Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Odsherred Sommerrevy 2022 – ny velskabt revybaby

Frede Guldbrandsen letter flyvende med sin stærkt personlige og stilfærdigt nytænkende Odsherred Sommerrevy 2022, hvor regissøren er med på scenen og et stærkt hold rækker fra dagsaktuel satire til finurlig eftertænksomhed.

Enhver revy må have en direktør, der tegner revyen og forankrer den lokalt. I Nykøbing Sjælland har man i mange år været beriget med Bente Eskesen og hendes Dragsholmrevyen. Den lukkede sidste år, men til glæde for både området og alle os andre, stempler Frede Guldbrandsen nu ind med sin stærkt personligt bårne Odsherred Sommerrevy.

Odsherred Sommerrevy 2022
Kristian Holm Joensen medvirker i Odsherred Sommerrevy 2022. Pressefoto.

Barndommens land

Guldbrandsen er norsk, men mindes med salig lykke sin barndoms ferie i Odsherred, hvor man spiste chokoladepålæg til morgenmad og heppede på det danske landshold i Mexico. Siden har han slået sine folder i dansk – og mange andre landes – scenekunst, og nu mødes barndommens land og drømmen om en revy på den nye, fine scene på Odsherred Teater.

Direktørens stiller sit eget liv til rådighed som ramme for sin revy, der modigt giver revygenren et vrid. Her er langt mellem de klassiske sketchs, i stedet pibler det frem med finurlige typer og melankolske betragtninger, mens visetraditionen får stærkt, nyt liv.

Guldbrandsen har samlet et slagkraftigt og uhyre charmerende hold, der ud over ham selv består af skuespillerne Rikke Bilde og Kristian Holm Joensen, musikeren Henrik Silver og såmænd også en medspillende regissør med den skønneste sangstemme i skikkelse af regissøren Katrine Skjoldelev. De klæder hinanden umådelig godt og får skabt et eget univers, der giver den nye revy karakter fra start.

Odsherred Sommerrevy 2022
Rikke Bilde medvirker i Odsherred Sommerrevy 2022. Pressefoto.

Lavmælt inderlighed og dansende farver

Rikke Bilde er uforlignelig som Mette Frederiksen, som hun også satte på scenen i Odsherred i sidste års Flæsk, tæsk og toner. Hun er mageløs ned til sidste, nordjyske betoning og sidste magtfulde smut med øjet i en spritny, svidende tekst af Mads Keiser, der krones med sangen Mette må godt! på melodien fra Fy fy skamme skamme. 

Bilde placerer sig helt oppe i toppen af årets mange stærke statsministerparodier med denne skræmmende gode magtsatire, men hun er også inderligt vedkommende i sin egen Dumme mor om at respektere sig selv, i improvisationen over Linn Skåbers Uld inderst, hvor en mor fortæller sin søns historie, og i Trond Hansens tekst til Lionel Richies Hello om at miste sin elskede til de digitale medier. Især de to første er med deres med deres lavmælte inderlighed utraditionelle i revysammenhæng. 

Men teksterne fungerer, både i sig selv og når de spændes op mod Kristian Holm Joensens gakkede og kære typer, der til dels er genbrug, men også får nyt liv i sammenhængen. Han er skøn, når han danser farver. Han er uimodståelig som en 48-årig Spørge-Jørgen, der er meget utryg ved alle livets usikkerheder, og han er bandsat morsom som midaldrende cyklist med wildcard til Tour de France. ”Det er dælme op ad bakke”.

Odsherred Sommerrevy 2022
Henrik Silver medvirker i Odsherred Sommerrevy 2022. Pressefoto.

Depressiv kageperson

Sammen er de skønne som det pailletglitrende syng-med-parret Lars og Lone. Han aggressivt kommanderende med publikum, hun snalret og på meget høje hæle. Deres fælles højdepunkt er dog drukkammeratduetten om organdonation Du må få min ene nyre, når jeg dør. Jo, tak.

Henrik Silver akkompagnerer stilsikkert holdet og charmerer selv med Peter Vesths skønne vise Fru Pedersens bordel. Internettroldene får deres bekomst i Jantzen og Aagaards ætsende Jeg sidder her bag skærmen, mens Jon Niklas Rønnings lidt indviklede tekst Der bor en bager i Nørregade alligevel rammer hjertet rent, når den krydser sproglig politisk korrekthed – kageperson – med sundhedsregimet – økologisk spelt og soya. Stakkels bager, ikke sært han får en depression.

Bevares, der er tynde tekster imellem – og måske man skal luge lidt i de alt for brancheinterne af slagsen – men en velskabt revy er født og melder sig ind i klassen med stor personlighed og et velfungerende mix af brod, hjertevarme og musikalitet med kant.

Fakta

Tekst og musik: Mei Oulund, Knutsen & Ludvigsen, Frede Gulbrandsen, Kristian Holm Joensen, Rikke Bilde, Peter Vesth, Lars Bisgaard & Rasmus Søndergaard, Søren Anker Madsen og Jan Svarrer, Jon Niklas Rønning, Alice Tegnér, Pierre de Geyter, Mads Kaiser, Jantzen & Aagaard, Søren Kragh-Jacobsen, Carl Nielsen, Linn Skåber, Trond Hanssen, Lionel Richie, Josephine Nørring, Søren ‘Sonny’ Jensen m.fl.

Instruktion: Frede Gulbrandsen. Kostumer: Charlotte Stahrnberg. Lyd: Dennis Veilgaard. Lys: Oskar Sass.

Medvirkende: Rikke Bilde, Kristian Holm Joensen, Frede Gulbrandsen, Katrine Skjoldelev og musiker Henrik Silver.

Spiller 5. – 16. juli 2022 på Odsherred Teater.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med en generel bekymring over, at kulturen ikke får mere plads i medierne. Der bringes ikke...