Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Ina-Miriam Rosenbaum modtager Teaterpokalen 2023

Foreningen Danske Teaterjournalister har i går kåret årets modtagere af de tre teaterpriser, Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen. Prisoverrækkelsen fandt sted på Folketeatret i København, hvor prismodtagerne blev fejret af teaterjournalisterne sammen med teaterkolleger, teaterchefer og teaterorganisationer.

Det tre priser gives til personer, som har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats i dansk teater i det seneste år. Teaterprisernes pengebeløb er bevilget af Slots- og kulturstyrelsen.

Teaterpokalen

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris og bliver af mange scenekunstnere anset for at være den mest prestigefulde pris i Danmark. Modtageren vælges af teaterjournalisterne blandt seks nominerede. 

I år faldt valget på den erfarne skuespiller og kunstnerisk leder af Off Off/Produktion, Ina-Miriam Rosenbaum. Ina-Miriam Rosenbaum modtager Teaterpokalen for sin enestående præstation i Arendt – at se i mørke skabt i co-produktion mellem Off Off/Produktion og Odense Teater.

Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum modtager Teaterpokalen 2023 for sin præstation i Arendt - at se i mørke. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister
Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum modtager Teaterpokalen 2023 for sin præstation i Arendt – at se i mørke. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister

Teateranmelder ved Weekendavisen, Asker Hedegaard Boye, holdt talen for Ina-Miriam Rosenbaum og begrundede blandt andet valget af pokalmodtageren i 2023 med følgende ord:

”Dit portræt er lysende tålmodigt og dog rastløst smidigt. Det hele er så modent og afbalanceret, fuld af alvor, men også opsparet, optimistisk livskraft, der er for klog til at forsvinde i den ene eller den anden grøft.

I brunt nylon, habitjakke, hvid skjorte, laksko og sømmelig nederdel ikke alene genopvækkede du Hannah Arendt, den store tysk-amerikansk-jødiske tænker og overlever, men lod hendes tænkning spilkoge. En tænkning, vi har så uendelig meget brug for i disse aggressive, deklamatoriske år. 

(…) Din scenekunst er og bliver et velgørende korrektiv til den forfængelige, selvoptagede kunst. Ligesom din politiske indignation og drivkraft frembyder et alternativ til den forudsigelige agitation.”

Ina Miriam Rosenbaum takkede for de rosende ord med spørgsmålet, hvordan takke for det?

”I teaterjournalister har om nogen været vidne til mine 40 år som freelance, hvor jeg har måttet banke på hos teatercheferne for at få et sted til at opføre mine forestillinger. Jeg kunne godt fra nu af tænke mig at opleve, at denne teaterpris kunne hjælpe mig til at åbne døren til en scene at spille på,” sluttede hun til bragende bifald.

Teaterpokalen er ledsaget af 50.000 kr. og en unika sølvskål fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl.

Teaterkatten

Teaterkatten er en instruktørpris. Den blev i år givet til instruktør Joy-Maria Frederiksen for hendes iscenesættelse af Cirkusrevyen 2023 i Teltet på Bakken. Det er første gang siden prisens indstiftelse i 1933, at Teaterkatten gives for en revy.

Instruktør Joy-Maria Frederiksen modtager Teaterkatten 2023 for Cirkusrevyen. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister
Instruktør Joy-Maria Frederiksen modtager Teaterkatten 2023 for sin iscenesættelse af Cirkusrevyen 2023. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister

Anmelder Morten Buckhøj holdt talen for Joy-Maria Frederiksen. Han kaldte det en historisk, men ikke overraskende begivenhed, at en revyinstruktør modtog Teaterkatten. Derudover motiveredes valget af prismodtageren med følgende ord:

”Cirkusrevyen 2023 er den bedst iscenesatte revy, jeg nogensinde har set, og det er en personlig triumf for dig. Du instruerer med en særlig musikalitet, og vi glæder os allerede til maj næste år. (…)

Udover Cirkusrevyen – der vejer tungest – så stod du også allerede i februar for den musikalsk swingende komedie Soulmates i Randers, og ikke mindst den sprudlende underholdende crazy-komedie Dracula og det store blodbankgebyr under åben himmel i Holbæk Museums charmerende gård. Du gav Dario Fos gamle, gakkede inflationsfarce nyt aktualiseret liv i Vi betaler ikke! på Nørrebro Teater, hvor du så også lige rundede året af med at stå for instruktionen af genopsætningen af Anastacia Nørlunds Jytte fra markering er desværre gået for i dag, der netop nu spiller for røde lamper – jeg så den forleden, den er bestemt ikke blevet kedeligere!”

”Jeg er glad og stolt, for sådan en pris har jeg aldrig modtaget før. Det var også først sidste år, at jeg fandt ud af, at det var på tide, at jeg tog mig selv alvorligt som instruktør,” sagde en storsmilende Joy-Maria Frederiksen i sin takketale.

Teaterkatten er ledsaget af 25.000 kr., samt en unika lagkagekniv i sølv fremstillet af sølvsmed Manuel Sjødahl. 

Initiativprisen

Initiativprisen 2023 er teaterjournalisternes anerkendelse af et enestående initiativ på teaterområdet. Dette års prismodtager er Blaagaard Teater på Nørrebro for teatrets stærke og vellykkede transformation til at være et velbesøgt lokalt teater, der taler direkte ind i samtiden med autentiske fortællinger, der kan mærkes.

Teamet på Blaagaard Teater modtager Initiativprisen 2023. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister
Teamet på Blaagaard Teater modtager Initiativprisen 2023. Foto: Foreningen Danske Teaterjournalister

Teateranmelder ved ISCENE, Anne Liisberg, begrundede valget af prismodtageren i 2023 og sagde blandt andet følgende i sin tale:

“I hører mig ikke plædere for kunstens nytteværdi. Det spor overlader jeg gerne til kulturministeren. Men både han, politikere og embedsværk burde slå ørerne ud og lytte til jer, der formår det, som mange bare snakker om. Publikumsudvikling handler ret beset om at sætte noget på scenen, som taler til publikum. Ikke noget, der nusser dem på kinden og taler dem efter munden, men noget, der taler ind i deres virkelighed. Noget, der skaber glæde, frustration, indsigt, udsyn og fællesskab. Noget, der med klicheens ord giver os det, vi ikke vidste, vi havde brug for. Scenekunst, der taler ind i samtiden, men også står i sin egen kunstneriske ret. Det har I gjort”.

Den tidligere kunstneriske leder af Blaagaard Teater, teaterinstruktør Sargun Oshana, takkede for prisen og sagde: ”Vi er superstolte over de flotte ord. Jeg har aldrig troet på, at man kan trække folk i teatret, men på vigtigheden af at blive set og blive set så længe. Vi er en platform, der tør give det fremmede en stemme.”

Konstitueret leder af Blaagaard Teater, Mie Kanø, takkede også for Initiativprisen: ”Det betyder så meget, når man står op om morgenen og skal sørge for, at andre bliver set. Vi håber, at vi også kan blive jeres stamteater. Mange tak for anerkendelsen.” 

Initiativprisen ledsages af 15.000 kr. samt et diplom med en skøn tegning skabt til formålet af teatertegner Erik Werner.

Seneste

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...