Lange køer med forventningsfulde, unge mennesker er nok mest noget, man forbinder med koncerter eller hypede lagersalg. Men det var ikke desto mindre også tilfældet på Horsens Teaterfestival 2024, hvor masser af unge mennesker var mødt op i Fængslet for at se teater. Det er en fornøjelse at være vidne til!
I år besøgte ISCENE Horsens Teaterfestival fredag og lørdag for at se, hvordan publikum – både lokale familier, unge og branchen – tog imod programmet, og der var stor opbakning til de mange forskellige forestillinger, som dramaturgiatet i Horsens i år har udvalgt.
Underholdning til de forbipasserende
Gågaden i Horsens myldrer med mennesker fredag eftermiddag. Solen skinner og cafeernes udeserveringsområder er godt fyldte, mens glade børn løber omkring og leger. Midt på gågaden er Art Farms Danceomatic i fuld gang. De fire dansere Martin Schultz Kristensen, Alexandre Thadeus Georges May, Alina Jaggi og Meng-Ting Liu lokker tilfældigt forbipasserende til at stoppe og se på, mens de i forskellige kostumer og stilarter laver små optrin i den afgrænsede firkant.

Det giver en god stemning til festivalen, at der foregår den slags mere uforpligtende optrin i det offentlige rum. Noget, man impulsivt kan standse op og se på, for så igen at gå videre, når man selv har lyst. Og der er da også masser af publikummer, især børn, som har sat sig godt til rette og følger med i dansernes gøren og laden.
Sanseoplevelser for alle aldre
Længere nede på gågaden i Kuben har Luna Park Scenekunst og Small Space Studio skabt en gennemført udstilling om tid og alder under titlen Professor Profelius’ Alderskabinet. Betina Birkkjær tager imod os i døren, byder os velkommen og forklarer, at Flora Profelius er hendes mormor, der allerede som 18-årig blev professor i alder. Nu er det op til os selv at gå op opdagelse i udstillingens mange forskellige artefakter.

Her er “Professor Profelius’ Royale Nullermandssamling”, en hule, hvor man kan lytte til lyden af en “512 år gammel grønlandshval”, og et skuffedarium, hvor man i hver skuffe finder en særlig arts udvikling fra spæd til færdig. Både fra haletudse til frø, fra frø til blomst og fra æg til færdigudviklet havfrue. Der er lidt af hvert at kigge på i Professor Profelius’ Alderskabinet, og det kan altid noget særligt, når små fingre må gå på opdagelse og man gerne må pille ved alt.
LÆS OGSÅ: Dobbelt op på priser: Danske Dramatikeres Manuskriptpris har i år to vindere
Både plads til leg og fordybelse
I gården foran Kulturstationen kan man i form af trappestiger, plastikspande, papskilte, kulørte vandkander og plamager af vand på asfalten se de sidste rester af Live Art Danmarks legende værk Playing Up, som Teaterhuset Filurens SGK-elever har været værter for hele eftermiddagen. Her har tydeligvis været gang i mange gode lege.

Inde på Kulturstationen har Teater Rum og Teatret Gruppe 38 premiere på deres nye co-produktion, Min søster er en havfrue, som skaber rum til fordybelse i den gode historie. Lars Dammark er alene på scenen i Bodil Allings instruktion. Næsten helt stille sidder han på en stol midt på det plastikdækkede scenegulv, der som blidt bølgende vand omkranser ham.
Han fortæller om at vokse op med en søster, der ikke helt er som andre. Om at have ulige adgang til livet. Om søskendejalousi og om kærligheden, der trods alle udfordringer fylder mest. En virkelig fin forestilling, der rammer både børn og voksne i salen.
LÆS OGSÅ: Ung på vej: Hvad skal talenthold på en professionel festival?
Elektronisk musik og dans med døden
Lørdag starter i Fængslet, hvor ungeprogrammet for Horsens Teaterfestival 2024 er samlet. Og det kan ses. For selvom klokken kun netop har passeret ti, er der masser af forventningsfulde unge, der er mødt op for at se teater. Dagens første programpunkt i Fængslet er ZeBU og Signe Kærup Dahls fortolkning af Sofokles’ tragedie Antigone.

Her mixes Marie Rørbæks elektroniske musik med Jørgen Carlslunds meget enkle iscenesættelse, der kun involverer de to skuespillere Jan Overgaard Mogensen og Carl Martin Norén, som træder ind og ud af alle fortællingens roller. Et anderledes take, der på samme tid er meget traditionelt og alligevel får indblandet nutidige referencer og sprogbrug.
LÆS OGSÅ: Scenekunst for børn om livets afskeder
I Fængslet spiller også Bobbi Lo Produktions nye danseforestilling, Dancing with the Dead. En velkoreograferet og tankevækkende rundtur gennem trinsprog, der kunne være både levende og dødt. Med fem rutinerede og charmerende dansere i luftige, lyse pasteller, som indimellem kommer endog meget tæt på publikum.
Dancing with the Dead involverer publikum direkte på mere og mindre vellykket vis. Og supplerer med en speak, der skærer tematikken helt ud: “Hvis du er bange for at dø, er det svært at leve livet”. Men faktisk står iscenesættelsen allerstærkest, når koreografien får lov at stå alene og rent frem.

Skøn, musikalsk tur gennem afskeder
Lørdagens sidste stop er inde i Horsens bymidte. På vejen gennem gågaden passerer vi Passepartout Theatre Productions King Lear, der ligesom Danceomatic om fredagen spiller midt på gågaden foran et stort publikum.
I den store teatersal på Horsens Ny Teater præsenterer Nørregaards Teater og BaggårdTeatret deres teaterkoncert Farvel, der viser sig at være en fuldstændig skøn, musikalsk tur gennem de mange afskeder, der skal tages i livet med alt fra rokketænder til bedsteforældre.
Iført alt for store jakkesæt, som var de børn i voksentøj, fremfører Jens Andersen, Karen Duelund Gustavino, Olivia Borgels og Sune Skulbøl Vraa den ene rammende sang efter den anden. Om at være for stor og sej til sin bamse. Om at sige farvel til sin bedste ven, der flytter til en ny by. Eller om at være bare så vred på de voksne og have lyst til brøle “hold kæft”. En på en gang ganske lige til og alligevel rørende og rammende teaterkoncert, som fænger fra første minut og får både børn og voksne i salen til at sidde ganske stille og lytte.
LÆS OGSÅ: Performance på tværs af generationer
Godt tag i de unge
Horsens Teaterfestival 2024 viste dansk og internationalt børne- og ungdomsteater fra øverste skuffe. Programmet var varieret og lod til for alvor at have trukket publikum væk fra skærmene og ud i virkeligheden.

At vejret var så fint begge dage kan være både en fordel og en ulempe. For de mange udendørs aktiviteter og forestillinger, som fx Uppercut Danseteaters Benched, der spillede på torvet lørdag, var det perfekt med det fine solskin. Mens nogle af årets indendørsforestillinger nok blev ramt af, at publikum, der på forhånd havde booket de gratis billetter, fik andre ideer og blev væk i det gode vejr.
Overordnet set var alle forestillinger på min tur dog velbesøgte, selvom der vist til nogle af dem var udleveret flere billetter, end der var fremmødte. Og så var det ganske enkelt en fornøjelse at være vidne til, at så mange unge var stået tidligt op på en weekenddag for at se teater. Mere af det, tak!
LÆS OGSÅ: Her er modtageren af Horsens Børneteaterpris 2024

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med Horsens Teaterfestival med fuld redaktionel frihed for ISCENE.