Demenskoret, TeaterAnmelderiet og Kulturmødet Mors er de tre nominerede til hovedprisen ved 2025-udgaven af Artbeat Prisen, som afholdes den 8. maj på Aveny-T, skriver HAVE Kommunikation i en pressemeddelelse i dag, hvor samtlige nominerede til alle årets fem priser offentliggøres.
Den 8. maj uddeles Artbeat Prisen 2025 på Aveny-T. Det er HAVE Kommunikation, som i samarbejde med Spar Nord Fonden står bag Danmarks kulturformidlingspris, som i år uddeles for 12. gang. Sidste år blev Impact Prisen tilføjet til prisuddelingen og der uddeles igen i år i alt fem priser; Artbeat Prisen, Særprisen, Talentprisen, Spireprisen og Impact Prisen.

Her er de nominerede til priserne
- Artbeat Prisen er hovedprisen, som hylder det forgangne års absolut bedste kulturformidling. De nominerede er Demenskoret på DR1, der har formået at finde skjulte sangtalenter hos de demente deltagere og understøtte udbredelsen af demenskor til hele landet. TeaterAnmelderiet, som engagerer unge i at anmelde teater på kreative måder, der styrker fremtidens teaterkritik. Kulturmødet Mors, der nomineres for at kuratere et debatskabende forum for kunsten og kulturen, der lykkedes med at skabe dialog på tværs af generationer.
- Særprisen hylder den innovative og uforudsigelige kulturformidling, som demonstrerer, hvordan fremtidens kulturformidling kan tage sig ud. De nominerede til denne pris er To Sultne Piger, som har formået, med humor og autenticitet, at gentænke madanmelderiet til nye publikummer. Fod på gulv, der har indviet udsatte unge og psykisk sårbare i folkedansen og skabt flere fællesskaber og mere trivsel. VEGA BEYOND, der med innovative formater har udvidet grænserne for, hvad livescenen kan indeholde.
- Talentprisen hylder den kulturformidling, der er udført af en eller flere aktører, som åbenlyst er på vej til at indfri sit talent. De mulige vindere er i år Kunst på barsel af Malou Solfjerd, der giver forældre på barsel meningsfulde og trygge kunstoplevelser for dem selv og deres børn. Aka Hansen, som med bogen Manifesti har beslyst debatten om dekolonisering og inuits rettigheder i et nyt perspektiv. Dagbogsskolen, for deres arbejde med skrivekunsten som en katalysator for trivsel og fællesskaber.
- Spireprisen hylder den kulturformidling, der er udført af en eller flere helt unge aktører, som allerede har et særligt stort potentiale. Her er de nominerede: Julia Choma, for sin ledelse af Kulturambassadøreren i Viborg, hvor unge kan skabe musikoplevelser for andre. Monster Teaterskole, der engagerer børn i teatret på sjove og lærerige måder. Praise, som gennem gospelkor har skabt et unikt og stærkt fællesskab, hvor unge finder styrken ved at synge sammen.

Impact Prisen er endnu vigtigere i tid med geopolitisk uro
Impact Prisen gives til en person, kunstner, institution eller organisation, som i en længere periode har stået i spidsen for en bemærkelsesværdig og vedholdende kulturformidling med indiskutabel impact i kulturlivet.
De tre nominerede til denne pris, tæller for anden gang nogensinde Det Sidste Måltid af Lærke Kløvedal, for at skabe unikke samtaler, hvor maden bruges som ramme for livsrefleksion og giver lytterne et indblik i gæsternes liv. Ditte Hansen og Louise Mieritz, som i 10 år har insisteret på, at humor sagtens kan kombineres med samfundsforandrende samtaler. Eva Præstiin og Elisa Kragerup, for at være centrale for udviklingen af dansk scenekunst gennem samskabelse og tværæstetiske samarbejder, der har transformeret Betty Nansen Teatret og sat standarden for fremtidens scenekunst i Danmark.
Christian Have, stifter og strategisk direktør for HAVE Kommunikation og medlem af Artbeat Prisens jury, understreger vigtigheden af Impact Prisen i en tid med geopolitisk usikkerhed:
“Med Impact Prisen hylder vi de initiativer og aktører, der ikke kun er relevante nu, men som også har haft en varig gennemslagskraft. I en tid som denne, hvor verden står overfor store udfordringer, er det kun blevet vigtigere at anerkende de kulturskabere, der formår at stå fast og samtidig, via en kreativ formidling, løfter niveauet for kunsten og kulturen. Vi ser igen i år frem til at uddele prisen og hylde nogle af de kulturpersonligheder, som giver samfundet noget at reflektere over.”
Talentfulde kunstnere og skarpe debattører på scenen
Sidste år leverede Line Kirsten Nikolajsen en fantastisk indsats som vært, og succesen gentages i år. Hun vil guide publikum gennem prisuddelingerne og de mange inspirerende og underholdende indslag under Artbeat Prisen 2025.
Publikum kan glæde sig til at opleve den unge, upcoming sanger Agnes Hartwich, der med sin rå energi synger om store følelser, der taler til hendes generation. Den talentfulde guitarist Rasmus Oppenhagen Krogh vil også bidrage til en musikoplevelse ud over det sædvanlige, når han udforsker mødet mellem komposition og improvisation. Med sig bringer han bassist, Anders Christensen. På scenen vil digteren Sebastian Nathan give publikum et indblik i den unge generation af digtere, der modigt vender sig mod verden med alt, hvad det indebærer af sårbarhed.
Ud over de kunstneriske indslag vil publikum få et indblik i kulturbranchens status, når Anne Sophia Hermansen og Christian Have gennemgår de største højdepunkter fra den nye Artbeat Konference, der afholdes tidligere på dagen. Vi skal også dykke ned i, hvad god kulturformidling i børnehøjde betyder, og hvorfor analoge talks er blevet et fænomen i den digitale tidsalder.
Læs mere om Artbeat Prisen 2025 her.
Kilde: Pressemeddelelse HAVE Kommunikation.