Populært lige nu

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret i Maribo, der har inviteret den gale Familien Addams indenfor i en billedskøn og topmusikalsk...

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ 1984 – gedigen romanadaption af stadig aktuel fortælling

Odense Teater præsenterer en god romanadaption med 1984, der fortsat er en af de bedste og mest skræmmende fortællinger om sindelagskontrol. Med en meddigtende scenografi og små, velvalgte, moderniserende greb forløses fortællingens gru.

Vi er tættere på 2048, 100-året for Orwells roman, end på dens titelår, 1984. Men fortællingen er fortsat aktuel som de andre af forrige århundredes dystopier, der med afsæt i deres egen tids totalitarisme fremskrev fremtidens nye muligheder for sindelagskontrol. Det giver altså god mening at adaptere romanen til scenen og Julie Maj Jakobsens nænsomme gendigtning fører romansproget up to date og ind på scenen uden at ændre på dets grundtone.

Annonce
1984
1984 på Odense Teater. Foto: Emilia Therese.

Big Brother is watching you!

Mange kender romanen, eller i hvert fald begrebet Big Brother, der personificerer overvågningens magt i fortællingen. Her er privatliv for de uhyre privilegerede få, mens de fleste andre er proller, dvs. arbejdere, eller som hovedkarakteren Winston en form for administratorer, der primært beskæftiger sig med at omskrive historien, hver gang fortiden ikke flugter med ledelsens aktuelle planer.

Alle overvåges de af ”skærme” og kan derfor aldrig agere frit. Skærmene er her dels transformeret ind i scenografien, der med sine kuber i glas tilsyneladende er transparente, men også forskyder perspektivet, og dels til Rosemarie Mosbæks diabolske robot, der på dukkevis stavrer rundt. Snart eksercerer hun borgernes kroppe i morgengymnastik, snart manipulerer hun med deres tanker. Samfundet holdes sammen af en uendelig krig, hvor fjenden jævnligt skiftes ud, uden at det ændrer hverdagens gang.

1984
1984 på Odense Teater. Foto: Emilia Therese.

Desperation udløser desperate handlinger

Scenografien genskaber romanens klaustrofobiske oplevelse af at løbe vild i labyrinter uden at kunne stole på nogen. Vi fornemmer, at Winston tvivler på det store narrativ, der styrer hans verden, men det er faktisk underligt, at han så hurtigt kaster sig i armene på Julia, og decideret selvdestruktivt, at de to opsøger den magtfulde O’Brien i håbet om, at han kan bringe dem tæt på den modstandsbevægelse, der i øvrigt næppe findes, men blot er endnu et af styrets groteske greb for at holde folket i ave. Parrets naive oprør er fortællingens motor, og vi må købe, at desperation udløser desperate handlinger.

Niels Skovgaard Andersen og Cecilie Gerberg er parret, der kaster alle forsigtigheder overbord og de formår at skabe en troværdig relation, både som elskende og som potentielle oprørere. Han har mest at arbejde med og får sammen med det øvrige hold etableret en verden af undertrykkelse, hvor menneskeligheden alligevel aldrig kan helt undertrykkes – før måske til sidst. Anders Gjellerup Koch er systemets svigefulde ansigt, O’Brien. Han er ikke helt farlig nok i sit spil, men ordene hjælper på vej, da Winston knuses og til sidst hænger slapt i O’Briens arme. Torturscenerne er enkle, men fremhæver effektivt den gru, vi har frygtet for fra start.   

1984
1984 på Odense Teater. Foto: Emilia Therese.

Gedigen romanadaption

”Magten er målet,” siger O’Brien og afklæder dermed mangt en politikers slørede snak om ideologi og nødvendighed. I 1984 ejer den, der ejer sproget, også magten. Forestillingen relaterer ikke direkte den nærliggende kobling til nutidens tech- og kommunikationsproblematikker, men den kan vi også selv afkode.

1984 er en ganske gedigen romanadaption, der er meget loyal over for forlægget, men også – ikke mindst i kraft af scenografien og de små koreografier anført af robotskærmen – får skabt et eget teatralsk univers, der emmer af paranoia hos både Big Brothers tropper og folket. Hos de sidste findes dog håbet om forandring, der kan leve ud over fortællingen.

Tekst: Julie Maj Jakobsen efter George Orwells roman. Iscenesættelse: Camille Sieling Langdal. Scenografi og kostumer: Peter Schultz. Lysdesign: Turpin Napoleon Djurhuus. Lyddesign: Johannes Smed.

Medvirkende: Niels Skovgaard Andersen, Cecilie Gerberg, Anders Gjellerup Koch, Lars Simonsen, Lea Baastrup Rønne, Mikkel Bay Mortensen, Githa Lehrmann, Rosemarie Mosbæk og Asbjørn Hays Thøgersen.

1984 spiller 26. januar – 28. februar 2023 på Odense Teater.

Seneste

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

★★★★★☆ Starchitects – højenergisk hyldest til børns kreativitet

Motionhouse er tilbage på Baltoppen LIVE med en højenergisk...

★★★★★☆ Arven – fremragende ensemblespil i stærkt repertoirevalg

Arven på Det Kongelige Teater er magisk teater, man...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen løber af stablen 21.-23. april i Rønde og Ebeltoft på Djursland. Men årets program byder...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon K med den energifræsende, morsomme og poetiske LIBERTY, der fletter bidder fra hans forestillinger til...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger død over sin mor, er på Det Kongelige Teater blevet til en scenisk tung, men...