Populært lige nu

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys jury løfte sløret for, hvem der er nomineret til den 46. udgave af Revyernes Revy...
Annoncespot_imgspot_img

Teaterhuset fejrer 20års-jubilæum truet af konkurs

Teaterhuset, der netop har fejret 20 års jubilæum, står i en svær økonomisk situation og skal samtidig finde nye lokaler, mens Huset i Rådhusstræde renoveres. Foreningen rækker nu ud efter hjælp for at undgå konkurs i efteråret 2024. 

Der var kort fra kærlig fejring til krisestemning hos Teaterhuset, der er Danmarks største forening for skabere af kunst- og kultur. Teaterhusets nuværende kommunale driftsbevilling udløber i år og først i august ved foreningen, om den fornyes for en ny 4-årsperiode. Samtidig har Teaterhuset ikke opnået de nødvendige fondsmidler til at komme igennem efteråret. Huset går derfor crowdfundingvejen med støttemedlemskaber, som tilbydes alle, der gerne vil støtte foreningen, men ikke deltager som aktivt medlem.

Teaterhusets 20års jubilæum
Kristoffer Eriknauer holder tale ved Teaterhusets 20års jubilæum. Foto Teaterhuset.

Medlemskaber, regnskaber, fællesskaber og scenekunstlandskaber

Teaterhuset fungerer som scenekunstplatform for teatervækstlaget og har været springbræt for mange aktører i scenekunstlandskabet. Huset tilbyder billige øvelokaler, sparring og fungerer som mødested for scenekunstinteresserede. Huset understøtter desuden de frivillige kræfter bag Vildskud Festival, Teaterbattle og Behold International Theatre Festival, og dets betydning for scenekunsten blev afspejlet i fejringen af dets første 20 år.

Angsten for at telefonen ikke ringer. At man aldrig får et job igen

Forperson Frederikke Schioldann von Eyben og praktikant Ida Buchart bød velkommen til jubilæet med ord om ”medlemskaber, regnskaber, fællesskaber og scenekunstlandskaber”, som er noget af det, der karakteriserer både ånden og praktikken i Teaterhuset. Teater Sulfo fulgte op med et uddrag af forestillingen Lugten af liv, der blandt andet inkorporerede tværfløjte, ”småbitte lorte med flag” og strofer af Drømte mig en drøm i nat.

Så trådte skuespiller Kristoffer Eriknauer op som første taler. Eller rettere: han satte sig ned på scenetrinnet og talte stille om det, ”der er i luften i branchen”. Angsten for at telefonen ikke ringer. At man aldrig får et job igen. Den angst findes ifølge Eriknauer uanset, om man har meget eller lidt at rive i, og han hyldede Teaterhuset for at blive ved og have det sjovt – også selvom telefonen ikke altid ringer.

Teaterhusets 20års jubilæum
Memory Lane til Teaterhusets 20års jubilæum. Foto Teaterhuset.

Visioner og hyldest på poetry-slam

Teaterhusets daglige leder, Sasja Tjerrild, der for tiden er på barsel, var næste taler. Hun lagde ud med at konstatere, at man bliver en del af en sag og et miljø, når man bliver en del af Teaterhuset, og slog derefter fast, at teatrets DNA er at genopfinde. ”Hvem vil vi gerne være – og være for”, spurgte hun og gav selv et bud på, at ”fællesskaber kan skabe forandringer”.

Hvem vil vi gerne være – og være for?

Sidste taler, Emil Nygaard, gav fire forrygende poetry slams, som han bandt sammen med fortællingen om at arbejde med en forestilling i Teaterhuset, inden han i husets ånd inviterede ind på improhold  i næste sæson: ”Det skal bare være sjovt. I kan ikke putte det på CV’et”, afrundede han, før ordet blev givet frit og festen kunne fortsætte med jordbærkage, ramen, musikbingo, performance og dans i natten.

Teaterhusets 20års jubilæum
Ida Buchart og forperson Frederikke Schioldann von Eyben underholder ved Teaterhusets 20års jubilæum. Foto Teaterhuset.

Fremtidens scenekunstnere

Teaterhuset blev behørigt fejret for sin evne til at rumme og skabe scenekunstneriske fællesskaber og kreative frirum i det vækstlag, der knopskyder og ofte vokser ind i det professionelle miljø med sine nyskabende kunstneriske ideer og en stærk forståelse af det tværfaglige samarbejde, scenekunsten også er.

Teaterhuset blev behørigt fejret for sin evne til at rumme og skabe scenekunstneriske fællesskaber og kreative frirum

20 år gammel skal Teaterhuset genopfinde sig selv. I nye rammer, fordi de nuværende lokaler i Huset i Rådhusstræde skal renoveres, men også uden den nødvendige økonomi til at sikre driften for en udviklingsplatform for “fremtidens scenekunstnere og teatermagere” i ”vækstlagets trygge rammer”, som nogle af støtteordene lyder på de sociale medier.

LÆS mere om Teaterhuset og de aktuelle udfordringer her

Seneste

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art...

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Nomineringer til Cirkusprisen 2024

Cirkusprisen uddeles i år d. 16. august og prisjuryen melder nu ud, hvem der er nomineret til priserne for årets bedste nummer og årets...

Cirkusvognen 2024 – udendørs festival for børn og forældre

Børnekulturhuset Sokkelundlille sender igen i august Cirkusvognen ud på tur på Bispebjerg i København med en blanding af nycirkus, værksteder, musik og Marionetteatret fra...

Roskilde 2024 Art & Activism – reportage fra festens aktivistiske potentiale

Roskilde Festival udvider år for år sit kunstprogram, Art & Activism. I år med fokus på bæredygtighed og kønsdiversitet under det overordnede tema Utopia....