Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

DYNAMO Circus Festival 2023 – skarpt kurateret i laid back-rytme

DYNAMO Circus Festival 2023 løb af stablen på Byens Ø i Odense i sidste uge. Det var femte udgave af festivalen og den var spækket med cirkusforestillinger af høj karat.

Området på Byens Ø omkring DYNAMO Workspace summede stille af cirkus fra tidlig eftermiddag. Børn og voksne var i gang på cirkuslegepladsen, hvor DYNAMOs egen forening for cirkustræning var hjælpsomme værter for de nysgerrige, der havde lyst til at prøve kræfter med jonglering og akrobatik.

Annonce
Dynamo Festival 2023
Multiverse på på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea

Det tyste rum og det flabede svæv

Torsdag startede sceneprogrammet inde med den tyste Multiverse med artisten Marie-Andree Robitaille. I en lyscirkel står hun klædt som en astronaut i den ellers helt sorte sal, der understøtter oplevelsen af at befinde sig i det ydre rum. I en kombination af koreografi og en form for objektmanipulering med store stykker alufolie a la redningstæpper bevæger hun sig mellem os. Hendes egne lyde og tæppernes susen stiger og falder i en hypnotiserende, monoton insisteren. Måske vil det se sådan ud, hvis det sidste menneske på jorden er en cirkusartist. Forestillingen indgår i artistens PhD-project Circus as Practices of Hope.

Fra det indadvendte perspektiv gik turen udenfor, hvor belgisk-franske Collectif Malunés med forrygende frækhed og tempo trak trådene til samtidscirkus’ forbindelse til punk op med deres hæsblæsende, luftakrobatiske We Agree to Disagree, hvor tilskuerne konstant udfordres. Ikke blot af suget i maven, når artisterne svæver højt under sommerdagens sol, men også når kompagniets flabede humor bliver vendt mod os og med sin brod prikker til vores ideer om demokrati. Cirkuskunst med dybe rødder og svimlende perspektiv. Den absolut mest overdådige og livsbekræftende oplevelse blandt mange på dette års festival.

Dynamo Festival 2023
We agree to Disagree på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea

Rablende frugtjonglering og poetisk solonørderi

Det multinationale kompagni Los Putos Makinas havde jongleringsforestillingerne Petreoleo og Tutti Frutti med på festivalen. Den første nåede jeg ikke at se, den anden åbnede fredagens program med en eksplosion af tindrende, absurd galskab. Løseligt struktureret af dansetrin og en vifte af jongleringsteknikker i et tempo så fræsende, at en del greb og trin glippede. Alligevel måtte jeg overgive mig til latteren i den tsunami af kostumeskift og ikke mindst spring mellem universer fra hofsalen til saloonen, fra guerillasoldaten til Ku Klux Klan-agtige typer og bananer. Ja, frugt spiller en markant rolle i denne leg med magt og dominans, der i al galskaben tager det satiriske bid hjem.

Dynamo Festival 2023
Tutti Frutti på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea

Endnu et stemningsskift ventede på pladsen, hvor hollandske Luke Brantjes soloforestilling med det sigende navn Lone gik i gang. Ganske alene var han, og så alligevel ikke. Han bærer en tung pude ind, der bliver hans makker i udforskningen af tyngdekraften på hans teeterboard, som han også monterer i flere nærmest Storm P-agtige konstruktioner, der hjælper ham til at flyve højt op fra boardet. En finurligt nørdet, men også poetisk forestilling om at hvile i sit eget selskab.

Dynamo Festival 2023
LONE på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea

Luftbåren samhørighed og rullende ekvilibrisme

I den bagende eftermiddagshede havde det multinationale kompagni Kaaos Kaanos udendørs premiere på deres fortryllende, eksistentielle hyldest til det menneskelige fællesskab, It’s Warmer Under the Snow. De fem artister bevæger sig nærmest som én krop og holder hinanden fast med blikke og smil. Som krablende insekter indtager de deres enkle stillads, hvorfra de hopper, kaster, svinger sig selv og hinanden i betagende formationer brudt af ture mellem os, to mand høj, tre mand høj og i klumpede grupper. Den kærlige samhørighed formelig strømmer ud fra denne originale fortolkning af partnerakrobatik.

Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea
Its Warmer Under The Snow på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea

Atter indenfor i mørket venter vi spændt på den forhypede The Vessel med svenske Gustaf Rosell, canadiske Sarah Lett og danske Mikkel Hobitz. Vessel betyder fartøj og de tre ekvilibristiske artister tager os på en rejse, der udfordrer tyngdekraften og sammentænker jonglering, Cyr-hjulet og Chinese Pole til en organisk enhed af frit flydende leg med tyngdekraften. Hver især fremragende på deres felt, tilsammen en unik enhed, der både rammer det ordløse suk og skaber fortællinger.

Dynamo Festival 2023
The Vessel på Dynamo Circus Festival 2023. Foto: Cosmin Cirstea.

Festivalstemning i top ved havnefronten

DYNAMO Circus Festival 2023 bød også på et brancheseminar over tre dage, lancering af den nye Brancheforening for Dansk Samtidscirkus, åben artistscene, koncerter og konkurrencen Sail in Circus Cinema med ét minut lange cirkusfilm, der blev vist på havnekajen.

Festivalen har en laid back-rytme, hvor skarpt kuraterede og varierede forestillinger med høj karat mikses med andre aktiviteter på pladsen. Det giver den helt rigtige festivalstemning for branche, artister og publikum, der blander sig livligt på pladsen og ved havnefronten, hvor man kan tage en stille stund eller et dyp, inden nye oplevelser og samtaler kalder.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce