Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Det kan du opleve på festivalen med monologer på Teatret Gruppe 38

Otte monologer indtager salen hos Teatret Gruppe 38 under Danmarks største monologfestival ENESTÅENDE – Solo Performance Festival, der i år afholdes for sjette gang. Festivalen har til formål at fremhæve, hvor stærk en indvirkning den veludførte monolog har på sit publikum, og hvor uendeligt mange udtryk genren har.

Nogle tænker måske på monologer som en genre med en skuespiller, der leverer en lang, tør, gammeldags enetale på en mørk scene. Men med ENESTÅENDE Festival ønsker Teatret Gruppe 38 at vise, at det ikke er tilfældet i dag. Programmet er sammensat af både danske og internationale samtidsmonologer, som tilsammen byder på masser af humor og satire, musik, dramaer, dans, videokunst og meget mere. 

Tidligere leder af Teatret Svalegangen og tidligere medlem af Kunstrådet i Aarhus Kommune, Niels Andersen, er sammen med Teatret Gruppe 38 festivalens initiativtager og producent. 

En skæbnefortælling af og med Florence Espueut-Nickless åbner ENESTÅENDE Festival 2023. Foto: Paul Blakemore

“Jeg har arbejdet med professionel scenekunst i snart 50 år. Jeg har set tusindvis af forestillinger, og for mig har nogle af de stærkeste og mest nærværende oplevelser i mørket været dem, hvor der kun er én skuespiller på scenen. Monologen kan noget helt særligt, her er alt skrællet væk, du er helt tæt på og kan høre åndedrættet og lugte sminken. Monologen er en lidt overset genre, og derfor tog vi for 10 år siden initiativ til at fejre den med biennalen ENESTÅENDE. Siden er det blevet til ikke mindre end seks velbesøgte udgaver af denne festival, hvor vi hylder genren,” siger Niels Andersen om arbejdet med ENESTÅENDE Festival.  

LÆS OGSÅ: ISCENEs reportage fra ENESTÅENDE Festival 2021

Hyldest til arbejderklassen og ungdommen  

Det unge, britiske skuespiller- og dramatikertalent, Florence Espueut-Nickless, åbner festivalen med sin  debut-forestilling En skæbnefortælling. I forestillingen kæmper den unge Destiny, der er bosat i et af Englands fattige boligområder, for en lysere fremtid fuld af glamour. Det gør hun med en ambitiøs og nødvendig fandenivoldsk attitude.

I monologen tager Florence Espeut-Nickless med udgangspunkt i egne erfaringer fat i nogle af tidens mest debatterede sociale problematikker som #metoo, vold mod kvinder og social ulighed i samfundet generelt. Forestillingen skildrer derudover både den sårbarhed, der rammer unge, når krav og forventninger bliver svære at håndtere, og den udsatte position, som unge, der vokser op under mere trange kår, står i. En problematik, der også er aktuel herhjemme, hvor over 50.000 danske børn og unge i dag lever under fattigdomsgrænsen.

En skæbnefortælling spiller på festivalen 26. – 27. oktober.

Fra den dybeste flaskebund til scenen 

Den personlige historie er også udgangspunktet for monologen Det der drikker af og med Olaf Højgaard, som lige nu også er aktuel i biograffilmen Bastarden instrueret af Nikolaj Arcel. Monologen er en fiktiv, men stærkt personligt inspireret fortælling.

Olaf Højgaard, som selv har kæmpet sig vej ud af et alvorligt alkoholmisbrug, er både skuespiller i og dramatiker på forestillingen. Gennem monologen skildrer han misbrugets grumme kløer råt for usødet, når han med lige dele styrke og sårbarhed står alene på scenen.

Det der drikker spiller på festivalen 1. – 2. november.

monologer Om ikke nu hvornår så spiller på Enestående festival 2023. Foto: Nis Bank-Mikkelsen
Nis Bank-Mikkelsen optræder på ENESTÅENDE Festival 2023 med Om ikke nu hvornår så? Pressefoto

En genre til store og små 

Blandt de otte udvalgte monologer kan publikum også opleve den musikalske forestilling Om ikke nu, hvornår så? med skuespiller Nis Bank-Mikkelsen, som mange blandt andet husker fra satireprogrammet Rytteriet på DR, hvor han læser højt med sin betagende, mørke stemme. Forestillingen er en iscenesættelse af Primo Levis kendte roman af samme navn, og med på scenen har Nis Bank-Mikkelsen to musikere til at levere live klezmer-musik.

Om ikke nu, hvornår så? spiller på festivalen 31. oktober.

ENESTÅENDE Festival præsenterer desuden flere monologer, der også er rettet mod børnefamilier. Fx den  ordløse, humoristiske Mutters alene fra Holland, der med skuespiller og danser Toon Kuijpers på scenen viser opfindsomme og underholdende vinkler på det at føle sig hjemme.

Mutters alene spiller på festivalen 28. oktober.

ENESTÅENDE – Solo Performance Festival afholdes hos Teatret Gruppe 38 26. oktober – 5. november 2023. Se hele programmet her.

LÆS OGSÅ: Det hemmelige bibliotek – eventyrligt fortælleteater

Seneste

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...

Revy Danmark modtager midler til fejring af revyens 175 år 

Kulturministeriet meddeler i en pressemeddelelse i dag, at et...
Annonce
Annonce

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard