Midt i august løber Teatret OM’s Kunst-Natur LAB af stablen for anden gang. Kunst-Natur LAB bruger en blanding af foredrag, vandringer, workshops, installationer og performance til at skabe lokale og internationale netværk ved at sætte fokus på kunstens og kunstnerens rolle i samtidens største tema, klimakrisen. ISCENE talte med arrangørerne om, hvordan de sætter forskellige fagligheder i spil for at lære af hinanden.
”Vi håber, det styrker grundlaget for et tværkommunalt samarbejde med skoler og museer, og så har vi et dejligt internationalt netværk, som vi bringer til Ringkøbing, og det sætter også et samarbejde i spil, når kunstnerne møder hinanden,” fortæller administrativ medarbejder Anne Lambertsen Hjortlund om netværkstanken bag Kunst-Natur LAB, som Teatret OM afvikler for anden gang i august.
Netværk på flere måder er essentielt i Kunst-Natur LAB, men som navnet antyder, spiller samspillet mellem kunst og natur også en central rolle. ”Vi kan ikke lukke øjnene for den store konflikt, der er mellem vores dejlige liv som kunstnere og klimakrisen,” siger således også Antonella Diana, der er teatrets scenograf, billedkunstner og tekniske leder.

Nye former og samarbejder
For Antonella Diana handler det om at finde måder at arbejde med krisen som kunstner. ”Jeg er ikke aktivist. Jeg er ikke politiker. Men jeg er en del af et samfund, hvor vi fokuserer mere og mere på naturen. Så hvordan kan jeg arbejde som scenograf? Hvilke materialer kan jeg genbruge, der har den kvalitet, jeg ønsker?,” spørger hun retorisk.
Projektet har været undervejs i fire år og opstod først som optakt til teatrets festival UR-NAT. Men Kunst-Natur LAB er i kraft af netværksarbejdet allerede i sit andet år forankret som selvstændigt projekt. ”Vi vil inspirere andre kunstnere ved at mødes og bygge netværk, hvor vi kan lære af hinanden, og som spreder sig og får en impact på publikum, der kommer ud i naturen for at opleve,” fortæller hun videre og vender så tilbage til kunstnerens rolle:
Vores politik, det er kunst, og vi kan sige, at vi er aktivistiske, fordi vi ikke bare taler
”Det er ikke en politisk handling, hvor vi siger, at man skal passe på naturen. Der er flere modaliteter i at arbejde kunstnerisk med temaet. Vores politik, det er kunst, og vi kan sige, at vi er aktivistiske, fordi vi ikke bare taler, men deler problematikken på en anden måde og skaber nogle nye former og samarbejder”.

Mødet mellem mode og får
Kunst-Natur LAB blev afviklet første gang i 2023, og selvom der ikke deltog så mange, oplevede Antonella Diana det som en succes, der fødte flere samarbejder. ”Første år var folk i tvivl om, hvad det var, men i år er der stor entusiasme for at være med, og vi har siden fået mange input og ideer, for det er ikke bare et netværk, men et netværk, der er baseret på et vigtigt emne,” fortæller hun, idet hun atter understreger, at det vigtige er, at netværkene vokser år for år i et samspil mellem det lokale og det internationale.
Vi kunstnere ved ikke, hvordan man driver får fra højre til venstre
Flere af dette års deltagende kunstnere har Antonella Diana således fundet under sit eget ophold i Serbien under residency-programmet Air on the Edge. Tekstildesigner og grundlægger af slow-fashion brandet kozomora, Marija Kozomora, kommer med et foredrag om moderelateret forurening, men laver også en workshop med tekstiltryk, der illustrerer Kunst-Natur LABs netværkstanke: ”Hun skal finde lokale planter til farvningen sammen med fårehyrden Berit Killerich, der driver Lystbækgaard, og en chilensk kunstner, der er i residency der,” fortæller Antonella Diana.
Lystbækgaard er centrum for Kunst-Natur LAB og Berit Killerich deltager derfor også med foredrag om får, uld og ulve. ”Hun har erfaring med naturen på en helt andet niveau. Vi kunstnere ved ikke, hvordan man driver får fra højre til venstre, eller hvordan vi arbejder med uld. Så vi går et niveau dybere ind i det med Berit,” forklarer Antonella Diana.

Et gigantisk insekthotel
En anden serbisk deltager er arkitekten Dragana Kojicic, der arbejder med bæredygtigt byggeri i naturmaterialer. Antonella Diana har sat hende sammen med den kunstnerdrevne forening ET4U, der bygger samtidskunstprojekter i Midt- og Vestjylland. Sidste år bidrog de med et gigantisk insekthotel, og selvom Antonella Diana ikke er sikker på, om der bor insekter i det, ser hun det både som et interessant tænkt manifest og et rigtig godt eksempel på Kunst-Natur LABs samarbejde med kommunen, hvor de frivillige byggede på hotellet i flere måneder.
Den installation er specifikt tænkt for at give noget direkte til en lokal virksomhed
I år skal ET4U sammen med Dragana Kojicic forsøge at skabe en installation i mødet mellem to forskellige traditioner ved naturparken Naturkraft, der er en del af Ringkøbing Fjord Museer.
”Den installation er specifikt tænkt for at give noget direkte til en lokal virksomhed, og forhåbentlig – nu taler vi jo om naturmaterialer, så man ved aldrig, hvor længe det bliver stående – men vi håber, at det står, og vi håber især, at det er noget, som lokale undervisere kan bruge i deres undervisning. Håbet og planen er, at nu tager vi det et skridt ad gangen og med tid kan vi trække både lokale undervisere og turister til, så det får værdi på flere planer,” forklarer Anne Lambertsen Hjortlund.

Det holistiske blik
Blandt de lokale bidragsydere er Dina Abu Hamdan, der er kunstnerisk leder af lysfestivalen VINTERLYS. Hun præsenterer festivalen, der drives udelukkende af vindenergi, mens skulptør og keramiker Otto Pilgård, der også er initiativtager til Træskulpturfestivalen i Ringkøbing, står bag en anden byggeworkshop, hvor han sammen med et internationalt hold vil bygge noget nyt af rester fra gamle skulpturer. ”Han er ikke så fokuseret på det økologiske, men sådan kan vi også provokere hinanden på forskellige niveauer,” mener Antonella Diana.
Han er ikke så fokuseret på det økologiske, men sådan kan vi også provokere hinanden på forskellige niveauer
Kulinarisk kunstner Lise Faurschou Hastrup taler om tilberedelse af mad fra den lokale natur, og Kirsten Bjerge, der tidligere var køkkenleder på Vestjyllands Højskole, præsenterer biodynamisk havearbejde. Svenske Petra Lindblom, der ud over at være skuespiller også arbejder som gestaltterapeut og shamanistisk rådgiver, bidrager med en shamanistisk rejse inspireret af hendes arbejde med vandreperformances i projektet Den Generösa Skogen, mens ligeledes svenske Leo Valentin Lindblom, der forsker ved Skogforsk – skovbrugets forskningsinstitut i Sverige, vil holde vandreforedrag om plantelivet og hvordan man kan bygge installationer med naturmaterialer, der bliver ved med at vokse.
”Vi vil gerne lave et holistisk blik som en organisk dag, hvor mad og have også er kunst i vores liv, og hvor en shamanistisk rejse ikke er et direkte værktøj til at skabe kunst, men er et andet niveau i naturen,” forklarer Antonella Diana.

Fragmenter af træ, ild, jord, metal og vand
Teatret OM bidrager selv med Antonella Dianas foredrag om performanceinstallationen Coexistence, som bliver fulgt op af en ny installation, en form for dome, der skal bygges på tre timer i Hoverdal Plantage. Desuden spiller de performancen Fragmenter et nyt sted hver dag på Kunst-Natur LAB. Teatret OM’s kunstneriske leder Sandra Pasini og skuespillerne Jori Snell, Iben Nagel Rasmussen, Ana Woolf og Hisako Miura medvirker, mens Paolo Cozzolino har sat musik til værket.
Jeg har skabt det ud fra det taoistiske system, så jeg provokerer de karakterer, spillerne tidligere har arbejdet med i andre sammenhænge
”Jeg har skabt det ud fra det taoistiske system, så jeg provokerer de karakterer, spillerne tidligere har arbejdet med i andre sammenhænge, ved at tilføje et taoistisk element (dvs. træ, ild, jord, metal og vand, red.). Sandra forsker i ler, så hun bliver selvfølgelig jord. Anna har en karakter, vi har arbejdet med før, et spøgelse fra en krig, og hun bliver ild. Så du kan sige, at vi laver karaktererne om til installation og musikeren forbinder så elementerne med hinanden,” fortæller Antonella Diana om værket.

Mødet mellem fagligheder
Kunst-Natur LAB tilbyder således flere niveauer for deltagelse, både som kunstner eller naturaktør med fokus på netværksdelen, og som almindelig tilskuer, der interesserer sig for temaet og har mod på at deltage i programmet. ”Det er nyt for mange, også mange kunstnere, at bygge en installation i naturen, så det er også et møde mellem forskellige fagligheder, lige så meget som det er et møde mellem kunst og natur,” afrunder Antonella Diana vores samtale, inden de to går videre med forberedelserne.
Det er nyt for mange, også mange kunstnere, at bygge en installation i naturen
Kunst-Natur LAB dokumenteres ud over de midlertidige værker i naturen også på forskellige blogs. Den serbiske urban sketcher Oliveras Popov, som Antonella Diana også mødte på sit ophold i Serbien, vil forsøge sig som natur sketcher. Den italienske teaterprofessor Francesca Romana Rietti blogger mere traditionelt på skrift, mens argentinske Cristina Maria Aimaretti som en form for værk i sig selv vil have en online blog fra sit arbejde med naturmaterialer på floden Paran kørende under Kunst-Natur LAB.
Hele programmet kan ses her.

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med SceNet med fuld redaktionel frihed for ISCENE.