Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Nyt netværk vil styrke dans og koreografi i Danmark

Bora Bora, Dansehallerne, Teater Momentum og Aaben Dans er gået sammen om at etablere et nyt nationalt netværk for dans og koreografi. Hensigten med netværket er at understøtte kunstformens udvikling og at styrke koreografernes mulighed for at producere og præsentere i hele landet. De fire danseaktører har lavet en fælles analyse af behovene inden for dans og koreografi, og helt centralt står behovet for stærkere relationer og øget udveksling på tværs.

Dialogen mellem Bora Bora, Dansehallerne, Momentum og Aaben Dans tog fart i 2022, og i foråret 2023 har Bikubenfonden tildelt de fire aktører vigtige udviklingsmidler til et pilotprojekt for netværket med to praktiske nedslag.

I det første nedslag, som afvikles dette efterår med præsentation i december og januar, samarbejder de fire organisationer om at programmere og turnere en on tour-version af formatet Aabent Laboratorium, som Aaben Dans har drevet siden 2012 med fortløbende udvikling. I det andet nedslag kuraterer de fire organisationer i fællesskab en kommende dansk-baseret produktion, som de sammen co-producerer og co-præsenterer i 2024. 

Listening party, Ásrún Magnúsdóttir på Bora Bora under Move Your Mind 2022. Foto: ISCENE
Listening party, Ásrún Magnúsdóttir på Bora Bora under Move Your Mind 2022. Foto: ISCENE

Initiativer, som kan styrke branchen

Med afsæt i de praktiske erfaringer fra pilotprojektet vil Bora Bora, Dansehallerne, Momentum og Aaben Dans udvikle en fremadrettet model for netværket. Det er de fire organisationers ambition, at flere aktører bliver aktive partnere i netværket.

“Vores vision er at skabe et stærkt nationalt netværk for udvikling, produktion og præsentation af dans og koreografi i hele landet. Vi vil gerne tage et større, fælles ansvar for udviklingen og vi tror på, at vi kan lykkes ved at samarbejde tættere og få flere aktører med i samarbejdet. Det er nyt, at fire af dansens centrale aktører går sammen for at udvikle nye initiativer, som kan styrke branchen og kunstnerne. Vi tror på, at vi ved at samarbejde mere og på nyskabende måder kan få dansen til at gøre en større forskel i flere menneskers liv,” udtaler Lotte Kofod Ludvigsen, Teaterchef på Bora Bora.

“Jeg er så glad for, at vi får chancen for at teste denne idé. Det er ekstremt vigtigt, at vi fire organisationer, der er grundlæggende for kunstformen i Danmark, samarbejder mere. Vi, der præsenterer, producerer og præsenterer store dele af dansen i Danmark. Vi ønsker at samarbejde om format, produktion og præsentation. Det er vigtigt for de kunstnere, der får den støtte, de har brug for til et bæredygtigt arbejdsliv; det er vigtigt for kunstformen, der får en større synlighed; og ikke mindst er det vigtigt for publikum, der får mulighed for at se mere af al den fantastiske dans og koreografi, der skabes her i landet,” siger Danjel Andersson, Direktør for Dansehallerne.

Sisterhood, Aaben Dans. Foto: Morten Arnfred
Sisterhood, Aaben Dans. Foto: Morten Arnfred

Skal få kunsten ud til et bredere publikum

“Vi ønsker at bringe Momentums snart 20-årige erfaring med at udvikle ny scenekunst, co-producere og kuratere et bredt udvalg af frie grupper i spil og på den baggrund skabe udviklingstiltag, der kan opfylde både et aktuelt behov og have fokus på fremtiden. For Momentum handler bæredygtig produktion selvfølgelig om klima og økonomi, men det handler i høj grad også om at sikre et større fællesskab i og omkring kunsten, dette i produktion og i relation til samskabelse på tværs af scener og grupper, men også i forhold til få kunsten ud til et bredere publikum, på flere scener rundt i landet,” siger Jeppe Sand, Direktør for Teater Momentum.

“Pilotprojektet skal gøre os klogere på hinandens arbejdsmetoder og kunstneriske fokus, så det kan danne afsæt for langt flere samarbejder fremover. Vi har jo som huse ret forskellige opdrag og vilkår, så det er interessant at kunne finde det, der knytter os sammen. Og at skabe bedre vilkår for den kunstneriske kraft, der findes blandt dansere og koreografer, er et oplagt fælles fokus!” udtaler Direktør i Aaben Dans, Lisbeth Klixbüll.

Odysseus må dø! på Teater Momentum. Foto Zuhal Kocan.
Odysseus må dø! på Teater Momentum. Foto Zuhal Kocan.

Pilotprojektets to dele

Aabent Laboratorium – on tour er et format for kortere værker, der er enten færdige eller klar til at møde et publikum. De fire organisationer har udsendt et open call og vil udvælge et antal kortere værker, som indgår i et samlet program.

Aabent Laboratorium – on tour præsenteres af alle fire organisationer som følger:
7.12.23: Aaben Dans
11.01.24: Momentum
25.01.24: Dansehallerne i Dansekapellet 
30.01.24: Bora Bora

I oktober 2023 kuraterer de fire aktører et danskbaseret danse- eller koreografisk projekt, som de efterfølgende samarbejder om at co-producere mhp. at understøtte kunstneren og projektet bedst muligt. Præsentation af den færdige forestilling hos alle fire organisationer sker i november-december 2024. 

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt...

Hermed en opfordring til en fortsat fagstærk dialog om kritik

På ISCENE bringer vi omkring 300 anmeldelser om året....

Horsens Teaterfestival 2023 – alsidigt program med tiltro til de unge

I den forgangne weekend var gader, pladser og sale...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt show, der ikke giver sig ud for at være noget som helst andet og som...