Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

Tidligere leder af Skolen for Moderne Dans: “Den politiske beslutning svækker skolens sammenhængskraft”

“Gang på gang må man spørge sig selv, hvorfor dansen får en så stedmoderlig behandling i den danske kulturpolitik,” skriver koreograf og tidligere leder af Skolen for Moderne Dans, Christine Meldal i denne kommentar.

For snart 25 år siden erhvervede Kulturministeriet i samarbejde med Statens Teaterskole og Skolen for Moderne Dans den smukke Gymnastik og Eksercér bygning på Holmen fra Forsvarets bygningstjeneste, idet Kulturministeriet havde besluttet at gøre danseuddannelsen permanent, efter den blev oprettet som forsøgsordning i 1992 – 95. Skolen havde indtil da haft lokaler på Dansens Hus, Nørrebro; et produktionssted for den professionelle dans.

Arkitekt Erik Brandt Dam forestod ombygningen i samarbejde med de involverede parter – en kostbar investering. Og resultatet blev et enestående smukt hus særlig indrettet til dansen. I 2000 lavede man den officielle indvielse af bygningen, der har en helt særegen atmosfære og arkitektur. Jeg tør godt sige, at der er tale om nogle de smukkeste studier for dans i Europa.

Vil skolen stadig tiltrække de ypperligste lærerkræfter?

Danseuddannelserne har udviklet sig fra et fire-årigt forløb til akkrediterede bachelor- og masteruddannelser med specialisering i dans, koreografi og formidling. Og de befinder sig i umiddelbar nærhed af de øvrige kunstneriske uddannelser på Holmen og det fine bibliotek, som indeholder en stor samling af fagspecifikke og relaterede materialer. 

Det er politisk besluttet at flytte bachelor-uddannelsen til Holstebro og bevare de to kandidatuddannelser på Holmen indtil videre. Uddannelsen har gennem årene formået at tiltrække nogle af de ypperligste internationale lærerkræfter, og man kan spørge, om dette kan fortsætte, når en del af uddannelserne flyttes til Holstebro? 

Risiko for fysiske skader på de studerende

Samtidig svækker man skolens sammenhængskraft både kunstnerisk, pædagogisk og økonomisk. Prisen herfor ser ud til være, at Scenekunstskolen må afgive Gymnastik og Eksercer Bygningen på Philip de Langes Allé for at bekoste nye lokaler i Holstebro. 

Hvilke lokaler, der skal udgøre kandidatuddannelsernes fremtidige hjem, er mig en gåde. De lokaler, der er til rådighed på resten af Scenekunstskolen er, mig bekendt, ikke egnede til dans. Gulvene er ikke affjedrede, loftshøjden er for lav og lokalerne for små og for dårligt ventilerede. 

Det er mere opskriften på at opbygge fysiske skader på de studerende, endnu før karrieren overhovedet er i gang. Dansen kommer med andre ord ikke til at kunne lette og folde sig ud.

30 års pionerarbejde tabes på gulvet

På Holmen befinder de studerende sig nu midt i det danske hotspot for dans i international klasse: Dansehallerne, Malmøs Dans Station, DKT, Baltoppen m.fl., der udgør et meget vigtigt input til deres uddannelse. Det findes ikke tilsvarende i Holstebro.

Uddannelsernes afgængere gør sig bemærket herhjemme men også internationalt både kunstnerisk, formidlingsmæssigt og politisk. Det er afgængere siden 1995, der nu tegner en stor del af dansen herhjemme og i internationale samarbejder.

Det er en stor fejl at splitte og flytte en del af den velfungerende uddannelse væk fra sin base, samarbejdspartnere og historik – prisen er simpelthen for høj. Man taber 30 års pionerarbejde på gulvet, opbygget gennem en kæmpe indsats af dansens ildsjæle. Gang på gang må man spørge sig selv, hvorfor dansen får en så stedmoderlig behandling i den danske kulturpolitik.

Om Christine Meldal:

1989 – 91 medlem af styregruppen der arbejdede med indstilling om oprettelse af ny uddannelse for dans i Danmark.

1992 – 95 ministerudpeget bestyrelsesmedlem for forsøgsuddannelsen.

1995 – 2012 Lærer og uddannelsesleder på danseuddannelsen. Grundlægger af den koreografiske linie, der blev permanentgjort i 2005.

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Christine Meldal
Christine Meldal
Koreograf og tidligere leder af Skolen for Moderne Dans.
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...