Populært lige nu

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på KLAP Festival i Esbjerg

KLAP - Teaterfestival for små og store, der før hed Aprilfestival, afholdes i år i Esbjerg. Festivalen afvikles 14.-21. april. Årets program byder på...

De glemte kroppe i moderne dans

Foreningen for integreret moderne dans har 10-års-jubilæum og inviterer i den anledning til Festivalen PÅ TVÆRS den 12.-14. april. Kunstnerisk leder Janne Weidinger Kristensen...

★★★★★☆ Aarhus Revyen 2024 – ung, blæret musikalsk revy har karakter

Aarhus Revyen, Hermans, Tivoli Friheden
Annoncespot_imgspot_img

Odysseen set fra kvindens perspektiv – interview med Out of Balanz

Out of Balanz har givet Odysseen et twist og reaktualiserer fra 7. marts den græske myte om kong Odysseus som performancekoncert på AFUK Scene. Lovely Cheeks Dissolved in Tears har underteksten De 10 nye sange fra sovekammeret og kan opleves som det album, Odysseus kone Penelope lavede i de 20 år, hvor hun holdt fortet hjemme og ventede på, at han skulle vende tilbage fra krigen. Vi har talt med folkene bag om, hvad myten kan fortælle os om liv, køn og handlefrihed i dag.

“Den græske mytologi får mange til at tænke på obskure historier om guderne og gudinderne, vilde ekstravagante udyr og heltes vanvittige opgaver. Det interessante ved de græske myter er, at de i sig selv er langt mere komplekse, end man skulle tro. Disse myter forbliver sande i dag, tror jeg, fordi de viser os ekstremerne af vores oplevelser: krig, kærlighed og tab, pludselige og katastrofale begivenheder, radikale skift af formuer, tilsyneladende vilkårlige begivenheder, der ændrer vores liv. De beskæftiger sig kort sagt med hvad det er at være et menneske”, siger Katrina Bugaj.

De beskæftiger sig kort sagt med hvad det er at være et menneske

“Ja, vi lever i en ekstrem tid, så måske er det også derfor, vi er tiltrukket af græske myter især nu”, supplerer Troels Hagen Findsen, da jeg spørger, hvorfor de har kastet sig over Homers helteepos Odysseen om den græske konge af Ithaka, Odysseus’, deltagelse i krigen om Troja og hans lange rejse hjem efter byens fald.

Odysseen
Troels Hagen Findsen og Camilla Bang/aka Tigermor i Lovely Cheeks Dissolved in Tears. Foto Katrina Bugaj.

En berømt – og overset – midaldrende kvinde

Katrina Bugaj og Troels Hagen Findsen, der udgør kernen i kompagniet Out of Balanz flytter i forestillingen Lovely Cheeks Dissolved in Tears fokus fra Odysseus til Penelope.

  “Homers store digt er en kompleks artikulation af kønsdynamikker, der fortsat forfølger os. Kvindelige stemmers tavshed og farerne ved kvindelig handlefrihed er centrale problemer i digtet”, forklarer Katrina Bugaj, mens Troels Hagen fortsætter: “Ved at flytte Penelope fra sidelinjen til centeret af vores koncert giver vi stemme og plads til en berømt – og berømt for at være overset – midaldrende kvinde.”

  Kvindelige stemmers tavshed og farerne ved kvindelig handlefrihed er centrale problemer i digtet

  “Penelope laver meget af det, man kan kalde det usynlige arbejde i Odysseen. Hun opdrager sin søn, passer på hjemmet, væver i årevis. Jeg tror, at vi som kultur, er begyndt at tale mere om det usynlige arbejde og den generelle forskelsbehandling, kvinder udsættes for, i hjemmet og på arbejdsmarkedet, i videnskaben og i historien, i medierne”, uddyber Katrina Bugaj historiens aktualitet, der altså knytter sig til det intime og ikke har reference til vor tids aktuelle krige.

  Historien indefra

  Lovely Cheeks Dissolved in Tears er ikke en genfortælling af historien om Odysseus og Penelope – det er tænkt som en intim koncertperformance. Det er historien indefra, historien om kvinden, gift ung, efterladt i 20 år, mens hendes mand går i krig”, forklarer Katrina Bugaj og fortsætter:

  Selvfølgelig er krig en del af historien og af hendes liv, men det er krig på afstand

  “Vi har valgt at flytte fortællingen væk fra Odysseus og det store narrativ om krig, og sætter fokus på Penelope og mikrofortællingen om kvinderne, der holder fortet kørende derhjemme. Selvfølgelig er krig en del af historien og af hendes liv, men det er krig på afstand. Set fra de efterladte hustruers synspunkt. Og set fra de bekymrede mødres, bekymrede for at deres sønner følger i faderens fodspor. Kommunikeret gennem Camilla Bangs (Tigermor) bevægende, kraftfulde stemme og den energi, duoen bringer til projektet.”

  Odysseen
  Camilla Bang, Katrina Bugaj og Troels Hagen Findsen. Foto Simon Brinck.

  Det ultimative billede på tale og frihed

  Troels Hagen Findsen fortæller, at Out of Balanz har arbejdet med formatet performancekoncert en gang før. “Men det er første gang, vi har skrevet og skabt sange på den her måde med en komponist. Vi har haft lyst til at arbejde med Tigermor længe og det har været en fantastisk proces. Hvis ikke man allerede er en fan af hende, så tror jeg, man vil være det, når man oplevet det her”, siger han og peger også på, at man mener, at episke græske fortællinger som Odysseen oprindeligt blev sunget. “Så ideen om at skrive sange var der fra begyndelsen af”, fastslår han.

  Nogle albums tager bare lang tid at lave

  “Ja, og fugle i Homer er det ultimative billede på tale og frihed”, supplerer Katrina Bugaj og fortsætter: “I Odysseen er Penelope beskrevet som en “pale gray nightingale”, der “sits among the leaves / that crowd the trees”, som ikke kan flyve, men hvis pludren er en “symphony of sound.” Så det inspirerede os til at give slip på at skulle genfortælle Odysseen og skabe et narrativ, men i stedet dykke ned i Penelopes følelsesliv og musik. Så gik vi i gang med Camilla med at skabe og skrive Penelopes første album, som vi forestiller os, hun ville skrive det, da hun sad og ventede på Odysseus i ca. 20 år. Nogle albums tager bare lang tid at lave”.

  Forestillingen er ifølge Katrina Bugaj for alle, der kan lide koncerter, live instrumenter og exceptionelle vokaler, og også for dem, der kan lide nye greb på klassikere og dem, der holder af Odysseen.

  Seneste

  C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

  Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

  Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

  Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

  Nyhedsbrev

  Annonce

  Udforsk videre

  C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

  Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er...

  Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

  Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter...

  ★★★★☆☆ Bone Whispers og Urbane Saints – Dansehviskere på himmelfart

  Lene Boel og det internationale kompagni, Next Zone, havde...
  Annonce
  Anne Liisberg
  Anne Liisberg
  Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
  Annonce

  C!CAF 2024 – et udsnit af samtidscirkus netop nu

  Tredje version af Copenhagen Circus Arts Festival (C!CAF) er netop løbet af stablen med forestillinger i Den Grå Hal og aktivitetsprogram med workshops, oplæg...

  Ny leder for Udviklingsplatformen for Scenekunst

  Udviklingsplatformen for Scenekunsts nuværende administrative leder, Anne Dalby, skifter rolle til daglig leder, og bestyrelsen vælger at oprette to nye stillinger til at booste...