Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

EASTAP-konference i Aarhus: 188 teaterfolk deltager i mere end 40 paneldebatter

Dramaturgi ved Aarhus Universitet er 14.- 18. juni 2023 vært for den sjette årlige EASTAP-konference, der i afholdes i forbindelse med ILT Festivalen og IETM.

EASTAP står for European Association for the Study of Theatre and Performance. Organisationen blev grundlagt i Paris i 2017 af teaterkunstnere og -forskere som en platform for dialog og debat mellem akademisk forskning og kreativ praksis inden for teater, dans, performance og anden levende kunst.

Hvert år arrangeres en EASTAP-konference af et universitet i samarbejde med et teater eller en festival. Efter konferencer på bl.a. Theatre de la Cité i Paris, Teatro Nacional D.Maria II i Lissabon og i 2022 på Piccolo Teatro Milano, kommer EASTAP nu til Aarhus i forbindelse med ILT-festivalen og IETM, som begge finder sted i samme uge.

Internationale oplægsholdere

Under emnet “Dimensions of Dramaturgy” vil årets EASTAP-konference udforske den aktuelle udvikling inden for dramaturgien. 

“From its traditional meaning connected with the composition of a play or performance, the field of Dramaturgy has in recent years extended much to signify a wider field of facilitating human encounters and experiences, and of negotiating conflicts. At its heart is ’drama’ – a conflict about values and attitudes, and in our present world we have certainly a lot of dramas to navigate, which makes the communicative and reflective skills of dramaturgy so vital today,” udtaler Peter M. Boenisch, der 2019 har været professor ved Dramaturgi på Aarhus Universitet.

EASTAP-konferencen vil høre keynotes fra dramaturgiforskerne Maaike Bleeker (Utrecht), Janek Szatkowski (Aarhus) og Yana Meerzon (Ottawa), samt kunstnerbidrag og workshops af den anerkendte britiske scenekunstner Tim Crouch, den belgiske performanceduo Jäger Ooms , den svenske nationalscene for børne- og ungeteater Unga Klara samt af kunstnere, der også deltager i ILT-forestillingsprogrammet: Needcompany, Marina Otero og Chris Thorpe. En lang række af disse præsentationer er åbne for offentligheden.

Oplæg fra bl.a. SIGNA

I løbet af de fem konferencedage vil de 188 teaterforskere, dramaturger og scenekunstnere deltage i mere end 40 paneldebatter med temaer som for eksempel øko-dramaturgi og klimaforandringer, flersproget teater, institutionelle transformationer i teatersektoren, dekoloniale og transnationale dramaturgiske udvekslinger.

EASTAP-organisationen udpeger hvert år en associeret kunstner samt en international associeret forsker fra lande uden for Europa. I 2023 er det den danske performancegruppe SIGNA og den argentinske forsker i politisk teater, Lola Proaño Gómez, der er udpeget. Begge vil holde oplæg på konferencen, og disse vil som en lang række af kunstnerarrangementerne og keynote-foredragene i konferenceprogrammet være åbne for fagpersoner og den bredere offentlighed.

Offentligt symposium

Søndag den 18. juni afsluttes årets EASTAP-konference med et offentligt symposium, “Theatre With A Bigger Picture”. Her udveksler initiativtageren til det nyligt lancerede “Bigger Picture”-initiativ teaterinstruktør Sandra Yi Sencindiver med Sargun Oshana (Blaagaard Teater, København), Farnaz Arbabi (Unga Klara) og Julia Wissert (kunstnerisk leder af Schauspiel Dortmund, Tyskland). Arrangementet finder sted søndag den 18. juni kl. 10.30, Teater Filuren, og interesserede kan tilmelde sig her.

Læs mere om EASTAP-konferencen her.

Offentlige præsentationer under EASTAP 23-konferencen:

Associeret kunstner SIGNA.
Keynote, onsdag d. 14/6 kl. 14.20 i Matematisk auditorium E, Aarhus Universitet

Associeret forsker LOLA PROAÑO GÓMEZ
Keynote, torsdag d. 15/6 kl. 9.00, i Matematisk auditorium E, Aarhus Universitet

Artist talk med NEEDCOMPANY – Jan Lauwers og Victor Afung Lauwers
Torsdag d. 15/6 kl. 10.20, i Matematisk auditorium E, Aarhus Universitet

Artist talk JÄGER OOMS, “ Interpreting and Staging the Internet”
Torsdag d- 15/6, 14.00, Langelandsgade 139, store sal, Aarhus Universitet

Artist Talk med MARINA OTERO, Lola Proaño Gómez & Eylül Fidan Akıncı
Torsdag d. 15/6, Aarhus Teater Scala (efter forestillingen, som er en del af ILT-programmet)

Artist talk TIM CROUCH, “‘See with your ears’: a conversation on dramaturgy and imagination”
Lørdag d. 17/6 kl. 11.00, i Matematisk auditorium E, Aarhus Universitet 

Symposium “THEATRE WITH A BIGGER PICTURE” med Farnaz Arbabi (kunstnerisk medinstruktør, Unga Klara, Stockholm), Sargun Oshana (kunstnerisk leder, Blaagard Teater), Sandra Yi Sencindiver (kunstnerisk leder teater danskdansk og initiativtager til initiativet “Et Større Billede/A Bigger Picture”) og Julia Wissert (kunstnerisk leder, Schauspiel Dortmund)
Søndag d. 18.6., 10.30-12.30 i Teaterhuset Filuren, Musikhuset Aarhus

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt...

Hermed en opfordring til en fortsat fagstærk dialog om kritik

På ISCENE bringer vi omkring 300 anmeldelser om året....

Horsens Teaterfestival 2023 – alsidigt program med tiltro til de unge

I den forgangne weekend var gader, pladser og sale...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt show, der ikke giver sig ud for at være noget som helst andet og som...