Når dansk scenekunst i august 2025 endnu en gang indtager Edinburgh Festival Fringe – verdens største kunstfestival – er formålet klart: at styrke eksporten af dansk scenekunst og skabe tætte internationale bånd gennem kunst og kulturdiplomati. Det skriver aktørerne bag den danske showcase i en pressemeddelelse i dag, hvor årets program offentliggøres.
I en tid præget af globale konflikter og behovet for kulturel forståelse, bliver kunst og kultur centrale redskaber i at bygge bro mellem nationer. Showcasen #DANISH viser Danmark med scenekunst af høj kvalitet – og potentialet for at indgå i langsigtede samarbejder, der rækker langt ud over scenekanten.

Kunst som dialog- og eksportstrategi
Edinburgh Festival Fringe er ikke kun verdens største teaterfestival – det er også et centralt internationalt
marked, hvor kunst møder politiske beslutningstagere, programlæggere og distributører fra hele verden.
Her har #DANISH siden 2020 bidraget til at løfte dansk scenekunst ud over landegrænser og åbnet døre til
nye internationale partnerskaber. Showcasen skaber synlighed for de danske kompagnier på en overfyldt
markedsplads med mere end 3.000 forestillinger og fungerer som en strategisk platform for eksport og
netværk – og er et vigtigt redskab i den danske kulturdiplomatiske indsats.

Fem signaturforestillinger udvalgt til #DANISH 2025
Signaturforestillingerne er udvalgt ud fra to enkle præmisser. For det første deres internationale potentiale og gennemslagskraft på Edinburgh Festival Fringe. For det andet ud fra, hvordan de er med til at styrke den danske brandfortælling på længere sigt, så det kommer danske kollegaer til gode – nu og i fremtiden.
SOIL – af den dansk-grønlandske koreograf og danser Sarah Aviaja Hammeken (København). En Reumertnomineret, kraftfuld danseforestilling om tilhørsforhold og identitet. Forestillingen er produceret i et
samarbejde mellem Aviaja Dance og Dansehallerne. Koreografen har været i et 1-årigt mentorforløb med
Wildtopia med fokus på internationalisering og kommunikation.
CHAMPIONS – af Århus-baserede Himherandit Productions, der vender tilbage til Edinburgh efter tidligere
stor succes og topanmeldelser i Storbritannien. De præsenteres i samarbejde med #DANISH i 2021 og 2023. Det er en følelsesmæssigt stærk performance om forholdet barn-forælder, ensomhed og robusthed.

WOMEN IN SOCKS AND SANDALS – af DON GNU (Århus). De har siden 2016 udviklet en konsekvent
eksportstrategi gennem årlig deltagelse på Edinburgh Festival Fringe og har været en del af #DANISH siden begyndelsen. Nu er det kvindernes tur til at stå i rampelyset. Men hvordan passer den moderne kvinde ind i en verden præget af hårdt træ og store bolde?
THE GENESIS – af Copenhagen Collective (København). Det er en spektakulær dansk nycirkusforestilling, der bliver præsenteret på Edinburgh Festival Fringe i samarbejde med det toneangivende agentur Aurora Nova, der også har en helhedsorienteret tilgang til at arbejde internationalt. ”Det geniale i Genesis er ubetinget at få alle disse individuelle udtryk til at smelte sammen i én kraftfuld historie,” skrev ISCENE.dk i deres 5-stjernede anmeldelse.
THE INSIDER – af Teater Katapult (Århus) modtog Edinburghs prestigefyldte Fringe First Award i 2023, hvor forestillingen blev præsenteret i samarbejde med #DANISH. Financial Times skrev ”Thrilling, Excellent show. Compelling to watch” i deres 4-stjernede anmeldelse af denne forestilling, der handler om én af verdens største økonomiske svindelsager.

Strategisk kultursamarbejde
Showcasen #DANISH er initieret og produceret af WILDTOPIA by Karen Toftegaard ApS i samarbejde med Den Danske Ambassade i Storbritannien og med støtte fra Kulturministeriet og Udenrigsministeriet. Forestillingerne er primært støttet af Statens Kunstfond og i år også i samarbejde med blandt andet Aberdeen Performing Arts. Karen Toftegaard udtaler:
“Kunstens rolle i verden er vigtigere end nogensinde. Med #DANISH skaber vi ikke blot eksportmuligheder – vi styrker Danmarks kulturelle forbindelser og positionerer dansk scenekunst i en international kontekst, hvor kunsten bliver en katalysator for dialog og relationer. I Edinburgh forstærker vi det, som kompagnierne allerede gør selv, ved gennem en langsigtet brandingindsats og markedsføring at skabe synlighed, samt varige netværk og nye samarbejder.”

Langsigtet branding og udvikling
WILDTOPIA har siden 2017 arbejdet strategisk med at etablere dansk scenekunst som en aktør i verdensklasse på Edinburgh Festival Fringe. Showcase-formatet bygger på en helhedsorienteret model, hvor kunstnerisk kvalitet, organisatorisk udvikling og eksportmuligheder tænkes sammen. #DANISH fungerer ikke som en klassisk salgsplatform – men som en investeringsmodel i dansk scenekunsts langsigtede internationale udvikling.
”Jeg har fulgt #DANISH siden begyndelsen og er dybt imponeret over den synlighed og kvalitet, de danske forestillinger har opnået på Edinburgh Festival Fringe. I en international sammenhæng er det helt afgørende, at Danmark har en stærk og vedholdende tilstedeværelse – og det er præcis, hvad #DANISH bidrager med,” udtaler kulturattaché Lone Britt Christensen fra den danske ambassade i London.
LÆS mere om #DANISH her
Kilde: Pressemeddelelse WILDTOPIA
Om Edinburgh Festival Fringe
Festivalen blev grundlagt i 1947 som et alternativ til Edinburgh International Festival – med et ønske om at
samle mennesker gennem kunst efter krig. I dag er det verdens største kunstbegivenhed målt på antallet af
forestillinger og billetter – kun overgået af OL og fodbold-VM.