Populært lige nu

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det danske publikum og skabe en øget opmærksomhed om dansk scenekunst for resten af verden. Det...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Jul på slottet – slik for øjet og gakkede karakterer bringer julen hjem

Så er julesæsonen skudt i gang med Odense Teaters højt guldbelagte farceversion af DR’s julekalender fra 1986. Der er noget til de store og noget til de små, mens julestemningen sniger sig ind med den faldende sne, de fængende sange og de sjove karakterer.

Det sørme, det sandt, december kender nok de fleste, for den kører i rundgang hver jul som flere andre af Bodil Heisters kompositioner, der af og til tenderer operetten. Jul på slottet passede hverken med min egen eller mine børns barndom, så jeg har ikke noget forhold til denne i datiden så roste tv-kalender. Produktionen var flot og mangt et ungt hjerte bankede for Jens Zacho Böye og Hanne Stensgaard, der spillede parret i midten af juleintrigen, prins Valentin og prinsesse Miamaja.

Jul på slottet
Jul på slottet på Odense Teater. Foto: Emilia Therese.

Forstandige kvinder og tåbelige mænd

Jeg har altså ikke noget sammenligningsgrundlag og gik uhildet til forestillingen, der bestemt lever fint i sin egen ret. Martin Miehe-Renard, der skrev den oprindelige historie, har dramatiseret og instruerer. Selvom teksten er ny, er der ikke pillet ved grundhistorien, men sprogbrugen er tilpasset vor tid og iscenesættelsen hælder sig fortrinligt op af farcens greb. Ganske fint lykkes det at bevare figurernes sødme uden at fordumme dem unødigt eller træde for klodset på nutidens kønsparadigmer.

De forstandige kvinder, der ud over kloge Miamaja, som Nadia Jasmin Nielsen elegant giver moderne form, tæller nissemor Trisse, tjenestepigen Sibbe og Miamajas skrappe faster givet med pondus og glimt i øjet af Natalí Vallespir Sand, er omgivet af tåbelige mandfolk, der er styret af deres sult efter mad og magt eller blot lidt bimlende som slottets troldmandagtige Mester Astralius. Undtagen naturligvis den søde prins Valentin, der er klog som kvinderne.

Mikkel Bay Mortensen og Anders Skov Madsen får leveret ret skønne scener som det (ikke så farlige) skurkepar Grev Rabsenfuchs og hans nevø Junker Juchs, der forsøger at rane riget fra kongen. Ja, Juchs har nok ikke helt forstået sin onkels skumle plan, men han gør sit bedste på en aldeles akavet-elskelig måde. Anders Gjellerup Kochs grovædende konge og Nicolaj Jandorfs mundskænk Süsmund giver også fin dekadent gas. På loftet huserer nisserne, når de da ikke lige giver en hånd til Miamaja og julen.

Jul på slottet
Jul på slottet på Odense Teater. Foto: Emilia Therese.

Crazy lagkageafdeling

Alle hjulpet godt på vej af Benjamin La Cours opulente gyldne og pudderfarvede kostumer. Vi taler crazy lagkageafdeling her skønt spændt op mod scenografiens stramme linjer og former, der stadig åbner nye rum med en skarpt tænkt drejefunktion. Og hvorfor ikke? Julen er et eventyr, som det siges mod slutningen, så skal man da også have kostumer, der ligner en blanding af kræmmerhus og solkongens hof. Slik for øjet og helt over toppen – ikke mindst ”Når anemoner blomstrer i december” og udløser sommervejr og matchende strandpåklædning. Fortsat gylden naturligvis. Blæret visuel løsning.

Guld er der jo ellers for lidt af i kongens rige. Og da han selv er ganske velpolstret giver det udfordringer, da han skal betale krigserstatning – sin egen vægt i guld. Heldigvis er Miamaja klar med kuglerammen og nisserne fra loftet giver også en hånd med, så det alligevel kan blive jul igen i år. Jul på slottet er virkelig gedigen familieunderholdning, der konsekvent vælger at sætte tungen i kinden og skabe en fest. En god historie med sjove karakterer, der fortælles uden svinkeærinder fyldt med charme og fængende sange.

Hør Martin Miehe-Renard fortælle om transformationen til scenen her.

Seneste

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på alle måder eklektiske teaterkoncert Parents Playlist publikum i hånden og ind i forældrelivets følelser. Gennem...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson for KSelekt, hvor frie kompagnier præsenterer forestillinger på Det Kongelige Teater. I Ritual – Rejsekammeraten...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...