Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Udenfor lands lov og ret – intenst true crime drama

Parkteatrets ungdomsforestilling Udenfor lands lov og ret er Simone Isabel Nørgaards skarpe genfortælling af en kriminalgåde fra 1842, der i Kasper Sejersens iscenesættelse bliver en intens publikumsoplevelse for alle fra 13 år.

“Hvis bare nogen havde holdt øje, så havde vi nok ikke gjort det…”

Med publikum siddende i en cirkel omkring sig – som vidner i en intim retssal – gennemgår de tre skuespillere Karen Nielsen, Kristian Høgh Jeppesen og William Bach Jacobsen Halken hændelsesforløbet omkring et rovmord, der fandt sted i den lille by Venslev i Hornsherred i 1842.

Venslev er, som de tre fortæller os, en by, hvor lovløsheden hersker. I hvert fald indtil det grusomme mord på en hel familie, der får en ny politimand til byen, som gennem grundig efterforskning og vedholdenhed får sat en stopper for byens kriminelle løbebane.

Udenfor lands lov og ret, Parkteatret. Foto: Cæciliie Philipa
Udenfor lands lov og ret, Parkteatret. Foto: Cæciliie Philipa

Karismatisk og skræmmende

En aften myrdes et ægtepar og deres søn koldblodigt i eget hjem. Et mord, der får Kristian Høgh Jeppesens barske politimand til byen for at opklare sagen. En vanskelig opgave i en by, hvor politiet er fjenden og alle passer deres eget og intet har set. Høgh Jeppesen er stærk og powerfuld i sin karismatiske fremtræden med sit intense blik. Til tider næsten skræmmende, som når han bærer en geværkolbe rundt blandt publikum og spørger, om vi har set den før.

William Bach Jacobsen Halken indtager rollen som den hovedmistænkte i mordsagen. En tilsyneladende forsagt ung mand, der bor alene sammen med sin mor. Han reagerer på Høgh Jeppesens forhør med en let sitren i ansigtet og læber, der – næsten som en ufrivillig spasme – lydløst bevæger sig, som forsøgte de at svare på de spørgsmål, som deres ejermand nægter. Bach Jacobsen Halken formår at udfylde rollen som den tiltalte, den måske-skyldige, så han på én og samme tid fremstår kuet og usikker men også særdeles udspekuleret.

Omkring de to mænd bevæger Karen Nielsen sig ud og ind af diverse roller. Blandt andet som den tiltaltes mor, der manisk vasker blod bort med “salt og koldt vand. Så koldt, at jeg ikke kan mærke noget”.

Udenfor lands lov og ret, Parkteatret. Foto: Cæciliie Philipa
Udenfor lands lov og ret, Parkteatret. Foto: Cæciliie Philipa

Kontrastfuld lyssætning

Udenfor lands lov og ret er teater for unge skåret ind til benet. En cirkel af plader dækker gulvet under os og en enkelt lodret metalstang i midten udgør Sebastian Justs scenografi, der bringes til live gennem hans effektfulde lyssætning, der spiller på kontrasterne i den mørke hal, hvor vi under Aprilfestival oplever forestillingen.

Skarpt modlys lader skuespillerne fremstå som mørke silhuetter og forstærker fornemmelsen af at være under konstant forhør. Indimellem vekslende med det totale mørke, der forstærker det skræmmende i den koldblodige fortælling. Lokalet omkring os fyldes af Kasper Sejersens blide lydbillede med alt fra fuglekvidder til summen af mange menneskestemmer. Diskret men meget stemningsskabende.

Dramatiker: Simone Isabel Nørgaard. Instruktør og lyddesign: Kasper Sejersen. Dramaturg: Anja Ohlsen. Scenograf og lysdesign: Sebastian Just. Kostumier: Anita Helene Nielsen.

Medvirkende: Karen Nielsen, Kristian Høgh Jeppesen og William Bach Jacobsen Halken.

Oplevet på Aprilfestival 2023. Spiller på Parkteatret og i Ådalen i december 2023.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...