsgården. Foto: Daniel Buchwald

Da den respekterede læge Petitpont efter en hård og lang arbejdsdag, beslutter sig for at feste igennem på den populære Natcafé i byen, har han ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hans bedste ven Mongicourt dagen efter skal finde ham sovende ved middagstid, under en væltet sofa i hans konsultationsværelse. Mens Mongicourt og Petitpont evaluerer deres våde aften, vågner Crevette – en skønhed fra natcafeen – pludseligt op i Petitponts seng.

Damen fra Natcaféen spiller i Odense 17. juli – 21. august og ved Kunsten i Aalborg 24. – 29. juli. Læs mere her.

Musikforestilling om Thit Jensen – Kgs. Lyngby

Er du mere til ny dramatik, så har Teatergrad en ny musikforestilling om Thit Jensen på programmet, når de spiller Valkyriens kamp i parken ved Sophienholm Kunsthal.

Thit er kvindekampens ”superstjerne” med sine foredrag og tanker omkring frivilligt moderskab og prævention, i en tid, hvor der slet ikke eksisterer et sprog for dette. Hun var lige dele elsket og hadet for sine revolutionerende tanker. Med landsdækkende foredragsturnéer, over 45 udgivne bøger og fast spaltetid i landets aviser var Valkyrien den mest læste forfatter i sin samtid.

valkyriens kamp teatergrad teater under åben himmel
Valkyriens kamp, Teatergrad. Foto: Per Morten Abrahamsen

LÆS OGSÅ: Danner – Stærkt match mellem by og fortælling

Fortællingen om Thit Jensen er fortællingen om den moderne kvindes frigørelse i politisk, kunstnerisk og seksuel forstand. Om forfatteren, dramatikeren, debattøren og foredragsholderen der sætter hele sit liv ind på at skabe ligestillede vilkår mellem kønnene. 

Valkyriens kamp spiller ved Sophienholm Kunsthal 30. juni – 13. august. Læs mere her.

Masser af gadeteater i Helsingør

I slutningen af juli byder Helsingør Teater voksne og børn til sprudlende gadeteaterfestival, når årets PASSAGE Festival løber af stablen i byens gader, gårde og pladser.

follow me passage festival teater under åben himmel
Follow Me, Be Flat. Foto: Yngwie Scheerlinck.

Årets program til PASSAGE Festival byder på såvel danske som internationale kompagnier med oplevelser for enhver smag og aldersgruppe. Tag med til danske Secret Hotels Bankèt for bier, italienske Duo Kaos’ Time to loop eller måske belgiske Be Flats Follow Me.

PASSAGE Festival 2021 finder sted 26. – 31. juli. Læs mere her.

Teater for de yngste i Kongens Have

Marionet Teatret i Kongens Have i København er stedet, hvis du vil tage familiens yngste med for at se teater under åben himmel. Her kan alle fra 2 år opleve teatrets korte version af Pinocchio iscenesat af reumertvindende scenograf Maja Ravn, der dermed får sin instruktørdebut.

Pinocchio, Marionet Teatret
Pinocchio, Marionet Teatret. Plakatfoto

Pinocchio er Marionet Teatrets sjove og rørende nyfortolkning af eventyret om trædukken, der brændende ønsker at blive et menneske. Trædukken spiller fodbold og hænger ud med de hårde drenge i håbet om at blive mere dreng. Først da han redder sin gamle far fra druknedøden lykkes det ham at blive et menneske.

Pinocchio spiller i Kongens Have 7. juli – 15. august. Læs mere her.

Find selv vej i Svendborg

Luna Park Scenekunst er klar med deres nyeste teateroplevelse laBYrint, hvor publikum to og to sendes ud i byen og selv skal finde vej rundt. Luna Park kalder selv laBYrint for “poetisk og sanselig scenekunst om fremtiden lavet til byens mellemrum”.

Luna park scenekunst laBYrint Betina Birkjær
Fra den tidligere forestilling ByVANDring af Luna Park Scenekunst. Foto: Ard Jongsma

LÆS OGSÅ: Interview med Betina Birkjær fra Luna Park Scenekunst

Forestillingens gennemgående greb er legen. Leg i definitionen ‘en aktion, der involverer og opsluger deltagerne og fungerer ud fra et fælles regelsæt, som adskiller sig fra dagligdagens.’ laBYrint giver modspil til tanken om, at der kun er én rigtig vej at gå og lægger op til en mere intuitiv måde at navigere i verden på. Alle publikummer får hver deres individuelle oplevelse med laBYrint.

laBYrint spiller i Svendborg d. 30. juni – 11. juli. Læs mere her.